X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Вітамін «А»

Завантажити презентацію

Вітамін «А»

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Вітамін А відносять до групи жиророзчинних вітамінів, тому для засвоєння він вимагає присутність жирів та деяких інших мінеральних речовин.  В організмі він зберігається досить довго, тому немає необхідності поповнювати його запаси кожен день.

Слайд 3

Вітамін А був виявлений двома незалежними групами вчених: Мак-Коллут - Девіс і Осборн в 1913 році.  Він став першим з відкритих вітамінів, тому й став позначатися літерою відповідно до алфавітного порядку. 

Слайд 4

Вперше вітамін А був виділений з моркви і саме від нього пішла назва групи вітамінів А - каротиноїди. Їх відомо близько 500, найвідоміший серед них -бета-каротин. Він є провітаміном вітаміну А.  У печінці бета-каротин перетворюється на вітамін А в результаті окислювального розщеплювання.

Слайд 5

Каротиноїди (від франц. carrot - морква) - оранжево-червоні пігменти, які при попаданні в організм людини мають властивість під впливом ферменту каротинази перетворюва -тися на вітамін А. Вони містяться в листках, квітках і плодах багатьох рослин, а також у грибах і водоростях.

Слайд 6

Каротини мають чудову властивість накопичуватися в організмі і їх надлишки можуть зберігатися більше року, тому достатньо наситити себе в літньо-осінній період відповідними продуктами, щоб потім цілу зиму потихеньку викорис -товувати ці елементи з "власних" запасів. Резерв вітаміну «А» може витрачатися впродовж 2-3 років.

Слайд 7

Найбагатші на каротин ті частини рослин і плоди, які забарвлені у оранжево-червоний або зелений колір: - овочі: морква, червоний перець, помідори, брокколі… - гарбузові: гарбузи, дині, кавуни… - зернобобові: овес, соя, горох, люцерна… - зелень: шпинат, салат, зелена цибуля, петрушка, щавель, кропива, корінь лопуха; - фрукти: персики, шипшина, абрикоси, яблука, плоди обліпихи, листя малини …

Слайд 8

Із тваринних джерел вітамін А мають багаті жиром молочні продукти, маргарин, риб'ячий жир, печінка, нирки, ікра, яєчний жовток. В організмі вітамін А синтезується в результаті окислювального розщеплення бета-каротину. Але тільки половина необхідної для організму добової норми вітаміну «А» задовольняється після їх вживання.

Слайд 9

Вітамін А бере участь в окисно-відновних процесах, регуляції синтезу білків, сприяє нормальному обміну речовин, відіграє важливу роль у формуванні кісток, зубів і волосся. Він уповільнює процеси старіння в організмі, а також необхідний для нормальної роботи імунної системи.

Слайд 10

Вітамін А регулює обмінні процеси в шкірі, слизових оболонках очей, дихальних та сечових шляхів, травного каналу. Він значно підвищує опірність організму до інфекційних хвороб. Вітамін А спричиняє значний вплив на стан клітинних мембран, тканинне дихання, функціонування ендокринних залоз.

Слайд 11

Відомо сприятливий вплив каротину на зір.  Також вітамін А захищає від простудних хвороб та інфекцій дихальних шляхів, травного тракту, сечостатевої системи. Необхідний він для нормального розвитку ембріона і зменшує ризики вагітності при народженні недоношених дітей.

Слайд 12

Вітамін А необхідний для підтримання у доброму стані шкірного покриву, тому він застосовується при лікуванні хвороб шкіри, ран і сонячних опіків. Також вітамін А прискорює процеси загоєння, а також стимулює синтез білка колагену і знижує небезпеку інфекцій.

Слайд 13

Симптоми дефіциту вітаміну А: - сухість шкіри, поява зморшок, підвищена чутливість зубної емалі, лупа, зниження імунітету, ослаблена ерекція, безсоння, виснаження, респіраторні інфекції, погіршення зору, погане нічний зір (куряча сліпота), суха кон'юнктива ока, порушення росту у дітей …

Слайд 14

Симптоми передозування: - кровоточивість ясен, головні болі, нудота, сухість шкіри, діарея, депресія у вагітних жінок, можливі мимовільні аборти і вади розвитку плода; - можливий ефект накопичення при постійному невеликому  передозуванні.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія