X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Чарівний світ писанки

Завантажити презентацію

Чарівний світ писанки

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Чарівний світ писанки Венгер Алла Олексіївна, заступник директора з навчально-виховної роботи Миколаївської ЗНЗ №44

Слайд 2

Писанка – це неповторне багатство… Його треба берегти, як безцінний скарб. О. Довженко

Слайд 3

Писанка - це розмальоване символічними знаками яйце, символом весняного пробудження природи.

Слайд 4

Класифікація писанок за характерними ознаками : - з геометричним орнаментом; - з рослинним орнаментом; - з рослинним і геометричним орнаментом; - з анімалістичним (тваринними) мотивами; - з зображенням жанрових сценок; - з зображенням традиційних архітектурних споруд; - з довільними декоративними плямами, які не можна віднести до геометричних, ні до рослинних, ні до тематичних мотивів; - писанки з характерною християнською геральдикою, церковною символікою у вигляді різноманітних зображень : хрестів, розп’ять, церковців, капличок та іншою ритуальною атрибутикою, що пов’язані з Великодніми святами – Пасхою.

Слайд 5

Елементи рослинного орнаменту “Дубове”, “калинове”, “виноградне” листя, бутони, багатопелюсткові квіти – розетки, “повні ружі”, “дзвіночки”, “троянди”, “тюльпани”, численні “вазони”.

Слайд 6

Писанки різних регіонів України Для створення орнаментальних композицій на писанках народні майстри виконують різноманітні кольорові рисунки на сферичній поверхні шкарлупи яйця без будь – яких попередніх ескізів. Для цього потрібна велика вправність, невичерпна мистецтва фантазія, художній хист і творча вигадка. Жодна з композицій писанок не повторюється.

Слайд 7

Слайд 8

Південно – східна частина Прикарпаття В орнаментації писанок переважають світло – рожеві, темно – зелені та золотисті барви на червоно – коричневому тлі. Постаті людей, тварин, птахів залишаються білими, плоскісно – силуетними.

Слайд 9

Писанки Карпат Притаманна спорідненість мотивів (наприклад : геометричні квіти, різні варіанти “клинців” та “сонечка” тощо). Серед дрібного багатобарвного геометричного малюнка наявна лінія з чіткими заокругленими гребінцями.

Слайд 10

Писанки Харківщини Харківщина має найбільшу й різноманітнішу групу рослинного орнаменту, це листя – дубове або калинове. Фарби прозорі, весняні, наче б листя тільки розпустилося, але холод вітру приморозив його. Використання природних саморобних фарб, виготовлених із кори дикої яблуні, з настоїв цибулиння, жовтих квітів горицвіту, а зелень - із свіжої озимини або листків барвінку.

Слайд 11

Писанки Одеської області В основі простого візерунка – невимушеність щільної білої контурної лінії. Особливість - стримано холодний колорит анілінових (блакитних, зелених, малинових) фарб. Кольорові плями малюнків в обрамленні білих ліній на темному тлі ,ніби світяться, асоціюючись із світлом вітражів.

Слайд 12

Писанки Івано – Франківщини Характерні дрібно узорні орнаменти (зокрема зооморфні мотиви). У зображенні тварин помітні намагання передати рух коників чи оленів. Використовується поєднання жовтого та оранжевого кольорів на бардовому тлі.

Слайд 13

Писанки Київщини, Волині, Тернопільщини Зустрічається гребінчаста смуга в різних варіантах так званого “безконечника”, тобто хвиляста лінія з гребінцями є основним зображувальним мотивом з певним змістом.

Слайд 14

Писанки Посяння (Тернопільщина) Характерні найпростіші елементи, ті самі “квіточки”, “гілочки”, “вербові котики”, “кошики з паскою”.

Слайд 15

Писанки Тернопільської області (с. Богданівки) Для декорування використовують тільки 2 чи 3 фарби, основна – чорна, допоміжні – жовта, червона, коричнева, зелена. Орнамент складається з “кривульки”, “гребінців”, “трикутників”, “розеток”, “крапок”.

Слайд 16

Писанки Волині Писанки з Луцького, Ковельського та Ружещенського районів відрізняється на темному тлі завдяки білій лінії малюнка. Весь ефект сприймання контрастного лінійного малюнка та сферичної форми яйця.

Слайд 17

Писанки Гуцульщини На відміну від інших регіонів України, поруч з геометричними елементами збереглися зображення коників, оленів, баранців, риб, качок, що пов'язано з казково – билинними та язичеськими уявленнями, переказами, обрядами.

Слайд 18

Писанки Полісся Характерного рисою є збереження архаїчних елементів орнаменту.

Слайд 19

Писанки Львівщини Народні майстри декорують писанки, вільно наносячи кольорові плями на поверхню яйця, переважно на горном фоні, дотримуючись в основному принципу кольорового контрасту.

Слайд 20

БЕЗКОНЕЧНИК – символ багатого вражаю, означає нитку життя. Символіка писанок

Слайд 21

РИБА, ОЛЕНЬ – символи здоров’я та довголіття.

Слайд 22

Коні за прадавнім уявленням – носії щастя, добробуту, спроможності оберігати від усякого лиха людину, його оселю.

Слайд 23

Голуб на дубі - символ щасливої сім’ї. Смерека, зозуля - символ кохання.

Слайд 24

СОСНА, ВЕРБА, СОНЯШНИК – символи, що лікують.

Слайд 25

РУЖА, КВІТКА, ДЗВІНОЧОК – символи, які сприяють народженню дітей.

Слайд 26

ЛИСТ, КАЛИНОВИЙ ЛИСТ – символи сили і витривалості.

Слайд 27

Ромб – символ землі, крапки – насіння, а грабельки – символ дощу.

Слайд 28

Сонечко, ружа, рибка, олень - символи, які захищають від хвороби.

Слайд 29

Крашанка – яйце пофарбоване в один колір

Слайд 30

Значення кольорів крашанки жовта (колір сонця) – вдалий врожай; червоний – символ життя; блакитний (колір неба) - радість і любов; зелений (колір весняного поля) – воскресіння природи.

Слайд 31

Фарби виготовляють з: кори дикої яблуні, чорноклена; луски молодого соняшника; чорної вільхи; пролісків, молодого барвінка; лушпиння цибулі; каштанового листя; сушених ягід бузини.

Слайд 32

Музей "Писанка" у м. Коломия

Слайд 33

Висновок Кожна писанка має свої особливості розпису, але є спільна, найголовніша риса : писанка – український народний витвір мистецтва – гордість України.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура