Слайсер змінив світ
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Справжні прикраси столу – блюда, нарізані тоненькими скибочками. Але хто хоч раз сам пробував нарізати сир, ковбасу або рибу, знає, яка важка і клопітка ця робота. Але і цей процес вдалося механізувати. Для цього був винайдений слайсер – спеціальна машина для нарізання скибочок певної товщини з харчових продуктів. Переможний хід слайсерів
Слайсер - перший помічник кухаря в холодному цеху Зовнішній вигляд блюда – один з основних чинників при приготуванні і продажі його в закладах громадського харчування. Красиво нарізані і зі смаком оформлені холодні закуски і м'ясні делікатеси незмінно викликають приємне враження відвідувача ресторану або кафе. Слайсери – атрибут професійної кухні в холодному, гарячому, рибному і м'ясному цехах. За допомогою них нарізуються м'ясо, ковбаси, шинка, окости, сири, хліб та інші продукти. Такі машини, як слайсер покликані полегшити ручну працю і поліпшити зовнішній вигляд їжі.
Трохи історії Само слово слайсер пішло від англійського slice – шматочок, скибочка, а slicer – відповідно, машина для нарізки таких шматочків. Інколи цей прилад називають електроножем. Перший слайсер був запатентований в 1898 році. Його винахідником був голландський м'ясник, якого звали Вільгельм ван Беркель, що встав на чолі однойменної, до цих пір процвітаючої кампанії з виробництва кухонного устаткування класу люкс. Ця, здавалося б, незначна подія провела справжню революцію в споживанні у світі сиров’яленої шинки: пармської, Сан-даніеле, байонської та ін. Шинку почали різати упоперек волокон, та її найтонші скибочки почали буквально танути у роті, тоді як уручну її доводилося різати уздовж волокон, для чого були потрібні роки особливої виучки, але й такі скибочки шинки жувати було куди складніше. Природно, з тих пір з'явилися безліч моделей, які постійно удосконалюються. Але в основі будь-якого приладу, від простого домашнього з мінімумом функцій до найдорожчого промислового електроножа з безліччю програм, лежить захищений дисковий ніж, що обертається, до якого під'їжджає каретка з притиснутим до неї продуктом.
Ручні слайсери – це, швидше, застарілі або раритетні моделі. Весь процес притиснення продукту, рухи каретки і дискового ножа здійснюється уручну. Операторові необхідно одночасно обертати ніж, притискувати продукт і подавати його для нарізання. Нарізання продуктів на такому слайсері - достатньо трудомісткий процес, тому вони не набули широкого поширення. За типом використання розрізняють ручні, напівавтоматичні і автоматичні. КЛАСИФІКАЦІЯ слайсерІВ
призначені для нарізання сиру, хліба, м'ясних делікатесів, ковбаси, овочів, риби; слайсери з вбудованим загострюючим пристроєм, який підтримує ріжучу кромку ножа гострою; примусове охолоджування двигуна дає можливість працювати 4 години без зупинки; корпус і каретка cлайсера з анодованого алюмінію; слайсери з тефлоновим покриттям робочих органів застосовуються для нарізки в'язких, липких продуктів. Напівавтоматичні слайсери – найпопулярніший вид машин. У цих моделях привід крутить дисковий ніж, продукт, притискається спеціальним пристроєм, а каретка уручну прямує у напрямку до ножа і назад.
Автоматичні слайсери – ті, в яких продукт на каретці утримують спеціальні притискні пристрої, каретка, як і дисковий ніж, рухається автоматично. Призначені для нарізки, формування і укладання порцій ковбас, сирів, охолодженого м'яса, м'ясних делікатесів.
оснащені потужним ножем 330мм і вбудованим оригінальним загострюючим пристроєм; швидкість різання може досягати 50 шматків в хвилину; автоматична зупинка процесу різання до останнього шматка продукту; слайсери високопродуктивні; загострюючий пристрій підтримує кромку ножа гострою; двигун з примусовим охолоджуванням дозволяє працювати без зупинки більше 8 годин. У виробничих цехах великих підприємств встановлюють як правило автоматичні слайсери з програмним керуванням. Продукт стримується двома притискними пристроями, а каретка здійснює зворотно-поступальні рухи. На практиці часто такі слайсери включають у потокову виробничу лінію. АВТОМАТИЧНІ СЛАЙСЕРИ
Залежно від положення каретки відносно ріжучої частини слайсери умовно діляться на вертикальні та гравітаційні. У вертикальних слайсерах каретка знаходиться під кутом 90 градусів до ріжучої поверхні. Каретка слайсера може бути похилою або розташовуватися під кутом 90 градусів до ріжучої частини.
Гравітаційні слайсери - моделі з нахиленою кареткою. В процесі роботи каретка ковзає у напряму диска, продукт під дією сил гравітації давить на ніж, що сприяє точнішому і більш швидкому нарізанню.
