X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
УКРАЇНОЗНАВТВО

Завантажити презентацію

УКРАЇНОЗНАВТВО

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

УКРАЇНОЗНАВТВО Традиційні прикраси від давнини до сьогодення. Їх значення. Використання природних матеріалів у створені прикрас, символіка традиційних прикрас

Слайд 2

Виступ групи № 5 Сьогодні ми вам розкажемо про народні прикраси та одяг. Будьте дуже уважними , тому що, у кінці нашої розповіді у нас будуть цікавинки

Слайд 3

Ніяка зовнішня принадність не може бути повною, якщо вона не оживлена внутрішньою красою

Слайд 4

Намисто Намисто — найпоширеніша складова жіночих нагрудних прикрас на всій території України. Було різним як за матеріалом, кольором, формою, так і за способами носіння. Найбільше цінилося намисто з дорогих природних матеріалів — коралів, бурштину, перлів, гранатів, скла, смальти. В ряді районів Західної України зберігалась архаїчна традиція прикрашатися намистом із плодів — клокічкою. В XIX ст. серед заможніших верств населення було розповсюджене привозне намисто з гранатів та кольорової смальти: кровавниці, блискавки, перли. Дорого цінилося і гуцульське намисто з венеціанського різнокольорового скла, яке завозилося з Італії.

Слайд 5

Намиста

Слайд 6

Лейбик Лейбик (бруслик, катанка, горсет) — сукняна безрукавка жителів передгір'я Карпат, рівнинної частини Західної України та Полісся.

Слайд 7

Кептар Кептар — хутряна безрукавка населення Карпат та Прикарпаття. Мав значну локальну варіативність щодо довжини та прийомів оформлення в залежності від регіону.

Слайд 8

Керсетка Керсетка — жіноча безрукавка, яка мала багато місцевих варіантів довжини, пропорцій, декорування. Побутувала здебільшого на Київщині, Чернігівщині, Полтавщині, частково на Півдні України. Найрозвиненіших форм керсетка набула у другій половині XIX ст., коли чітко визначилися не лише основні принципи її крою, а й локальні особливості щодо пропорцій, колориту, оздоблення.

Слайд 9

Керсетка

Слайд 10

Шаровари Шаровари — термін перського походження. Старовинні широкі шаровари складали обов'язкову частину одягу запорізького козацтва. За образним висловом Т. Г. Шевченка, вони "мотнею вулицю мели". Широкий крій штанів у Східній та Центральній Україні зберігся до кінця XIX ст., поки на зміну їм не прийшли брюки міського крою.

Слайд 11

Шаровари

Слайд 12

Чоботи Чоботи — зшите шкіряне взуття, яке було відоме на території України ще за давньокиївської доби. Проте у селянський побут вони ввійшли набагато пізніше — лише наприкінці XVIII ст., та й то здебільшого серед заможного населення.

Слайд 13

Вишивка

Слайд 14

Вишивка

Слайд 15

Слайд 16

Слайд 17

Слайд 18

   

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Культура