На хвилях надвисоких частот
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
«Мислячий розум не відчуває себе щасливим, поки йому не вдасться зв'язати воєдино розрізнені факти, що ним спостерігаються». Дьйордь де Хевеші
Тема проекту: На хвилях надвисоких частот (або що нам відомо про мікрохвильову піч) Автори проекту: учні групи 33 Керівник проекту: викладач спецдисциплін Максимчук О. Н.
Професійні й напівпрофесійні мікрохвильові печі широко використовуються в ресторанах, барах, підприємствах фаст-фуду з великою прохідністю, оскільки призначені для безперервного використання протягом дня.
Мета: Навчальна: Уяснити сутність надвисокочастотного випромінювання; Уяснити призначення мікрохвильових печей, переваги їх використання; Вивчити будову і принцип роботи мікрохвильових печей; Вивчити правила експлуатації мікрохвильової печі; Навчитися підбирати посуд для мікрохвильової печі.
Виховна: сприяти формуванню пізнавального інтересу до досліджуваної теми, цілеспрямованості й адекватної оцінки навколишнього; виробляти в учнів навички безпечної роботи при експлуатації мікрохвильових печей; пропагувати принципи здорового харчування; прищеплювати любов до обраної професії.
Розвиваюча: розвивати вміння формулювати та висловлювати думку, моделювати ситуацію; сприяти розвитку логічного мислення, політехнічного знання, продовженню розвитку функції спілкування на уроці, як умови взаєморозуміння, спонукання до дії, відчуття емоційного задоволення.
Згадаємо фізику: Хвиля - коливання, що розповсюджуються в просторі з часом. Найважливішою характеристикою хвилі є її швидкість. Довжина хвилі – відстань, яку хвиля проходить за один період коливань, або відстань між двома найближчими точками хвилі, в яких коливання відбуваються в однаковій фазі. Електромагнітні хвилі - система електричних та магнітних полів, що періодично змінюються.
Що таке мікрохвилі? Мікрохвильове, або надвисокочастотне (НВЧ) випромінювання – це електромагнітні хвилі довжиною від одного міліметра до одного метра, які використовуються не тільки в мікрохвильових печах, але й у радіолокації, радіонавігації, системах супутникового телебачення, стільниковій телефонії і т.п. Мікрохвилі існують також в природі, їх випромінює Сонце.
Місце мікрохвиль на шкалі електромагнітного випромінювання Шкідливе випромінювання частота Безпечне випромінювання Довжина хвилі Гама – проме-ні Рентге-нівські проме-ні Ультра-фіоле-тові промені Видиме Інфрачервоне випромінювання МІКРОХВИЛІ Радіо-хвилі 2450МГц Рентген Лампа для загару освітлення Опален-ня Радар Мікрохвильова піч Радіо, телебачення
Демонстрація роботи мікрохвильової печі Raytheon під час рекламної кампанії Перші мікрохвильові печі фірми Raytheon
Призначення мікрохвильових печей Розморожування напівфаб-рикатів Швидке розігрівання готових страв Доведення до готовності страв
5 переваг використання мікрохвильових печей 1. Їжа, приготовлена в мікрохвильовій печі, вважається здоровішою й дієтичною. 2. Більш швидке приготування, розморожування й розігрів. 3. Переваги при розігріві їжі. 4. Простота використання. 5. Відсутність забруднень.
Будова мікрохвильової печі Вентиляційні отвори Дверцята Освітлення Засувка дверей Обертовий піднос Ручка управління перемінною потужністю приготування Ручка таймера Муфта Роликова підставка Отвори блокувальних контактів Кнопка відкривання дверей
Будова мікрохвильової печі 1 - лампа освітлення; 2 - вентиляційні отвори; 3 - магнетрон; 4 - антена; 5 - хвилевід; 6 - конденсатор; 7 - трансформатор; 8 - панель управління; 9 - привод; 10 - обертовий піддон; 11 - сепаратор з роликами; 12 - засувка дверцят
Зовнішній вигляд мікрохвильової печі із знятим кожухом Мереживний фільтр діод повітропровід Блок управління дверцята
Магнетрон – серце мікрохвильової печі 1 – катод; 2 – струмопроводи нагрівача; 3 – анодний блок; 4 – об'ємні резонатори; 5 – вихідна петля зв'язку; 6 – коаксіальний кабель.
