X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Сільське господарство"

Завантажити презентацію

"Сільське господарство"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Сільське господарство

Слайд 2

Сільське господарство - провідна ланка АПК, яка забезпечує населення продуктами харчування, а промисловість - сировиною. АПК - сукупність ланок господарства, які забезпечують виробництво, зберігання, переробку та збут сільськогосподарської продукції. Сільське господарство - галузь, що займається вирощуванням сільськогосподарських культур та розведенням с/г тварин. Сільське господарство-галузь,що займається вирощуванням сільськогосподарських культур та розведення с/г тварин.

Слайд 3

Склад АПК Сільське господарство; Галузі, що переробляють сільськогосподарську продукцію (харчова і легка промисловість); Виробництво засобів виробництва - сільськогосподарське машинобудування - виробництво устаткування для харчової і легкої промисловості - ремонт техніки - хімічна промисловість (мінеральні добрива, отрутохімікати, засоби захисту рослин) Виробнича і соціальна інфраструктура - заготівля, транспортування, зберігання с/г продукції - торгівля й громадське харчування - освітні й наукові заклади, які готують працівників і розробляють наукові проекти

Слайд 4

Умови, що необхідні для розвитку сільського господарства

Слайд 5

Галузевий склад сільського господарства Земельний фонд – 60,4 млн. га Землі несільськогосподарського призначення – 30% Сільськогосподарські угіддя – 70 % (42,3 млн. га): Рілля – 33,9 млн. га (56 %); Пасовища – 4,8 млн. га ((8 %); Сіножаті – 2,4 млн. га (4 %); Сади і виноградники – 1,2 млн. га (2 %)

Слайд 6

Слайд 7

Проблеми розвитку сільського господарства України Екологічні проблеми: деградація ґрунтів (ерозія ґрунту, вторинне засолення, забруднення пестицидами, радіоактивне забруднення, неправильна агротехніка); Соціально-економічні проблеми: низький розвиток соціальної інфраструктури у сільській місцевості; Економічні: скорочення сільськогосподарського виробництва, велика розораність території внаслідок екстенсивного шляху розвитку; непродумані меліоративні заходи; нераціональне використання мінеральних добрив; низький рівень механізації в господарстві, застаріла техніка, висока частка ручної праці; величезні втрати продукції при транспортуванні та зберіганні.

Слайд 8

Галузева структура рослинництва Виноград Пшениця

Слайд 9

Кукурудза Ячмінь Географія рослинництва Зернові – пшениця, ячмінь, кукурудза, жито, овес, просо, рис. Пшениця – 20% посівних площ зернових культур (6 млн. га), 50% валового збору – лісостеп і пн. частина степу Ярий ячмінь - друга за площею посівів та валовим збором зернова культура - степ, лісостеп, Крим, гірські р-ни Врожайність 12-30 ц/га Кукурудза – третя за площею посівів і 15% валового збору зерна; врожайність 45 ц/га – лісостеп, Закарпатська, Чернівецька і Одеська області Жито - 2% площі зернових - Полісся, західні області України Овес - Полісся, Прикарпаття

Слайд 10

Круп'яні культури Гречка – 3% валового збору зернових; врожайність - 10 ц/га, лісостеп, Полісся Просо - степ, лісостеп Рис - на поливних землях (чеках) у районі Північно-Кримського каналу, Криму, Миколаївській і Херсонській областях Зернобобові культури: горох, люпин, вика, соя, сочевиця, квасоля, нут (баранячий горох); Нут - 30% білка і 8% олії, використовується як харчовий продукт і корм для худоби Горох - південь лісостепу, північ степу Соя – Полісся, лісостеп Люпин - Полісся Соя Горох Гречка Нут

Слайд 11

Технічні культури Олійні – соняшник, ріпак, кунжут; Цукроносні – цукровий буряк; Волокнисті – льон-довгунець; Соняшник – степ (Запорізька, Дніпропетровська, Донецька обл.); врожайність 20 ц/га Ріпак – 1,3 млн. т, посівні площі збільшуються; Цукрові буряки – половина площі під технічні культури, посіви скорочуються; лісостеп, північ степової і південь Полісся; врожайність 300 ц/га; Льон – довгунець – Полісся,Передкарпаття; Льон-кучерявець – степ; Хміль – Житомирська, Рівненська, Львівська, Вінницька обл.; Льон Хміль

Слайд 12

Картопля – зайнято 1,6 млн. га, врожайність 125 ц/га; валовий збір - 15 млн. т; Полісся, Вінницька, Львівська, Сумська обл.; Овочівництво: північна частина – буряки, морква, капуста, огірки; південна частина – помідори, баклажани, перець, цибуля; Баштанні – кавуни, дині; Херсонська, Миколаївська, Одеська обл.,Крим; Садівництво – на всій території; Виноградарство – Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Закарпатська обл.

