X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Rrr

Завантажити презентацію

Rrr

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Вітаміни

Слайд 2

Вітаміни - це біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі  Що таке вітаміни?

Слайд 3

Існування і значення вітамінів для життя встановив наприкінці минулого століття російський лікар М. І. Лунін (1881).

Слайд 4

Водорозчинні Жиророзчинні  В С A D E   Р F K Класифікація вітамінів

Слайд 5

Вітамін С (Аскорбінова кислота) Допомогає організму боротися з інфекціями, краще бачити, стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (набухають і кровоточать ясна, випадають зуби, слабкість, млявість, швидка втома, головокружіння). Міститься: в цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркві.

Слайд 6

ВІТАМІН B1  Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові і кровотворення, роботу гладкої мускулатури, активізує роботу мозку. При недостачі-захворювання Бері-бері (ураження нервової системи, відставання в рості, слабкість і параліч кінцівок). Міститься: в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу, мясі птиці, зелені. (Тіамин) 

Слайд 7

ВІТАМІН B2 Регулює обмін речовин, бере участь в кровотворенні, знижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами. при недостачі - слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься: в мясі, молочних продуктах, зелених овочах, зернових и бобових культурах. (Рибофлавін)

Слайд 8

ВІТАМІН B5 Регулює роботу наднирковиків, засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін. Міститься: в горосі, дріжжах, фундуці, листових овочах, курчатах, крупах, ікрі. (Пантотенова к-та)

Слайд 9

ВІТАМІН B6 Бере участь в обміні амінокислот, жирів, роботі нервової системи, понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія, дерматит, судоми, розлади травлення. Міститься: в сої, бананах, в морепродуктах, картоплі, моркві, бобових. (піридоксин)

Слайд 10

ВІТАМІН B9 Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регюлює роботу органів кровотворення Міститься: в мясі, коренеплодах, фініках, абрикосах, грибах, гарбузі, висівках. (Фолієва кислота)

Слайд 11

Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, покращує репродуктивне здоров’я. Міститься: у молоці і молочних продуктах, печінці, дріжжах ВІТАМІН B13 (Оротова кислота)

Слайд 12

Впливає на обмінні процеси, входить до складу багатьох ферментів, регулює перистальтику ЖКТ, знижує тиск, регулює кількість холестерину. Основна корисна властивість вітаміну В8 – активізація ліпідного обміну. ВІТАМІН B8

Слайд 13

ВІТАМІН D (кальциферол) Відповідає за обмін фосфору і кальцію, правильний ріст кісток. При недостачі - рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість, роздратованість) Виробляється в шкірі під дією УФВ, ним багаті: яєчний жовток, масло, риб’ячий жир, ікра.

Слайд 14

Допомагає організму стимулювати оновлення кліток, підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров’я. Міститься: в молоці, зародках пшениці, соняшниковій оліі, листях салату, м’ясі, печінці, маслі. ВІТАМІН E  (Токоферол)

Слайд 15

ВІТАМІН H Впливає на сон и апетит, Стан шкіри і волосся, рівень холестерину в крові Міститься: в капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м’ясі. (Біотин)

Слайд 16

ВІТАМІН K  Забезпечує згортання крові, попереджує остеопороз. Міститься: в зелені, зелених помідорах, хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті. (Фітоменадіон)

Слайд 17

ВІТАМІН PP Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення. При недостачі - пелагра (ураження шкіри, дерматит, діарея, безсоння , депресія) Міститься: у свинині, рибі, арахісі, помідорах, петрушці, шипшині. (Нікотинова к-та)

Слайд 18

Порушення процесів в організмі Гіповітаміноз  Авітаміноз Гіпервітаміноз

Слайд 19

Відсутність в організмі якогось вітаміну Наслідки:  Цинга, рахіт, куряча сліпота, пелагра, бері-бері  Авітаміноз

Слайд 20

Часткова недостача вітаміну Наслідки:швидка втома, знижена працездатність, підвищена роздратованість, зниження опірності до інфекцій. ГІПОВІТАМІНОЗ

Слайд 21

Виникає при надлишковому вживанні вітамінів. Проявляється у вигляді інтоксикації (отруєнні) організму. Більш токсичним впливом володіют надлишкові дози жиророзчинних вітамінів, так як вони накопичуються в організмі. Гіпервітаміноз дуже часто спостерігається у людей, які займаються культуризмом – бодібілдінгом і нерідко без міри вживають харчові добавки і вітаміни. Гіпервітаміноз

Слайд 22

Отже, для підтримання нормальної життєдіяльності організму крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води потрібні вітаміни. Цим терміном називають групу додаткових речовин їжі, що належать до різних класів органічних сполук і за рідкісним винятком не синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною мірою специфічний вплив на процеси обміну, причому в дуже невеликих кількостях. Для профілактики захворювань, пов'язаних з дефіцитом вітамінів, потрібна правильна організація харчування і способу життя загалом. Слід пам'ятати, що надлишок вітамінів, їхніх препаратів також негативно позначається на здоров'ї. Висновок

Слайд 23

Дякую за увагу! Виконала учениця 11 класу Харченко Олександра

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Різне