"Білки та вітаміни"
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Білки При споживанні білків в складі їжі, молекули білка руйнуються в травній системі у процесі травлення під дією кислого та лужного середовища та ферментами на пептиди та амінокислоти, що всмоктуються клітинами кишечника та використовуються організмом. Білок в харчуванні перш за все важливий як джерело незамінних амінокислот, які тваринний організм не може безпосередньо синтезувати. Крім того, білок їжі є важливим джерелом азоту. Білки, подібно вуглеводам, містять 4 ккал на грам (тоді як жири містять 9 ккал, а спирти 7 ккал на грам). Білки можуть бути перетворені на вуглеводи або жири в результаті метаболічних процесів організму.
Джерела білка З 20 амінокислот, що використовуються людиною для біосинтезу нових білків, 10-12 замінних амінокислот можуть бути синтезовані організмом і не потрібні в дієті. 8-10 незамінних амінокислот, не можуть бути синтезовані і повинні отримуватися із їжею. Більшість тваринних продуктів і певні комбінації рослинних — повні, тобто, мають у своєму складі всі 8-10 незамінних амінокислот.
Джерела білка Хороші джерела білка До хороших джерел білка відносять ті продукти, в яких більший амінокислотний склад та більша готовність організму засвоїти ці амінокислоти.
Джерела білка Погані джерела білка До поганих джерел білка відносять ті види білків, які мають малий набір амінокислот та погано засвоюються організмом або зовсім не засвоюються.
Необхідні кількості білка Наш організм вимагає певної кількості білка щодня, білок необхідний для обслуговування і відновлення клітин, в дитячому і юному віці забезпечує ріст організму. Необхідна кількість білка залежить від ваги і складає в середньому приблизно 50 гр. у день для жінок і 60 гр. для чоловіків. У перекладі на калорії - це від 1800 до 2600 калорій в день. Звичайно, для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, цифри достатньо високі, але для молодого організму, що росте, - в самий раз.
Нестача білка в організмі З приходом весни всі різко почали "заповнювати" організм вітамінами. І мало хто здогадується, що причиною багатьох хвороб може стати дефіцит якісного білка. Найчастіше дифіцит білка викликає проблеми імунітету - часті застуди, алергії, дерматити та гнійничкові висипання.
Вітаміни Вітаміни — біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих біологічних процесів в організмі. Незважаючи на невеликий вміст вітамінів в організмі, вони відіграють значну роль в обміні речовин і енергії. Не утворюються в самому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею.
Вітаміни Найбільше вітамінів міститься у свіжих фруктах, овочах, а також у молоці та м'ясі. За відсутності вітамінів у їжі в організмі виникають захворювання — авітамінози, при їх нестачі — гіповітаміноз, а надлишок, що у десятки або сотні разів перевищує потреби організму, спричинює гіпервітаміноз.
Висновок Отже з сказаного раніше можна зробити висновок, що тільки при правильному харчуванні та балансі вітамінів та білків можна отримати сильний імунітет та хороше здоров’я. Білки відіграють важливу роль не тільки у фізичних властивостях організму, а і імунітету. При нестачі вітамінів загрожує здоров’ю захворювання авітаміноз.
Схожі презентації
Категорії