Слайд 13

ТВАРИННИЦТВО СКОТАРСТВО СВИНАРСТВО ВІВЧАРСТВО ПТАХІВНИЦТВО ІНШІ ГАЛУЗІ (РИБНЕ ГОСПОДАРСТВО, БДЖІЛЬНИЦТВО, ШОВКІВНИЦТВО, КРОЛІВНИЦТВО, КЛІТКОВЕ ЗВІРІВНИЦТВО) КОРМИ ДОБРИВА Структуру, розміщення та спеціалізацію тваринництва визначає кормова база: Кормові культури - конюшина, люпин, люцерна, кукурудза на силос, кормовий буряк, соя; Зернофуражні культури; Природні угіддя – луги та пасовища. РОСЛИННИЦТВО ТВАРИННИЦТВО

Слайд 14

Скотарство Напрями спеціалізації: м'ясо-молочний молочно-м'ясний молочний м'ясний Породи худоби: чорно-ряба, симентальська, червона степова; Поголів'я – 6 млн. голів (2008 рік); Молочного, молочно-м'ясного напряму – приміські зони, Полісся; Молочно-м'ясного, м'ясо-молочного, м'ясного – степові р-ни

Слайд 15

Свинарство Напрями спеціалізації: м'ясо-сальний, сальний; Полісся, лісостеп, степ. Породи свиней: українська біла, українська степова, миргородська. Поголів'я – 7 млн. голів; Найбільша кількість – у Черкаській, Київській, Вінницькій, Донецькій областях.

Слайд 16

Вівчарство Вівчарство – гірські і степові р-ни; Напрями – тонкорунне та напівтонкорунне дає вовну; (породи овець - прекос, цигайська, асканійська; м'ясо-вовняне; овчино-шубне; Птахівництво – кури, гуси, качки, цесарки, перепели, страуси. Напрями – яйцевий і м'ясний; 206904 тис. голів (2008 рік); Поширене в приміських зонах; Найвищий рівень – Київська, Дніпропетровська, Донецька обл.

Слайд 17

Інші галузі Рибне господарство – на базі ставків, водосховищ Дніпра, Дністра та ін. річок; Розводять – сазана, ляща, білого амура, судака, товстолобика, щуку, осетрових, форель; Кліткове звірівництво - нутрії, норки, чорнобурі лисиці; лісостеп, західна Україна; Бджільництво – степ, лісостеп, Карпати; Шовківництво – степ, лісостеп; розведення тутових і дубових шовкопрядів; Конярство – використовується в приватних господарствах, у спортивній, природоохоронній, військових сферах.

Слайд 18

Зональна спеціалізація сільського господарства Поліська – більша частина Полісся й прилеглі райони лісостепу Спеціалізація рослинництва: жито, овес, гречка, горох, льон-довгунець, хміль, картопля; Спеціалізація тваринництва: молочне та молочно-м'ясне скотарство, м'ясо-сальне свинарство.

Слайд 19

Лісостепова – більша частина лісостепу й прилеглі райони Спеціалізація рослинництва: озима пшениця, кукурудза на зерно та зелений корм, цукрові буряки, овочі, фрукти; Спеціалізація тваринництва: молочно-м'ясне та м'ясо-молочне скотарство, м'ясо-сальне свинарство, птахівництво, ставкове рибництво, шовківництво та бджільництво.

Слайд 20

Степова – більша частина степу Спеціалізація рослинництва: озима пшениця, кукурудза, просо, квасоля; соняшник, тютюн, коноплі; кавуни, дині; рис і соя; садівництво, овочівництво, виноградарство; Спеціалізація тваринництва: м’ясо-молочне та м'ясне скотарство, свинарство, вівчарство.

Слайд 21

Карпати і Кримські гори – переважає тваринництво: скотарство, вівчарство, а також садівництво і виноградарство. Приміські сільськогосподарські райони – овочівництво, ягідництво, молочне скотарство, свинарство, птахівництво.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Географія