X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Етнографічні райони України

Завантажити презентацію

Етнографічні райони України

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Виконала Учениця 11 класу Марусич Оленка

Слайд 2

Слайд 3

Слайд 4

В Україні історично склалося п'ятнадцять історично-етнографічних регіонів: Середня Наддніпрянщина, Полісся, Волинь, Поділля,Галичина, Підкарпатська Русь (Підкарпатська Україна), Буковина, Покуття, Південна Бессарабія, Таврія, Крим, Запорізька Січ, Донщина, Слобожанщина і Сіверщина.

Слайд 5

Серед земель, є й такі ,що колись становили єдиний етнічний масив України, а зараз не належать Україні: Кубанщина, Мармарощина, Берестейщина, Сновська земля.

Слайд 6

З часом спільні риси,такі як мова, культура, єдність території набувають стійкого характеру,тому ще більше єднають усі етнографічні групи,у націю.

Слайд 7

\

Слайд 8

Найбільшою групою за кількістю в національному складі населення є українці-77,8%

Слайд 9

Слайд 10

На українському етнічному ґрунті нині збереглося п'ять етнографічних груп: гуцули, бойки, лемки, поліщуки та литвини.

Слайд 11

Нація - етнічна спільнота ( етнос ) з єдиною мовою і самосвідомістю ( як особистим відчуттям “ національної ідентичності“, так і колективним усвідомленням своєї єдності та відмінності від інших). Етнос корінний – народи, які проживають на своїй етнічній території. Народ – група людей, що відрізняється спільністю ряду ознак – мови, культури, території, релігії, історичного минулого.

Слайд 12

Гуцу ли —українці, що живуть у Карпатах: Івано-Франківська, Чернівецька і Закарпатська області України Чи не єдина група українського етносу для якої вівчарство завжди було провідною галуззю господарства.

Слайд 13

Бо йки—група українців, що живуть на північних і південних схилах Карпат («Бойківщина»). В Україні розселені в гірських р-нах Українських Карпат і Прикарпатті Центром Бойківщини вважається карпатське містечко Турка.

Слайд 14

Бойки зберегли багато старовинних звичаїв і обрядів. Основні галузі традиційного господарства бойків — гірське скотарство та землеробство, лісові промисли та солеваріння, ремесла та художні промисли. В сучасних умовах бойки займаються переважно землеробством і тваринництвом, працюють на лісо- і нафторозробках, розвинені художні промисли, існує курортна галузь.

Слайд 15

Ле мки — етнографічна група українців. Мешкали в українських Карпатах (по обох схилах Східних Бескидів) Внаслідок операції «Вісла» 1947 року більшість лемків було переселено на територію УРСР, а решту — на північно-західні землі Польщі. Відтак самі лемки та їхні сусіди почали називати свою етнографічну територію Лемківщиною

Слайд 16

Чоловічий стрій Лемки носили коротку лляну сорочку, яку заправляли в штани; сорочка мала вишитий стоячий комірець (1,5 см), а також була вишита на рукавах; крім того ззаду мала розпірку, як і в бойків. Штани (ногавки) носили також лляні. На голові носили чорний фетровий капелюх (калап).

Слайд 17

Жінки лемків носили лляні вишиті хрестиком на верху рукава і на грудях сорочки. Сорочки були з манжетами, мали сті йку або викладний комірець, який вишивали або пришивали до нього широке мереживо. Спідниці (фартух, фарбанка) носили вовняні з нашитими на них поперечними трьома стрічками (червоні, небесні, жовті, білі). На ногах носили шкірні (черевики). На шиї носили коралі (пацьорки).

Слайд 18

Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура