X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
На хвилях надвисоких частот

Завантажити презентацію

На хвилях надвисоких частот

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

«Мислячий розум не відчуває себе щасливим, поки йому не вдасться зв'язати воєдино розрізнені факти, що ним спостерігаються». Дьйордь де Хевеші

Слайд 2

Подумай добре! Що спільного між цими зображеннями?

Слайд 3

Тема проекту: На хвилях надвисоких частот (або що нам відомо про мікрохвильову піч) Автори проекту: учні групи 33 Керівник проекту: викладач спецдисциплін Максимчук О. Н.

Слайд 4

Професійні й напівпрофесійні мікрохвильові печі широко використовуються в ресторанах, барах, підприємствах фаст-фуду з великою прохідністю, оскільки призначені для безперервного використання протягом дня.

Слайд 5

Мета: Навчальна: Уяснити сутність надвисокочастотного випромінювання; Уяснити призначення мікрохвильових печей, переваги їх використання; Вивчити будову і принцип роботи мікрохвильових печей; Вивчити правила експлуатації мікрохвильової печі; Навчитися підбирати посуд для мікрохвильової печі.

Слайд 6

Виховна: сприяти формуванню пізнавального інтересу до досліджуваної теми, цілеспрямованості й адекватної оцінки навколишнього; виробляти в учнів навички безпечної роботи при експлуатації мікрохвильових печей; пропагувати принципи здорового харчування; прищеплювати любов до обраної професії.

Слайд 7

Розвиваюча: розвивати вміння формулювати та висловлювати думку, моделювати ситуацію; сприяти розвитку логічного мислення, політехнічного знання, продовженню розвитку функції спілкування на уроці, як умови взаєморозуміння, спонукання до дії, відчуття емоційного задоволення.

Слайд 8

Згадаємо фізику: Хвиля - коливання, що розповсюджуються в просторі з часом. Найважливішою характеристикою хвилі є її швидкість. Довжина хвилі – відстань, яку хвиля проходить за один період коливань, або відстань між двома найближчими точками хвилі, в яких коливання відбуваються в однаковій фазі. Електромагнітні хвилі - система електричних та магнітних полів, що періодично змінюються.

Слайд 9

Що таке мікрохвилі? Мікрохвильове, або надвисокочастотне (НВЧ) випромінювання – це електромагнітні хвилі довжиною від одного міліметра до одного метра, які використовуються не тільки в мікрохвильових печах, але й у радіолокації, радіонавігації, системах супутникового телебачення, стільниковій телефонії і т.п. Мікрохвилі існують також в природі, їх випромінює Сонце.

Слайд 10

Місце мікрохвиль на шкалі електромагнітного випромінювання Шкідливе випромінювання частота Безпечне випромінювання Довжина хвилі Гама – проме-ні Рентге-нівські проме-ні Ультра-фіоле-тові промені Видиме Інфрачервоне випромінювання МІКРОХВИЛІ Радіо-хвилі 2450МГц Рентген Лампа для загару освітлення Опален-ня Радар Мікрохвильова піч Радіо, телебачення

Слайд 11

Діапазон частот Довжина хвилі 3 млрд. МГц 30 більйонів МГц Енергія

Слайд 12

Історія винаходу мікрохвильової печі

Слайд 13

Персі Спенсер – винахід-ник мікрохвильової печі

Слайд 14

Слайд 15

Демонстрація роботи мікрохвильової печі Raytheon під час рекламної кампанії Перші мікрохвильові печі фірми Raytheon

Слайд 16

Одна з найперших мікрохвильових печей, що зійшли з конвеєра заводу Raytheon

Слайд 17

Призначення мікрохвильових печей Розморожування напівфаб-рикатів Швидке розігрівання готових страв Доведення до готовності страв

Слайд 18

Що можна приготувати мікрохвильовій печі?

Слайд 19

5 переваг використання мікрохвильових печей 1. Їжа, приготовлена в мікрохвильовій печі, вважається здоровішою й дієтичною. 2. Більш швидке приготування, розморожування й розігрів.   3. Переваги при розігріві їжі. 4. Простота використання. 5. Відсутність забруднень.

Слайд 20

Будова мікрохвильової печі Вентиляційні отвори Дверцята Освітлення Засувка дверей Обертовий піднос Ручка управління перемінною потужністю приготування Ручка таймера Муфта Роликова підставка Отвори блокувальних контактів Кнопка відкривання дверей

Слайд 21

Будова мікрохвильової печі 1 - лампа освітлення; 2 - вентиляційні отвори; 3 - магнетрон; 4 - антена; 5 - хвилевід; 6 - конденсатор; 7 - трансформатор; 8 - панель управління; 9 - привод; 10 - обертовий піддон; 11 - сепаратор з роликами; 12 - засувка дверцят

Слайд 22

Зовнішній вигляд мікрохвильової печі із знятим кожухом Мереживний фільтр діод повітропровід Блок управління дверцята

Слайд 23

Магнетрон – серце мікрохвильової печі 1 – катод; 2 – струмопроводи нагрівача; 3 – анодний блок; 4 – об'ємні резонатори; 5 – вихідна петля зв'язку; 6 – коаксіальний кабель.

Слайд 24

Ось який він – магнетрон!

Слайд 25

Внутрішнє Покриття камери Кераміка – матеріал, що потребує мінімального догляду, але вона досить крихка ( тобто із стінками камери потрібно поводитись обережніше ). Нержавіюча сталь надійніша, але згодом тьмяніє Фарбування « під емаль». Проблема такого варіанту в тому, що фарба найчастіше не витримує високих температур. Біокераміка – це звичайна кераміка з антибактеріальним покриттям, яке повинне перешкоджати розмноженню небажаних мікроорганізмів.

Слайд 26

Будова дверцят НВЧ-Печі Дверцята мікрохвильовки мають багатошарову конструкцію. Важливий елемент - тонкий перфорований лист металу, що віддзеркалює хвилі в камеру. Розміри його отворів не перевищують 3 мм, а амплітуда хвилі - 10-15 мм, що практично виключає проникнення НВЧ-Енергії назовні. 1. Зовнішня рамка з металевого каркаса. 2. Скло або пластик. 3. Перфорований лист металу. 4. Скло або пластик.

Слайд 27

Управління мікрохвильовими печами Механічне управління передбачає всього дві ручки – таймер і потужність Але запрограмувати на такій системі складну програму неможливо. Сенсорна система керування допускає можливість програмування, надає більше можливостей при установці початкових значень, звичайно можна вибрати вже закладену в пам'ять програму. Але така система керування нестійка до різких коливань напруги – екрани «вигорають».. Кнопкова панель управління. Звичайно до неї додається екран для діалогу – але натискати треба все-таки на кнопки, які набагато простіше полагодити, чім сенсорний екран. Єдиний недолік – чистити таку панель після брудних рук дещо складніше. Пульт дистанційного управління або голосовий модуль – коли піч проговорює те, що відображає на екрані.

Слайд 28

Мікрохвильова піч з кнопковим управлінням

Слайд 29

Мікрохвильова піч з сенсорним управлінням

Слайд 30

1- регулятор потужності мікрохвиль із зазначенням рівнів потужності; 2- таймер (0- 30 хв) 3 – кнопка відчинення дверцят

Слайд 31

1. ДИСПЛЕЙ 2. Прискорене розморожування 3. ВИБІР РЕЖИМУ АВТОМАТИЧНОГО РОЗІГРІВУ/ ПРИГОТУВАННЯ 4. ВИБІР РЕЖИМУ "КАФЕТЕРІЙ" 5. ВИБІР РІВНЯ ПОТУЖНОСТІ МІКРОХВИЛЬ 6. УСТАНОВКА ГОДИННИКА 7. КНОПКА "СТОП / СКАСУВАННЯ" 8. КНОПКИ БІЛЬШЕ/МЕНШЕ (завдання ваги, розміру порції) 9. ЗАВДАННЯ ЧАСУ ВИТРИМКИ 10. КНОПКА "ВИДАЛЕННЯ ЗАПАХІВ" 11. КНОПКИ УСТАНОВКИ ЧАСУ 12. КНОПКА СТАРТ

Слайд 32

100 80 60 40 20 Рівні потужності

Слайд 33

При відсутності електричного поля В постійному електричному полі У високочастотному перемінному електричному полі Принцип дії мікрохвиль

Слайд 34

Частота мікрохвиль 2450 Мгц. Один герц - це одне коливання в секунду Один мегагерц - один мільйон коливань у секунду. За один період хвилі поле міняє свій напрямок двічі: був "плюс", став "мінус", і знову повернувся вихідний «плюс». Виходить, поле, у якому перебувають наші молекули, міняє полярність 4 900 000 000 раз у секунду Поміркуй!

Слайд 35

Розігрівання шматка м'яса Мікрохвилі проникають у продукт усього лише на 2-3 см, нагріваючи тільки верхній його шар, усередині ж розігрів відбувається завдяки теплопередачі в самім продукті. НВЧ -випромінювання Глибина проникнення

Слайд 36

Як пропускають мікрохвилі різні речовини 1 – метал відображує випромінювання 2- скло, фарфор, папір і картон пропускають мікрохвилі 3 – харчові продукти поглинають випромінювання

Слайд 37

Мікрохвилі розподіляються рівномірніше в круглому посуді, ніж у квадратному або прямокутному

Слайд 38

Правильно встановлюйте мікрохвильову піч Для правильної роботи печі необхідно забезпечити можливість циркуляції повітря навколо неї, залишивши не менш 15 см вільного простору над піччю, 10 см за нею й 5 см збоку.

Слайд 39

Ослаблення енергії НВЧ – випромінювання в атмосфері На кожній наступній лінії в міру віддалення від печі потужність випромінювання в 10 разів менша, ніж на попередній.

Слайд 40

Мікрохвильова піч повинна мати спеціальну систему захисту, яка б перешкоджала поширенню електромагнітних хвиль:щільно прилягаючі дверцята та скло із захисною сіткою скло Металева сітка скло Користуватися піччю з пошкодженими дверцятами, екраном або склом ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ

Слайд 41

При розміщенні продуктів в камеру мікрохвильової печі необхідно, щоб між продуктами і стінками камери було не менше 2см. для уникнення іскроутворення 2 см

Слайд 42

В мікрохвильових печах НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ розігрівати жир та варити яйця

Слайд 43

Забороняється поміщати в мікрохвильову піч: Посуд з позолоченим орнаментом Металевий посуд

Слайд 44

Посуд, в якому розігрівають напої повинен бути без кришок ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ нагрівати в мікрохвильовій печі щільно закритий посуд , щоб уникнути його руйнування під дією пари

Слайд 45

Чого робити не варто ! Не варто включати мікрохвильову піч при відкритих дверцятах – хоча більшість печей не допускають такого, це не той випадок, коли можна експериментувати. Не варто включати піч вхолосту – вона може зіпсуватися від того що енергія випромінювання, не знайшовши цілі, повертається назад у випромінюючий елемент. Краще завжди тримати в печі хоча б склянку з водою – на випадок помилкових вмикань. Продукти із природними мембранами (картопля в мундирі, печінка, горох, кукурудза, солодкий перець, м'ясо, риба і т.д.) потрібно наколоти виделкою, надрізати або, принаймні, накрити спеціальною плівкою для мікрохвильових печей.

Слайд 46

Не експериментуйте із сторонніми предметами!

Слайд 47

Діагностика несправностей Несправність Що робити? Прилад не включається Подивіться, чи підключене електроживлення, чи щільно закриті дверцята печі, не чи затиснуте щось між дверцятами й корпусом Їжа не нагрівається або процес іде занадто повільно Перевірте, чине використовуєте ви випадково металевий посуд, чи правильно виставили час і потужність, а можливо, просто поклали занадто багато продуктів Стравапересушена або пересмажена Можливо, ви неправильно встановили час і потужність для їїприготування Чутні сторонні шуми при роботі Переконайтеся, що посуд не стикається зі стінами печі, а під підставкою немає твердих частинок Від іскри умікрохвильовціщось спалахнуло (масло, жир, упаковка продукту й т.п.) Не можна відкривати дверцята. Треба відключити піч від мережі й зачекати, коли полум'я згасне.

Слайд 48

І жартома, і всерйоз                                                                                                                                                                 По горизонталі: 1 – “серце” мікрохвильової печі 2- винахідник мікрохвильової печі 3- серцевина магнетрона 4- внутрішнє покриття мікрохвильової печі, що перешкоджає розвитку мікробів 5- продукт, що посприяв винаходу мікрохвильової печі 6- коливання, що розповсюджуються в просторі з часом 7- продукт, який так і не навчились варити у мікрохвильовій печі По вертикалі: 2- матеріал, що добре пропускає НВЧ-випромінювання 8-одна із основних функцій мікрохвильової печі 9 –пристрій для відключення печі при її перегріві 10- пристрій, призначений для блокування дверцят 1 2 3 5 4 6 7 8 9 10 Кросворд