Внутрішнє Покриття камери Кераміка – матеріал, що потребує мінімального догляду, але вона досить крихка ( тобто із стінками камери потрібно поводитись обережніше ). Нержавіюча сталь надійніша, але згодом тьмяніє Фарбування « під емаль». Проблема такого варіанту в тому, що фарба найчастіше не витримує високих температур. Біокераміка – це звичайна кераміка з антибактеріальним покриттям, яке повинне перешкоджати розмноженню небажаних мікроорганізмів.
Будова дверцят НВЧ-Печі Дверцята мікрохвильовки мають багатошарову конструкцію. Важливий елемент - тонкий перфорований лист металу, що віддзеркалює хвилі в камеру. Розміри його отворів не перевищують 3 мм, а амплітуда хвилі - 10-15 мм, що практично виключає проникнення НВЧ-Енергії назовні. 1. Зовнішня рамка з металевого каркаса. 2. Скло або пластик. 3. Перфорований лист металу. 4. Скло або пластик.
Управління мікрохвильовими печами Механічне управління передбачає всього дві ручки – таймер і потужність Але запрограмувати на такій системі складну програму неможливо. Сенсорна система керування допускає можливість програмування, надає більше можливостей при установці початкових значень, звичайно можна вибрати вже закладену в пам'ять програму. Але така система керування нестійка до різких коливань напруги – екрани «вигорають».. Кнопкова панель управління. Звичайно до неї додається екран для діалогу – але натискати треба все-таки на кнопки, які набагато простіше полагодити, чім сенсорний екран. Єдиний недолік – чистити таку панель після брудних рук дещо складніше. Пульт дистанційного управління або голосовий модуль – коли піч проговорює те, що відображає на екрані.
1- регулятор потужності мікрохвиль із зазначенням рівнів потужності; 2- таймер (0- 30 хв) 3 – кнопка відчинення дверцят
1. ДИСПЛЕЙ 2. Прискорене розморожування 3. ВИБІР РЕЖИМУ АВТОМАТИЧНОГО РОЗІГРІВУ/ ПРИГОТУВАННЯ 4. ВИБІР РЕЖИМУ "КАФЕТЕРІЙ" 5. ВИБІР РІВНЯ ПОТУЖНОСТІ МІКРОХВИЛЬ 6. УСТАНОВКА ГОДИННИКА 7. КНОПКА "СТОП / СКАСУВАННЯ" 8. КНОПКИ БІЛЬШЕ/МЕНШЕ (завдання ваги, розміру порції) 9. ЗАВДАННЯ ЧАСУ ВИТРИМКИ 10. КНОПКА "ВИДАЛЕННЯ ЗАПАХІВ" 11. КНОПКИ УСТАНОВКИ ЧАСУ 12. КНОПКА СТАРТ
При відсутності електричного поля В постійному електричному полі У високочастотному перемінному електричному полі Принцип дії мікрохвиль
Частота мікрохвиль 2450 Мгц. Один герц - це одне коливання в секунду Один мегагерц - один мільйон коливань у секунду. За один період хвилі поле міняє свій напрямок двічі: був "плюс", став "мінус", і знову повернувся вихідний «плюс». Виходить, поле, у якому перебувають наші молекули, міняє полярність 4 900 000 000 раз у секунду Поміркуй!
