Бати
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Нутріцевтики та функціональні харчові продукт: будова, класифікація, механізм дії, фізіологічне значення Виконала: Студентка Групи БЛБМ-12з Варгас-Бішко Мирослава Викладач Бродяк І.В.
План 1.Основні терміни функціональних продуктів 2.Функції і властивості функціональних продуктів 3. Нутріцевтики будова, класифікація, механізм дії, фізіологічне значення 4. Потреби людини у функціональних продуктах
Функціональний харчовий продукт як продукт, що призначений для систематичного споживання у складі харчових раціонів всіма віковими групами здорового населення. Він знижує ризик розвитку захворювань, пов’язаних з харчуванням, зберігає і поліпшує здоров’я за рахунок наявності в його складі фізіологічно функціональних харчових продуктів.
Пробіотик — фізіологічно функціональний харчовий інгредієнт у вигляді корисних для людини (непатогенних і нетоксичних) живих мікроорганізмів, які забезпечують за умови систематичного споживання в їжі безпосередньо у вигляді препаратів або біологічно активних речовин до їжі чи до складу харчових продуктів сприятливу дію на організм людини в результаті нормалізації складу й підвищення біологічної активності нормальної мікрофлори кишечника.
Функціональні продукти, аналогічно БАДам, виконують наступні функції: —компенсують дефіцити біологічно активних компонентів в організмі; —підтримують нормальну функціональну активність органів і систем; —знижують ризик різних захворювань, створюють дієтичний фон; —підтримують корисну мікрофлору в організмі людини і нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту.
Нутріцевтики – біологічно активні добавки до їжі, які використовуються для корекції хімічного складу їжі людини (допоміжні джерела поживних речовин — нутрієнтів). Нутріцевтики поділяються на: джерела переважно білка й амінокислот; джерела переважно есенціальних жирних кислот, ліпідів та жиророзчинних вітамінів; на основі рослинних олій; на основі риб'ячого жира; джерела переважно вуглеводів та цукрів; джерела переважно водорозчинних вітамінів; джерела переважно мінеральних речовин (макро- й мікроелементів); джерела переважно харчових волокон.
Основні функції, які виконують нутріцевтики: - забезпечення організму ессенціальними харчовими речовинами; - підвищення неспецифічної резистентності організму до дії несприятливих факторів зовнішнього середовища; - зв’язування та виведення з організму шкідливих речовин; - індивідуалізація харчування людини відповідно до віку, статі, інтенсивності фізичного навантаження, фізіологічного стану та екологічних умов; - профілактика хронічних захворювань (ожиріння, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, імунодефіцитний стан, злоякісні новоутворення).
Дефіцит нутріцевтиків може спровокувати нервозність, занепад сил і швидку стомлюваність, безсоння, ослаблення пам'яті та уваги, головні болі, проблеми зі шкірою, нігтями, волоссям, надмірна вага, погане травлення, зниження природного захисту організму. Частина БАД є джерелом макро- і мікроелементів. Значна увага приділена селену, який служить антиканцерогенним фактором їжі.
Функціональні продукти харчування можна поділити на наступні групи: —продукти збагачені з відповідним вмістом макро- і мікронутрієнтів; —дієтичні і лікувального спрямування — направлені на усунення аліментарнозалежних захворювань людини; —лікувально-профілактичного призначення — направлені на профілактику розповсюджених захворювань; —спеціалізовані — вузьконаправлені на відповідні функції організму (радіозахисної, детоксикаційної, імуномоделюючої та інших дій або харчування в екстремальних умовах); —дитячого і геронтологічного харчування.
Схожі презентації
Категорії