Слайд 49

1 “серце” мікрохвильової печі М а г н е т р о н

Слайд 50

1 М а г н е т р о н винахідник мікрохвильової печі 2 С п е н с е р

Слайд 51

1 М а г н е т р о н серцевина магнетрона 2 С п е н с е р 3 К а т о д

Слайд 52

1 М а г н е т р о н внутрішнє покриття мікрохвильової печі, що перешкоджає розвитку мікробів 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а

Слайд 53

1 М а г н е т р о н продукт, що посприяв винаходу мікрохвильової печі 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д

Слайд 54

1 М а г н е т р о н коливання, що розповсюджуються в просторі з часом 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і

Слайд 55

1 М а г н е т р о н продукт, який так і не навчились варити у мікрохвильовій печі 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е

Слайд 56

1 М а г н е т р о н матеріал, що добре пропускає НВЧ-випромінювання 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е к л

Слайд 57

1 м а г н е т р о н одна із основних функцій мікрохвильової печі 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е к л 8 Р оз о ожу анн

Слайд 58

1 м а г н е т р о н пристрій для відключення печі при її перегріві 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е к л 8 Р оз о ожу анн 9 те м р ле

Слайд 59

1 м а г н е т р о н пристрій, призначений для блокування дверцят 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е к л 8 Р оз о ожу анн 9 те м р ле 10 м і к р о п е р е м и ач

Слайд 60

Молодці!!!

Слайд 61

Обери вірну відповідь! а б в а б в а б в 1 5 9 2 6 10 3 7 11 4 8 12

Слайд 62

Перевір свої знання: 1. В яку енергію перетворюється енергія електроструму в апаратах НВЧ? а) в теплову; б) в енергію електромагнітних коливань ; в) в енергію ультразвукових хвиль.   2. Як називається пристрій, який виробляє хвилі НВЧ? а) магнетрон; б) кварцова трубка; в) безполуменевий мікрофакельний пальник.   3. Для чого в мікрохвильовій печі встановлюють вентилятор? а) Для охолодження стінок печі; б) Для рівномірного подавання мікрохвиль до всього об’єму продукту, що обробляється в мікрохвильовій печі; в) Для охолодження магнетрона та спрямування в камеру теплого повітря.

Слайд 63

4. Що входить до блоку живлення магнетрона? а) мереживний фільтр, вентилятор, конденсатор; б) трансформатор, конденсатор, діод; в) вентилятор, конденсатор, діод.   5. За допомогою якого пристрою енергія від магнетрона подається в робочу камеру мікрохвильової печі? а) резонатором; б) хвилеводом; в) робочим магнітом. 6. Як забезпечується рівномірне нагрівання продукту під час обробки в мікрохвильовій печі? а) вентилятором, який спрямовує в камеру тепле повітря; б) резонатором; в) обертовим столиком, який приводиться в рух мікродвигуном.

Слайд 64

7. Яке призначення блокування дверей мікрохвильової печі? а) для захищення працівників від струму НВЧ; б) для створення вакууму при обробці продукту; в) для захищення працівників від можливих опіків.  8. Який посуд використовується в мікрохвильових печах? а) з фольги, керамічний, скляний; б) алюмінієвий, керамічний, скляний, картонний; в) скляний, керамічний, фарфоровий, картонний.  9. Чому забороняється користуватися мікрохвильовою піччю, в якої пошкоджено скло? а) буде відбуватися розгерметизація робочої камери; б) буде спостерігатися втрата тепла в навколишнє середовище; в) хвилі НВЧ будуть проникати назовні.

Слайд 65

10. Чому в мікрохвильових печах рекомендують використовувати посуд круглої форми? а) для забезпечення кращого обертання на обертовому підносі; б) мікрохвилі розподіляються рівномірніше в круглому посуді, ніж у квадратному або прямокутному; в) він компактніший від посуду квадратної або прямокутної форми.   11. Чому при експлуатації мікрохвильової печі пристрій не вмикається? а) дверцята щільно не закриті; б) посуд стикається із стінками печі; в) в піч помістили металевий посуд.   12. Поясніть, чому при експлуатації мікрохвильової печі страва пересмажена або пересушена? а) неправильно встановили час і тривалість приготування продуктів; б) поклали надто мало продуктів; в) помістили продукти в сильно нагріту піч.

Слайд 66

Домашнє завдання: Саєнко Н.П. Устаткування підприємств громадського харчування, с 212-218 Творче завдання: „ Існує думка, що мікрохвильові печі шкідливі через НВЧ-випромінювання яке вони створюють. Спираючись на вивчений матеріал, спростуйте або підтвердіть цю точку зору.”

Слайд 67

Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Фізика