Розігрівання шматка м'яса Мікрохвилі проникають у продукт усього лише на 2-3 см, нагріваючи тільки верхній його шар, усередині ж розігрів відбувається завдяки теплопередачі в самім продукті. НВЧ -випромінювання Глибина проникнення
Як пропускають мікрохвилі різні речовини 1 – метал відображує випромінювання 2- скло, фарфор, папір і картон пропускають мікрохвилі 3 – харчові продукти поглинають випромінювання
Мікрохвилі розподіляються рівномірніше в круглому посуді, ніж у квадратному або прямокутному
Правильно встановлюйте мікрохвильову піч Для правильної роботи печі необхідно забезпечити можливість циркуляції повітря навколо неї, залишивши не менш 15 см вільного простору над піччю, 10 см за нею й 5 см збоку.
Ослаблення енергії НВЧ – випромінювання в атмосфері На кожній наступній лінії в міру віддалення від печі потужність випромінювання в 10 разів менша, ніж на попередній.
Мікрохвильова піч повинна мати спеціальну систему захисту, яка б перешкоджала поширенню електромагнітних хвиль:щільно прилягаючі дверцята та скло із захисною сіткою скло Металева сітка скло Користуватися піччю з пошкодженими дверцятами, екраном або склом ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ
При розміщенні продуктів в камеру мікрохвильової печі необхідно, щоб між продуктами і стінками камери було не менше 2см. для уникнення іскроутворення 2 см
Посуд, в якому розігрівають напої повинен бути без кришок ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ нагрівати в мікрохвильовій печі щільно закритий посуд , щоб уникнути його руйнування під дією пари
Чого робити не варто ! Не варто включати мікрохвильову піч при відкритих дверцятах – хоча більшість печей не допускають такого, це не той випадок, коли можна експериментувати. Не варто включати піч вхолосту – вона може зіпсуватися від того що енергія випромінювання, не знайшовши цілі, повертається назад у випромінюючий елемент. Краще завжди тримати в печі хоча б склянку з водою – на випадок помилкових вмикань. Продукти із природними мембранами (картопля в мундирі, печінка, горох, кукурудза, солодкий перець, м'ясо, риба і т.д.) потрібно наколоти виделкою, надрізати або, принаймні, накрити спеціальною плівкою для мікрохвильових печей.
Діагностика несправностей Несправність Що робити? Прилад не включається Подивіться, чи підключене електроживлення, чи щільно закриті дверцята печі, не чи затиснуте щось між дверцятами й корпусом Їжа не нагрівається або процес іде занадто повільно Перевірте, чине використовуєте ви випадково металевий посуд, чи правильно виставили час і потужність, а можливо, просто поклали занадто багато продуктів Стравапересушена або пересмажена Можливо, ви неправильно встановили час і потужність для їїприготування Чутні сторонні шуми при роботі Переконайтеся, що посуд не стикається зі стінами печі, а під підставкою немає твердих частинок Від іскри умікрохвильовціщось спалахнуло (масло, жир, упаковка продукту й т.п.) Не можна відкривати дверцята. Треба відключити піч від мережі й зачекати, коли полум'я згасне.
