X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
9 клас

Завантажити презентацію

9 клас

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Культура поведінки за столом 9-В клас класний керівник-Мукан Н.М.

Слайд 2

Історія слова “етикет” Етикет - слово французького походження. На одному з пишних і вишуканих прийомів у короля Людовика XIV гостям вручали картки з переліком деяких потрібних від них правил поведінки.

Слайд 3

Від французької назви карток - "етикеток" і відбулося слово "етикет", що увійшло згодом до мов багатьох країн. Поняття "етикет" включає форму, манеру поведінки, правила чемності і ввічливості, прийняті в тому суспільстві, де живе кожний з нас

Слайд 4

Згадайте, яких правил ви дотримуєтеся, якщо вас запросили на День народження? Як правильно поводити себе за столом?

Слайд 5

Загальні правила : 1. 3а стіл сідаємо без головних уборів. 2. Сидіти за столом потрібно прямо, не можна гойдатися на стільцях, як це люблять робити маленькі діти. 3. Не можна спиратися ліктями на стіл, це заважає сусідам. 4. Ніколи не розмовляй, коли їси.

Слайд 6

5. Потрібно навчитися правильно користуватись виделкою і ложкою. Ложку тримають так, щоб великий палець лежав зверху на її ручці. 6. Зачерпувати їжу потрібно ложкою від себе, інакше можливо забруднити одяг. 7. Ніж тримають у правій руці, а виделку у лівій. Якщо їдять тільки виделкою, то її беруть у праву руку і тримають так, щоб вказівний палець був зверху. 8. Не слід брати виделку та ніж дуже близько до основи. Не потрібно їсти ложкою те, що їдять виделкою.

Слайд 7

9. Ніколи не їжте із ножа, бо ним легко поранити язика чи губи. Ножем тільки ріжуть. 10. Дуже негарно копирсатися виделкою у зубах, особливо за столом, адже виделка потрібна, щоб їсти! Якщо їжа застрягла в зубах, після обіду прополощи рот водою чи використай спеціальні палички для цього. 11. Котлети, рибу, варені овочі ніколи не ріжуть ножем. У цьому немає ніякої потреби, їх їдять, відокремлюючи виделкою невеликі шматочки, і тоді виделку тримають у правій руці. 12. Коли їси, то не чавкай, не плямкай губами, не бризкай чаєм чи супом, не сьорбай так, щоб усі за столом чули.

Слайд 8

13. Їсти треба спокійно, неквапливо, пережовуючи їжу, тихенько ковтаючи її, а коли супу залишилося трішечки, то його можна залишити у тарілці, щоб не забруднити одяг та скатертину. 14. Якщо чай гарячий, то помішайте його чайною ложкою, але робити це потрібно тихо, майже безшумно. 15. Коли ти закінчиш їсти, виделку, ніж та ложку клади не на стіл, а на свою тарілку. 16. Чашки й чайні ложки прибирають окремо.

Слайд 9

Запам´ятайте! Своєю виделкою, ложкою та ножем, а руками і поготів, не можна брати їжу зі спільних тарілок, мисок, тарелів чи ваз. За столом все повинно бути, як у німому кіно: ми не говоримо, не чавкаємо, п´ємо теж безшумно. Після кожного шматка рот слід закривати: адже жування — це процес важливий, але таємничий. Навіть найсмачнішу їжу не слід ковтати швидко, а потрібно добре пережувати, що допомагає роботі шлунку.

Слайд 10

Не слід за столом їсти і читати. Це погано як для книг, так і для травлення. . Вставати з-за столу, якщо ви не закінчили їсти, не бажано. Якщо ви хочете допомогти накривати чи прибирати посуд, тоді дозволяється вставати. Якщо ви закінчили їсти, то потрібно сказати «спасибі», поставити стілець на місце і допомогти прибрати зі столу.

Слайд 11

Конкурс Для чого використовують серветки? Які бувають серветки? Як правильно користуватися серветками під час обіду?

Слайд 12

Серветки Не менш солідний вік і у серветок: їх знали ще римляни. Правда, виготовляли тоді серветки з алебастру. Після обіду мили, а щоб очистити, кидали в вогонь. В Росії серветки прижились при Петрі І. серветкам уже 2000 років

Слайд 13

Серветки потрібно покласти біля кожної тарілки або у спільні стакани. Ними після обіду витирають руки. А лняні серветки кладуть на коліна, щоб не забруднити одяг. Серветку беруть, як тільки на стіл подали страву. Лняну серветку найчастіше згинають вдвоє і кладуть па коліна. Серветкою промокають, а не витирають рот перед тим, як випити напій.

Слайд 14

Ніколи серветкою не витирають ніс або крапельки поту. Встаючи, серветку залишають на стільці. Після їжі серветку кладуть зліва від тарілки. Серветкою не можна витирати посуд. Ніколи не користуйтеся серветкою, яка впала.

Слайд 15

Історична довідка Ніж Найстарішим столовим прибором є саме ніж. Початковим матеріалом для його виготовлення служив камінь.

Слайд 16

З появою металів народились столові ножі. Вперше ножі були виготовлені на Кіпрі (з міді) на початку IV століття до нашої ери. Пізніше їх стали виготовляти із бронзи. В Європі ножі для сервірування з´явилися, починаючи з XV століття, зроблені вони були із золота та срібла. Існує повір´я, що своїм округлим кінцем столові ножі завдячують Наполеону. Саме він заборонив виготовляти їх з гострим кінцем.

