"Водорості"
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Група зелених водоростей - найбільш різноманітна: в ній нараховується близько 20 тис. видів.Ці водорості бувають одноклітинні, колоніальні і багатоклітинні.В них зустрічаються всі типи розмноження. Більша кількість зелених водоростей знаходиться в прісних водоймах, але немало серед них і морських форм. Серед нерухомих одноклітинних зелених водоростей добре відомий рід хлорелла. Його представники живуть в прісних і солоних водоймах, а також в грунті. Хлорелла - ветеран космічної біології. Серед рухомих колоніальних зелених водоростей давно відомий рід вольвокс. Серед крупних морських зелених водоростей найбільш відомий морський салат. Цікаві також морські водорості з роду кодіум.
Багато хто помічав в ставках, озерах, річках біля берега зелену тину. Якщо відібрати частину такої твані, відмити її під проточною водою і розкласти на світлій матової поверхні, то можна побачити, що тину утворюють безліч тонких зелених ниток. Це багатоклітинні водорості зеленого кольору. Серед них часто зустрічається спірогіра, яка також має форму ниток. Якщо розглянути цю водорість під мікроскопом, помітно, що спірогіра є довгою ниткою, що складається з одного ряду великих клітин. Структура кожної клітини така: ядро, протоплазма і хроматофор, укладені в оболонку. Хроматофор, що містить хлорофіл, виглядає як звита зелена стрічка. Якщо поставити банку зі спірогірою у воді на сонячне світло, через деякий час стануть помітні бульбашки повітря, що накопичуються на нитках спірогири і стінках банки. Це пояснюється тим, що спірогіра, як і інші зелені рослини, перетворює поглинений вуглекислий газ в кисень. Крім того, ця рослина утворює крохмаль - органічна речовина.
Ульва - їстівні зелені морські водорості, великі слоєвіща яких (довжиною від 30 до 150 см) зовні дуже схожі на лістьясалата-латуку, звідси й друга назва ульви - «морський салат» (по-англійськи sea lettuce). У Скандинавії, Великобританії, Ірландії, Китаї і Японії ульва досить широко використовується в їжу - ця водорість багата білками, клітковиною, вітамінами, мінеральними речовинами (особливо залізом).
У морській капусті є всі хімічні елементи, що входять до складу крові і тканин людини, вона включає сполуки, що не зустрічаються в жодній виростає на суші рослина. Вона містить: амінокислоти, альгінати, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни (А, С, D, B1, B2, B3, B6, B12, E, R, PP), макро-і мікроелементи (К, Na, Ca, Mg, I , Cl, S, Si). Ламінарію можна використовувати в абсолютно будь-якому вигляді, хоч в сушеному, хоч в морозиві, хоч у свіжому або навіть в в'яленому. Крім того, ламінарію непогано консервують і маринують, потім з таких консервів виходять чудові салати, в які можна додавати овочі, гриби, рибу, м'ясо. З морської капусти виходить відмінний суп, з ламінарії можуть навіть варити варення або тушкувати разом з м'ясом. Англійці і австралійці можуть навіть похвалитися хлібом, який вони виготовляють також з домішкою ламінарії. Морська капуста знаходить собі застосування в желе і мармелад, в карамелі і навіть в зефір. Американці навіть додумалися зацукровується морську капусту.
Червоних водоростей в природі є понад 4000 видів. Це також переважно морські організми, але близько 200 видів трапляються й у прісних водоймах. Високорозвинені, їхня довжина сягає 1,2 м. Живутьзначно глибше, ніж зелені та бурі водорості. Клітинна оболонка може бути з солями заліза, кальцію, магнію, тоді такі водорості утворюють цілі вапнякові рифи. Червоні вони тому, що мають забарвлення талому від червоного, малинового, жовтувато-червоного до фіолетових кольорів пігмента (фукоспонін і фукоеретрин). Відкладають багрянковий крохмаль. Розмножуються вегетативно, спорами і статево. Особливістю цих водоростей є відсутність при розмноженні джгутикових стадій. Найвідоміші представники — порфира, калітамніон, делесерія. В Чорному морі ростуть церамній, кароліна, батрахоспермум. Значення цих водоростей в природі особливо велике. Глибоководні збагачують водойми киснем і є джерелом живлення для водних тварин, використовуються для отримання йоду та агар-агару, в їжу. Агар-агар використовують для отримання желе, мармеладу, цукерок.
Схожі презентації
Категорії