ПОЛІСАХАРИДИ
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Тема: ПОЛІСАХАРИДИ Тема уроку Крохмаль й целюлоза. Молекулярні формули, поширення в природі. Полімерна природа крохмалю і целюлози.
Склад і будова молекули крохмаль Склад молекули Природний полімер (розгалужена будова) Мономери – α-глюкоза целлюлоза Склад молекули Природний полімер (лінійна будова ) Мономери – β-глюкоза
Поширення в природі Крохмаль Запасна поживна речовина Целюлоза Складова частина стінок рослинних клітин
Фізичні властивості (лабораторний дослід) крохмаль 1.Білий порошок. 2.Аморфний. 3.Не розчинюється у воді. 4.Набрякає в гарячій воді, утворюючи клейстер. целлюлоза 1.Білого кольору. 2.Волокнистої будови. 3.Не розчинюється у воді.
Хімічні властивості крохмаль Реакція гідролізу (С6H10O5)n + (Н2О)n → (C6H12O6)n 2. Реакція з розчином йоду (якісна реакція - лабораторний дослід) целлюлоза 1. Реакція гідролізу (С6H10O5)n+(H2O)n →(Н+) (C6H12O6)n 2.Реакція повного окиснення (горіння - лабораторний дослід)
Застосування полісахаридів Крохмаль 1.Кондитерська промисловість. 2.Виробництво етанолу. 3.Текстильна промисловість (склеювання тканин). Паперова промисловість (склеювання паперу та картону). Медицина (присипки, пасти, капсули). Целлюлоза 1. У вигляді деревини. 2. Паперова промисловість (виготовлення паперу). 3. Хімічна переробка: а)ацетатний та віскозний шовк; б)вибухові речовини; в)спирти).
Целлюлоза – основний компонент біомаси, структурний матеріал рослинних організмів. Крохмаль - запасна речовина, енергетична база рослинних організмів. Глікоген – (тваринний крохмаль) запасна речовина, енергетична база тваринних організмів та грибів. Хітин – структурний матеріал тваринних організмів та грибів. Біологічне значення полісахаридів
Експеримент доказати наявність речовини 1 варіант 1. Доказати, що в локшині є крохмаль. 3 варіант 2. Доказати наявність молочного цукру в молоці. 5 варіант 3. Доказати,що у спілому яблуці є глюкоза. 2 варіант 1.Доказати, що морква містить багатоатомний спирт – сахарозу. 4 варіант 2. Доказати, що білий хліб містить крохмаль. 6 варіант 3. Доказати,що мед містить глюкозу.
ДЯКУЮ ЗА УВАГУ Шалдирван Ольга Володимирівна учитель біології та хімії вища категорія, старший учитель спеціалізована школа № 66 м.Маріуполь
Категорії