Слайд 17

Виделка Виделка є наймолодшою в сім´ї столових приборів. Відома дата, місце і початок її народження — XI століття, Візантія. Саме тоді в державі Константинополі — була виготовлена перша виделка із золота і срібла. Але мала вона всього два зубці. На одній із мініатюр того часу зображені за столом люди, тримаючи ніж у правій руці, а виделку — в лівій. Довгий час виделка залишалася річчю переважно для знаті.

Слайд 18

Починаючи з XVI століття, виделка входить в користування в Італії, Німеччині, Франції. Виделки були для м´яса, риби й фруктів. Пізніше їх стали виготовляти з різних сплавів: мельхіору, нержавіючої сталі.

Слайд 19

Ложка Найперші ложки з´явилися ще в кам´яному віці, робили їх із дерева і глини. Знатні люди надавали перевагу ложкам із слоно вої кістки. Пізніше їх виробляли з рогів тварин, бронзи, срібла, золота. В країнах, багатих лісом, ложки виготовляли з дерева. Довгий час українці теж користувалися дерев´яними ложками. Та й зараз вони популярні серед нашого народу.

Слайд 20

Тарілки і серветки Перші тарілки з´явилися майже 600 років назад у Франції і мали чотирикутну форму. Тарілка зроблена спеціально для того, щоб кожен, хто обідає, їв зі свого посуду. Тарілка значно менша від миски і більш плоска.

Слайд 21

. На Стародавній Русі та в інших країнах інколи замість тарілки використовувалися великі шматки хліба. На ці шматки можна було класти м´ясо, рибу. Хлібні тарілки з´їдали, роздавали бідним, викидали собакам.

Слайд 22

Крім горщика й миски в домі руського селянина практично не було іншого посуду. Робили миски з глини, дерева, а пізніше й металу. Розмір деяких з них був досить великий, з однієї миски їла іноді вся сім´я.

Слайд 23

А от фарфоровий посуд в нашій державі з´явився значно пізніше, ніж в європейських країнах. Довгий час перевага надавалася посуду із срібла та золота, особливо у дворянських родинах.

Слайд 24

Корисні поради Що і як їдять? Чайною ложкою колотять чай, каву, какао (після чого її ви ймають і кладуть на блюдце). Також цією ложкою їдять сметану, кефір, креми, торти, морозиво.

Слайд 25

Виделкою їдять салати, більшість овочевих страв, картоплю. Десертною виделкою їдять закуски, яєчню, рибу, торти. Ножем не їдять, тільки ріжуть, а також накладають на виделку їжу, на хліб — масло, паштет. М´ясні ж страви їдять ножем і виделкою.

Слайд 26

Страви із дичини: (курку, гуску, качку) їдять із допомогою виделки і ножа. Рибні страви їдять з допомогою спеціального ножа і виделки. При цьому рибу ножем не розрізають. Рибні кістки обережно ви ймають з рота, кладуть на виделку, а з неї на тарілку. Рибний ніж почали використовувати в епоху королеви Вікторії в Англії.

Слайд 27

Салати беруть з великого блюда за допомогою ложки і виделки, що подаються із стравою і кладуть на тарілку, з якої їдять. Масло, варення, джем попередньо беруть чистим ножем на хлібну тарілку і намазують на шматочок хліба, який притримують пальцем лівої руки на тарілці.

Слайд 28

Сир беруть спеціальною виделкою, кладуть на свою тарілку, а з неї — на хліб чи тонке сухе печиво, плавлений сир намазують на шматочки хліба ножем. Ковбасу, шинку кладуть шматочками на тарілку виделкою, а їдять за допомогою ножа і виделки.

Слайд 29

Фрукти їдять за допомогою фруктового ножа та виделки. Яблука і груші розрізають па тарілці на 4 чи 8 дольок, видаляють серцевину, очищають дольки від шкірки і їдять, беручи з тарілки руками.

Слайд 30

Сливи і абрикоси розламують руками, видаляють кісточку, а також шкірку і насіння винограду непомітно виймають з рота ложкою. Кавуни і дині нарізають скибками і їдять ложкою або ножем і виделкою.

Слайд 31

Апельсин очищають ножем і ріжуть на дольки (надрізи на шкірці роблять у вигляді лілії). Мандарини очищають рукою. Ананаси подають очищеними і нарізаними скибками, їдять виделкою.

Слайд 32

Банан очищають до половини і їдять, відкушуючи. Його можна також їсти виделкою, завчасно розрізавши на частини.

Слайд 33

Вікторина 1. Яким одним словом можна замінити слова: вихованість, вишукані манери? 2. Цей посуд з´явився 600 років тому у Франції. 3. Вперше їх використали в Римі 2000 років тому під час бенкету.

Слайд 34

4. За якого царя в Росії було видано книгу етикету для молоді? 5. Як називали людину, яка виготовляла дерев´яні ложки? 6. Який із відомих вам приборів є найстарішим?

Слайд 35

7. Який продукт беруть спеціальною виделкою і кладуть па хліб? Сир 8. Який столовий прибор є наймолодшим у сім´ї столових приборів? Виделка 9. Які фрукти очищають руками? Мандарини

Слайд 36

Дякуємо за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Трудове навчання