І жартома, і всерйоз По горизонталі: 1 – “серце” мікрохвильової печі 2- винахідник мікрохвильової печі 3- серцевина магнетрона 4- внутрішнє покриття мікрохвильової печі, що перешкоджає розвитку мікробів 5- продукт, що посприяв винаходу мікрохвильової печі 6- коливання, що розповсюджуються в просторі з часом 7- продукт, який так і не навчились варити у мікрохвильовій печі По вертикалі: 2- матеріал, що добре пропускає НВЧ-випромінювання 8-одна із основних функцій мікрохвильової печі 9 –пристрій для відключення печі при її перегріві 10- пристрій, призначений для блокування дверцят 1 2 3 5 4 6 7 8 9 10 Кросворд
1 М а г н е т р о н внутрішнє покриття мікрохвильової печі, що перешкоджає розвитку мікробів 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а
1 М а г н е т р о н продукт, що посприяв винаходу мікрохвильової печі 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д
1 М а г н е т р о н коливання, що розповсюджуються в просторі з часом 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і
1 М а г н е т р о н продукт, який так і не навчились варити у мікрохвильовій печі 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е
1 М а г н е т р о н матеріал, що добре пропускає НВЧ-випромінювання 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е к л
1 м а г н е т р о н одна із основних функцій мікрохвильової печі 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е к л 8 Р оз о ожу анн
1 м а г н е т р о н пристрій для відключення печі при її перегріві 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е к л 8 Р оз о ожу анн 9 те м р ле
1 м а г н е т р о н пристрій, призначений для блокування дверцят 2 С п е н с е р 3 К а т о д 4 Б і о к е р а м і к а 5 Ш о к о л а д 6 Х в и л і 7 Я й ц е к л 8 Р оз о ожу анн 9 те м р ле 10 м і к р о п е р е м и ач
Перевір свої знання: 1. В яку енергію перетворюється енергія електроструму в апаратах НВЧ? а) в теплову; б) в енергію електромагнітних коливань ; в) в енергію ультразвукових хвиль. 2. Як називається пристрій, який виробляє хвилі НВЧ? а) магнетрон; б) кварцова трубка; в) безполуменевий мікрофакельний пальник. 3. Для чого в мікрохвильовій печі встановлюють вентилятор? а) Для охолодження стінок печі; б) Для рівномірного подавання мікрохвиль до всього об’єму продукту, що обробляється в мікрохвильовій печі; в) Для охолодження магнетрона та спрямування в камеру теплого повітря.
4. Що входить до блоку живлення магнетрона? а) мереживний фільтр, вентилятор, конденсатор; б) трансформатор, конденсатор, діод; в) вентилятор, конденсатор, діод. 5. За допомогою якого пристрою енергія від магнетрона подається в робочу камеру мікрохвильової печі? а) резонатором; б) хвилеводом; в) робочим магнітом. 6. Як забезпечується рівномірне нагрівання продукту під час обробки в мікрохвильовій печі? а) вентилятором, який спрямовує в камеру тепле повітря; б) резонатором; в) обертовим столиком, який приводиться в рух мікродвигуном.
7. Яке призначення блокування дверей мікрохвильової печі? а) для захищення працівників від струму НВЧ; б) для створення вакууму при обробці продукту; в) для захищення працівників від можливих опіків. 8. Який посуд використовується в мікрохвильових печах? а) з фольги, керамічний, скляний; б) алюмінієвий, керамічний, скляний, картонний; в) скляний, керамічний, фарфоровий, картонний. 9. Чому забороняється користуватися мікрохвильовою піччю, в якої пошкоджено скло? а) буде відбуватися розгерметизація робочої камери; б) буде спостерігатися втрата тепла в навколишнє середовище; в) хвилі НВЧ будуть проникати назовні.
10. Чому в мікрохвильових печах рекомендують використовувати посуд круглої форми? а) для забезпечення кращого обертання на обертовому підносі; б) мікрохвилі розподіляються рівномірніше в круглому посуді, ніж у квадратному або прямокутному; в) він компактніший від посуду квадратної або прямокутної форми. 11. Чому при експлуатації мікрохвильової печі пристрій не вмикається? а) дверцята щільно не закриті; б) посуд стикається із стінками печі; в) в піч помістили металевий посуд. 12. Поясніть, чому при експлуатації мікрохвильової печі страва пересмажена або пересушена? а) неправильно встановили час і тривалість приготування продуктів; б) поклали надто мало продуктів; в) помістили продукти в сильно нагріту піч.
Домашнє завдання: Саєнко Н.П. Устаткування підприємств громадського харчування, с 212-218 Творче завдання: „ Існує думка, що мікрохвильові печі шкідливі через НВЧ-випромінювання яке вони створюють. Спираючись на вивчений матеріал, спростуйте або підтвердіть цю точку зору.”
Схожі презентації
Категорії