Віт К
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Під загальною назвою вітамін K поєднується велика група близьких за своїм хімічним складом й дією на організм речовин - від вітаміну K1 до K7. Із цієї групи найбільший інтерес мають дві головні форми вітаміну K, що існують у природі: вітамін K1 і вітамін K2. Vit K - філохінон
Вітамін K1 - речовина, яка синтезується в рослинах і знаходиться в листках. Вітамін K2 - речовина, яка переважно синтезується в організмі людини мікроорганізмами (сапрофітними бактеріями) у тонкому відділі кишечнику, а також клітинами печінки тварин. Його можна виявити у всіх тканинах тварин. Vit K - філохінон
Крім природних вітамінів K, відомий ряд похідних нафтохінону, що мають антигеморагічну дію, які отримані синтетичним шляхом. До них належать наступні сполуки: - Вітамін K3 (2-метил-1,4-нафтохінон); Вітамін K4 (2-метил-1,4-нафтогідрохінон); Вітамін K5 (2-метил-4-аміно-1-нафтогідрохінон); Вітамін K6 (2-метил-1,4-діамінонафтохінон); Вітамін K7 (3-метил-4-аміно-1-нафтогідрохінон). Vit K - філохінон
Вітамін K є жиророзчинним вітаміном, що запасається в невеликих кількостях у печінці. Стійкий до високих температур, але руйнується він на світлі й у лужних розчинах. У 1943 р. А. В. Палладін і М. М. Шемякін синтезували дисульфідну похідну метил-1,4-нафтохінону, що одержала назву вікасол, який застосовується в медичній практиці в якості замінника вітаміну K. Vit K - філохінон
Vit K - філохінон Вітамін К необхідний для вироблення у печінці протромбіну та інших речовин, що беруть участь у зсіданні крові. Сприяє зміцненню капілярів та припиненню кровотеч, тому і називають його коагуляційний вітамін. Відсутність цього вітаміну викликає порушення роботи жовчних проток, оскільки він всмоктується з їжі тільки в присутності жовчних солей.
Значна кількість цього вітаміну міститься у білокачанній , цвітній, брокколі і брюссельській капусті, у гарбузах та зелених листкових овочах: щавлі, шпинаті, латуку. Зелені частини рослин дають від 50 до 800 мкг вітаміну K1 на 100 г їжі. Vit K - філохінон
Є вітамін К у злакових рослинах, картоплі, томатах, горосі, сої, моркві, буряках, в деяких фруктах: авокадо, ківі і банани, у плодах шипшини, зеленому чаї. Оливкова олія також містить значну кількість вітаміну К. Vit K - філохінон
Із тваринного походження вітамін К наявний у яйцях, печінці, м'ясі, коров'ячому молоці і молочних продуктах. Добова потреба у вітаміні значно збільшується при гепатитах, цирозі печінки, жовчокам'яній недузі, хворобах кишечника, кровотечах, а також при тривалому застосуванні антибіотиків та сульфаніламідних препаратів. Vit K - філохінон
Кількість вітаміну K, яка необхідна для запобігання дефіциту в нормальних умовах, становить приблизно 1 мкг на кілограм ваги тіла в день, тобто при вазі 60 кг людині потрібно 60 мкг вітаміну K у день. Типовий раціон містить від 300 до 500 мкг вітаміну K у день. Vit K - філохінон
Дефіцит вітаміну - явище рідке, за винятком тих випадків, коли харчування різко обмежене або коли взаємодії з ліками впливають на засвоєння вітаміну. Навіть без харчових джерел нормально функціонуюча популяція бактерій кишечнику може виробити достатню кількість вітаміну K. Vit K - філохінон
Немовлята на природному вигодовуванні ризикують придбати дефіцит вітаміну K, оскільки жіноче молоко містить недостатню кількість вітаміну, а кишкова флора в них ще недостатньо розрослася, щоб його робити в необхідних кількостях. Потреба у вітаміні K у немовлят становить у перші дні життя 10-12 мкг. Сучасні суміші містять близько 4 мкг вітаміну K на 100 калорій, чого при нормальних обставинах буде цілком достатньо для забезпечення потреб організму. Vit K - філохінон
Схожі презентації
Категорії