Вітамін А
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Вітамін А Вітамін А - група близьких за хімічною будовою речовин, яка включає ретиноїди: ретинол (вітамін A1, аксерофтол), дегідроретинол (вітамін А2), ретиналь (ретинен, альдегід вітаміну A1), ретиноєву кислоту і кілька провітамінів — каротиноїдів, серед яких найважливішим є β-каротин.
Причини дефіциту вітаміну А можуть бути: Тривале незбалансоване харчування. Дефіцит жирів та вітаміну Е. Захворювання печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. Оперативне втручання на тонкій кишці. Порушення засвоєння в організмі цієї групи вітамінів.
Ознаки недостатнього надходження вітаміну А: Сухість шкіри, слизових оболонок Поява дерматитів. Ламкість волосся та нігтів. Порушення адаптації у темряві («куряча сліпота»). Схильність до інфекційних захворювань. Виникнення злоякісних новоутворень.
Основні джерела вітаміну А тваринного походження: М’ясо Риба Морква Яєчні жовтки Болгарський перець Тверді сири Картопля Абрикоси і сливи Капуста
Добова норма(призначення дієтолога) 100 г моркви (зі сметаною або рослинною олією). Бутерброд із печінкою тріски (20 г). 200 г салату із зеленню, яйцями, сиром та солодким перцем. 3–4 шматочки тушкованої яловичої печінки.
Схожі презентації
Категорії