Дві найбільш важливі технічні характеристики слайсера : матеріал і діаметр ножа. Матеріал з нержавіючої і хромованої сталі. Особливостями сучасних моделей слайсерів є нахилений ніж який забезпечує рівномірне нарізання і зручність у роботі, відрізний ніж захищений кожухом; Відмінна риса професійних слайсерів – діаметр ножа 275-300мм. регулювальник товщини нарізання. Оскільки від нього залежить величина і товщина нарізуваних шматків, регулюється товщина нарізання в межах 2-16 мм;
Стандартний ніж Тефлоновий ніж Зубчастий ніж Зубчастий ніж 3G ніж Для сиру и м'яса Для сиру Для риби Для хліба Для овочів та м'яса
ВИДИ СЛАЙСЕРІВ Розрізняються за дизайном, матеріалом виготовлення, за об'ємами нарізання, за виглядом продуктів і діаметром ножа а слайсер для нарізкн ковбаси слайсер для нарізкн сиру слайсер для нарізкн охолодже-ного м'яса Слайсер для нарізкн риби слайсер для нарізкн хліба
СИрнІ слайсерИ Сирні слайсери відрізняються від звичайних наявністю тефлонового покриття на ножах, яке необхідне для того, щоб сир м'яких сортів не прилипав до металу і скибочки мали рівні краї.
Слайсери такого типа мають ніж з дрібними зубцями, що дозволяює не різати, а й рвати волокна. Використовуються для нарізання різної м'ясної продукції на стейки, шніцелі, тонкі скибочки або шматки інших розмірів. Слайсер можна використовувати для нарізання м'яса у замороженому вигляді, з температурою -4 – 0°C, що дозволяє зберегти первозданну свіжість і насичений колір, запобігти зародженню бактерій, збільшити терміни зберігання кінцевої споживчої продукції. СЛАЙСЕРИ ДЛЯ НАРІЗКИ ОХЛОДЖЕНОГО м'яса
СЛАЙСЕРИ ДЛЯ НАРІЗКИ КОВБАСИ Мають гладкий гострий ніж. Слайсери безпечні. В усіх сучасних моделях ніж захований в міцний захисний кожух, крім того, в багатьох моделях продукти подаються за допомогою автоматичного або ручного штовхача, що робить в принципі неможливим будь-яке пошкодження кінцівок людини і виключає будь-який контакт пальців з кромкою дискового ножа, що обертається.
Хлібні слайсери оснащені особливим лезом з маленькими зубцями на краях — це необхідно для того, щоб хліб не кришився (пригадаємо, що так само виглядають і леза спеціальних кухонних ножів, призначених для нарізання хліба). Подача продукту відбувається за допомогою штовхача, що зводиться у ручну. Рух ножів зворотно-поступальний. СЛАЙСЕР ДЛЯ НАРІЗКИ ХЛІБА
Слайсери для риби мають спеціальну плаваючу каретку, що дозволяє підводити шматок щодо ножа під невеликим кутом (оскільки рибу простіше різати під нахилом). Високошвидкісний слайсер NPJ-3000 дозволяє всього одному оператору виробляти більше 3000 рибних скибочок за годину. За допомогою спеціальних ножів і системи фіксації, всі скибочки виходять потрібного розміру. Це надійна і продуктивна машина здійснює нарізку за унікальною технологією. Особливість слайсера – ножі, які автоматично працюють в двох площинах – горизонтальній і вертикальній. Установка сканує філе, що проходить, визначаючи його розміри і вагу. Наближаючись до хвостової частки філе, ножі здійснюють рухи під максимальним нахилом, роблячи маленькі шматки візуально великими за об'ємом. Крім того оператор може самостійно задати вимоги до нарізання: визначити вагу, ширину і висоту кожного шматка. СЛАЙСЕРИ ДЛЯ РИБИ
3100 2 1 Шматків в годину ножа оператор висока продуктивність з постійно змінним кутом нарізання на весь цикл нарізання Траєкторія руху ножа нахилу, що міняє кут, в двох площинах. Результат: охайне і рівномірне нарізання по всій довжині; шматочки філе візуально більші за об'ємом.
електромеханічне професійне кухонне устаткування; зниження витрат (нарізання продуктів без відходів); висока надійність роботи (ніж захищений кожухом); дотримання санітарно-гігієнічних норм; всі деталі, що контактують з продуктами при нарізанні, виготовлені з антикорозійного гігієнічного сплаву; висока якість виконання: рівномірне нарізання і зручність в експлуатації; залежно від конкретної моделі наявність додаткових функцій: охолоджування мотора, подвійна фіксація продукту, регулювання товщини нарізки; простота в обслуговуванні. ПЕРЕВАГА СЛАЙСЕРА
1. Передусім необхідно впевнитись, що машина надійно заземлена, закріплені всі частини. 2. Не можна перевіряти гостроту леза рукою. Загострення дискового ножа слайсера слід виконувати в строго відведений час. Якщо загострювати ніж дуже довго, він прослужить значно менше. 3. Переконатись, що напруга електромережі відповідає вказаній на маркуванні машини. 4. Не вмикати машину без захисних пристроїв. 5. Не поправляти продукти під час роботи електродвигуна. 6. Не усувати несправності під час роботи машини. 7. Не залишати працюючу машину без нагляду. 8. Не знімати запобіжні пристрої машини. 9. Санітарну обробку машини слід виконувати лише після повного її від’єднання від електромережі. 10. Не використовувати хімічні мийні засоби, тверді та абразивні матеріали. 11. Не нарізати на слайсері м’ясо, рибу або інші заморожені продукти, якщо це не передбачено інструкцією. ПРАВИЛА РОБОТИ ЗІ СЛАЙСЕРОМ
Схожі презентації
Категорії