Рижій
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Завдання даної роботи Рижій – не всім відома рослина, але згадуючи її при вивченні родини Капустяні або Хрестоцвіті, стало цікаво: рижій – олійна культура, сировина для біопалива чи просто бур’ян? А, можливо – три в одному?
Рижі й - рід однорічних рослин з родини хрестоцвітих. Стебло 30-100 см заввишки, квітки з жовтими пелюстками. В Україні вирощується 6 видів. Посівна площа рижію займає 5 - 6 000 га (3% всіх олійних рослин), головним чином у північній частині лівобережного Лісостепу. Рижій має короткий вегетаційний період і його можна вирощувати як проміжну та післяжнивну культуру. Про рижій
Рижій – однорічна, ранньостигла культура з вегетаційним періодом 65-90 днів, невибаглива до ґрунтів. Добре вдається на чорноземних, легких супіщаних і опідзолених ґрунтах. Малопридатними для вирощування рижію є важкі глинисті ґрунти, на яких він терпить від ґрунтової кірки і знижує схожість. Рижій добре реагує на внесення добрив. Насіння проростає при температурі 1°С. Рослини витримують весняні заморозки до -10°С. В період вегетації малочутливий до засухи. Рижій належить до рослин довгого дня. Про рижій
Ботаніки стверджують, що рижій має вісім видів. Собою являє однорічну траву, покриту сидячим серцевидним листям. Квіти бліді або золотисто-жовті, зібрані в китицеві суцвіття. Стручки дещо здуті, грушевидні (десь такі, як у грициків). Вирощування рижію – справа не складна. Висівається він по яровому клину. Пожнивні рештки, практично, не придатні для годівлі худоби. Тож стеблову масу приорюють. Догляд за посівами заключається в прополюванні бур’янів та розпушуванні міжрядь. Норма висіву з міжряддями 15 см – 4-6-8 кг/га (8 млн. насінин). Про рижій
Сівбу рижію можна проводити в ті самі строки, що й сівбу ранніх ярих культур, тобто за фізичної стиглості ґрунту. В районах, де волога не є лімітуючим фактором, посів можна проводити пізніше, бо у цьому випадку при передпосівній культивації поля звільняються від бур’янів, що позитивно впливає на дальший ріст і розвиток рижію. За сівби в оптимальні строки глибина загортання насіння складає від 1 до 3 см, а при пізніших строках та підсиханні верхнього шару ґрунту – 3–4 см з обов’язковим післяпосівним коткуванням. Про рижій
Насіння рижію, містить 25 - 46% олії, яку використовують: у техніці (для змащування різних частин); для виготовлення оліфи, лаку; для миловаріння; для харчування; у текстильній та металургійній галузях промисловості. Про рижій
Харчові якості олії рижію низькі. За смаковими властивостями вона значно поступається соняшниковій олії через гіркуватий смак. При тривалому зберіганні олії рижію гіркуватість її підсилюється. Макуху рижію згодовують тваринам невеликими дозами. Це пов’язано з тим, що в ній містяться шкідливі для організму глюкозиди. Про рижій
Збирають рижій як роздільним способом, так і прямим комбайнуванням. До роздільного збирання приступають при побурінні нижніх стручків і затвердінні в них насіння. Рижій, скошений в валки після підсихання підбирається і обмолочується переобладнаними зерновими комбайнами для збирання дрібнонасінних культур. Відразу ж після збирання проводять первинне очищення від домішок та соломи, а потім уже кінцеве очищення та, за необхідності, доводять до кондиційної вологи. Насіння зберігають при вологості не більше 9-10%. Про рижій
Рижій посівний – екологічно безпечна олійна культура для виробництва біопального. В даний час в значній мірі поновився інтерес до рижію, як олійної культури, для виробництва біодизеля в Росії, США та інших країнах. Екологічна безпечність вирощування рижію посівного на насіння, порівняно з ріпаком, редькою олійною, гірчицею білою, перш за все, полягає в тому, що у цієї культури не виявлені шкідники та хвороби, що не потребує застосування інсектицидів та фунгіцидів, як екологічно небезпечних препаратів . Таким чином, є об’єктивні підстави стверджувати, що рижій посівний в найближчу перспективу знайде чільне місце у виробництві біодизелю, завдяки екологічній безпечності та надзвичайній біологічній пластичності до агроекологічних умов вирощування, і високій рентабельності виробництва. Про рижій
Рижій вже не бур’ян, так як фермери штату Монтана (США) в останні роки сіють його. Дослідні групи штатів Орегона і Айдахо вивчають можливість засіяти рижієм площу до 1 млн. акрів. Деякі сенатори домагаються внести рослину в список тих, що потрапляють до федеральної програми страхування, і пропонують законопроекти про кредитування виробників рижію. Звідки така зацікавленість бур’яном? Та тому, що рижій – відмінна сировина для виробництва олії з подальшим її використанням для отримання біодизеля. Як вважають учені агрономи, з одного гектара посівів можна отримати біля 580 літрів олії, бо ж її у стиглому насінні рослини є до 29%. Про рижій
Сказати, що американці щось особливе винайшли, − буде неправдою. Ще на початку XX століття рижій на невеликих площах вирощувався в Полтавській, Чернігівській, Київській, Херсонській, Єкатеринославській та Курській губерніях. Рижій був відомий, як культурна рослина, і в Європі. Його вирощували в районах Середземномор’я та в Середній Європі. Практикували посіви і в Середній Азії, для отримання олії для освітлення і фарбування. Вживали олію і в їжу. Сьогодні рижикову олію використовують для парфюмерних потреб. Про рижій
Таким чином, рижій - давно забута олійна культура, на сьогоднішній день може зайняти не останнє місце серед рослин, вирощування яких не впливатиме негативно на екологію планети. Про рижій
Схожі презентації
Категорії