Rrr
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Вітаміни - це біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі Що таке вітаміни?
Існування і значення вітамінів для життя встановив наприкінці минулого століття російський лікар М. І. Лунін (1881).
Вітамін С (Аскорбінова кислота) Допомогає організму боротися з інфекціями, краще бачити, стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (набухають і кровоточать ясна, випадають зуби, слабкість, млявість, швидка втома, головокружіння). Міститься: в цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркві.
ВІТАМІН B1 Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові і кровотворення, роботу гладкої мускулатури, активізує роботу мозку. При недостачі-захворювання Бері-бері (ураження нервової системи, відставання в рості, слабкість і параліч кінцівок). Міститься: в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу, мясі птиці, зелені. (Тіамин)
ВІТАМІН B2 Регулює обмін речовин, бере участь в кровотворенні, знижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами. при недостачі - слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься: в мясі, молочних продуктах, зелених овочах, зернових и бобових культурах. (Рибофлавін)
ВІТАМІН B5 Регулює роботу наднирковиків, засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін. Міститься: в горосі, дріжжах, фундуці, листових овочах, курчатах, крупах, ікрі. (Пантотенова к-та)
ВІТАМІН B6 Бере участь в обміні амінокислот, жирів, роботі нервової системи, понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія, дерматит, судоми, розлади травлення. Міститься: в сої, бананах, в морепродуктах, картоплі, моркві, бобових. (піридоксин)
ВІТАМІН B9 Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регюлює роботу органів кровотворення Міститься: в мясі, коренеплодах, фініках, абрикосах, грибах, гарбузі, висівках. (Фолієва кислота)
Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, покращує репродуктивне здоров’я. Міститься: у молоці і молочних продуктах, печінці, дріжжах ВІТАМІН B13 (Оротова кислота)
Впливає на обмінні процеси, входить до складу багатьох ферментів, регулює перистальтику ЖКТ, знижує тиск, регулює кількість холестерину. Основна корисна властивість вітаміну В8 – активізація ліпідного обміну. ВІТАМІН B8
ВІТАМІН D (кальциферол) Відповідає за обмін фосфору і кальцію, правильний ріст кісток. При недостачі - рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість, роздратованість) Виробляється в шкірі під дією УФВ, ним багаті: яєчний жовток, масло, риб’ячий жир, ікра.
Допомагає організму стимулювати оновлення кліток, підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров’я. Міститься: в молоці, зародках пшениці, соняшниковій оліі, листях салату, м’ясі, печінці, маслі. ВІТАМІН E (Токоферол)
ВІТАМІН H Впливає на сон и апетит, Стан шкіри і волосся, рівень холестерину в крові Міститься: в капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м’ясі. (Біотин)
ВІТАМІН K Забезпечує згортання крові, попереджує остеопороз. Міститься: в зелені, зелених помідорах, хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті. (Фітоменадіон)
ВІТАМІН PP Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення. При недостачі - пелагра (ураження шкіри, дерматит, діарея, безсоння , депресія) Міститься: у свинині, рибі, арахісі, помідорах, петрушці, шипшині. (Нікотинова к-та)
Відсутність в організмі якогось вітаміну Наслідки: Цинга, рахіт, куряча сліпота, пелагра, бері-бері Авітаміноз
Часткова недостача вітаміну Наслідки:швидка втома, знижена працездатність, підвищена роздратованість, зниження опірності до інфекцій. ГІПОВІТАМІНОЗ
Виникає при надлишковому вживанні вітамінів. Проявляється у вигляді інтоксикації (отруєнні) організму. Більш токсичним впливом володіют надлишкові дози жиророзчинних вітамінів, так як вони накопичуються в організмі. Гіпервітаміноз дуже часто спостерігається у людей, які займаються культуризмом – бодібілдінгом і нерідко без міри вживають харчові добавки і вітаміни. Гіпервітаміноз
Отже, для підтримання нормальної життєдіяльності організму крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води потрібні вітаміни. Цим терміном називають групу додаткових речовин їжі, що належать до різних класів органічних сполук і за рідкісним винятком не синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною мірою специфічний вплив на процеси обміну, причому в дуже невеликих кількостях. Для профілактики захворювань, пов'язаних з дефіцитом вітамінів, потрібна правильна організація харчування і способу життя загалом. Слід пам'ятати, що надлишок вітамінів, їхніх препаратів також негативно позначається на здоров'ї. Висновок
Схожі презентації
Категорії