X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
органи травлення людини

Завантажити презентацію

органи травлення людини

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

О Р Г А Н И Т Р А В Л Е Н Н Я Л Ю Д И Н И Матеріали до уроків у 9 класі.

Слайд 2

Травлення – це процес розщеплення складних органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів) на прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу та засвоюватися в організмі.

Слайд 3

Процес травлення поділяють на порожнинне травлення, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті і пристінкове (мембранне), яке проходить у клітинах. Порожнинне складається з процесів механічної та хімічної обробки їжі. Під час пристінкового травлення складові їжі потрапляють у клітини і остаточно розщеплюються до простих хімічних сполук, які потім всмоктуються у кров.

Слайд 4

Система органів травлення складається з травного каналу і травних залоз. У травному каналі їжа переміщується, перетрав- люється, а поживні продукти перетравлювання всмокчу- ються в кров і лімфу. Травні залози виділяють травні соки - спеціальні речовини для процесу травлення.

Слайд 5

Шлунково-кишковий тракт побудований таким чином, що їжа по ньому може просуватися в одному напрямку: від рота до ануса. Тому людина може продовжувати харчуватися в той час, коли з’їдене раніше, ще перетравлюється. Він має вигляд зігнутої трубки з розширенням – шлунок та петлями – кишки, загальною довжиною 6-8 м.

Слайд 6

Травний канал: ротова порожнина; глотка; стравохід; шлунок; кишечник. Травні залози: слинні; печінка; підшлункова; залози слизової оболонки.

Слайд 7

Травлення

Слайд 8

Травлення людини

Слайд 9

Стінка травного каналу складається з трьох основних оболонок: внутрішньої слизової (епітеліальної); середньої (м’язової); зовнішньої (сполучнотканинної). Між слизовою та м’язовою оболонками наявний підслизовий шар для їхнього кращого сполучення.

Слайд 10

Черевну порожнину вистилає щільна двошарова сполучнотканинна оболонка – очеревина. Вона захищає органи травлення, утримує їх у певному положенні. Речовина, яку виділяє очеревина, пом’якшує рухи органів черевної порожнини.

Слайд 11

Рухова: жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травного каналу та виділення непереварених решток. Секреторна: виділення ферментів та інших речовин у складі травних соків. Всмоктування поживних речовин у кров. Видільна: виведення з організму продуктів обміну. Регуляторна: виділення гормонів. Захисна: знешкодження печінкою отруйних речовин.

Слайд 12

Ротова порожнина – початок травної системи. Її утворюють зуби, язик, внутрішні поверхні щік, піднебіння. Їжа в ній аналізується на смак, змочується слиною, зазнає механічної та хімічної обробки, тут формується харчова грудка для подальшого просування по травній системі.

Слайд 13

Слайд 14

Ротова порожнина

Слайд 15

Язик – це рухливий орган, утворений посмугованою м’язовою тканиною. На слизовій оболонці містяться смакові рецептори, завдяки яким ми розрізняємо смак та якість їжі. Він бере участь у процесі формування харчової грудки та ковтання, а також є органом мовлення.

Слайд 16

Слинні – це три пари залоз, які виділяють спеціальну рідину – слину - для хімічної обробки їжі в ротовій порожнині. Привушні. Підщелепні. Під’язикові. Кількість слини залежить від якості вжитої їжі. За добу слинні залози виробляють 0,5-2 л слини.

Слайд 17

Слинні залози

Слайд 18

Глотка – лійкоподібний орган, функція якого здійснювати ковтання. В той час, коли їжа проходить через глотку, надгортанний хрящ закриває вхід у трахею і харчові маси вільно рухаються до стравоходу.

Слайд 19

Ковтання

Слайд 20

Стравохід – м’язова трубка, довжиною 25-30 cм та d=2 см. Вона поєднує між собою глотку та шлунок. Їжа рухається по стравоходу завдяки хвилеподібним скороченням м’язів - перистальтичними або маятникоподібними рухами.

Слайд 21

Стравохід

Слайд 22

Найрозширеніша частина травного каналу (до 2 л), що розміщується під діафрагмою з лівого боку і має вигляд вигнутого мішка. У зв’язку з цим він має велику і малу кривизну. Початкову частину називають склепінням, основну – тілом, вихідну – воротарем.

Слайд 23

Стінка шлунку складається з чотирьох оболонок: внутрішньої слизової, де розташовані залози, які виділяють шлунковий сік та слиз; підслизової основи, що дає можливість слизовій оболонці збиратися в складки і розширювати його об’єм; середньої м’язової, що виконує функцію перемішування та пересування їжі; зовнішньої сполучнотканинної, яка містить судини та нервові волокна.

Слайд 24

У слизовій оболонці близько 35 млн. залоз, їх поділяють на: залози, які виділяють ферменти; залози, які виділяють НCl; залози, які виділяють слиз. Клітини, що продукують слиз містяться у спеціальних шлункових полях, які мають вигляд дрібненьких горбиків.

Слайд 25

Шлунок

Слайд 26

Довжина тонкого кишечника близько 4-6 м., його d=3-5 см. Починається він дванадцятипалою кишкою завдовжки 18-22 см, тобто розмір 12-ти пальців людини, яка бере початок з воротаря шлунку. У неї відкриваються протоки жовчного міхура та підшлункової залози.

Слайд 27

Дванадцятипала кишка

Слайд 28

Розміщена під шлунком, між селезінкою та дванадцятипалою кишкою. Має довжину 12-15 см і складається з головки, тіла і хвоста. Вона належить до залоз подвійної дії: виділяє підшлунковий сік та гормони.

Слайд 29

Підшлункова залоза

Слайд 30

Найбільша залоза тіла, маса якої 1,5-2 кг. Розташована у правому підребер’ї, під діафрагмою. Складається з двох доль. У спеціальних клітинах – гепатоцитах – утворюється жовч, що зберігається у жовчному міхурі. За добу виділяється 500-700 мл. жовчі.

Слайд 31

Крім утворення жовчі, печінка має захисну функцію: шкідливі речовини та отрути, які потрапили в організм, затримуються в ній, знешкоджуються і разом із жовчю виводяться у дванадцятипалу кишку, а потім назовні. В ембріональному розвитку вона виконує роль органу кровотворення.

Слайд 32

Печінка

Слайд 33

Після 12-ти палої кишки тонкий кишечник поділяється на порожнисту та клубову кишки. У них відбувається остаточне перетравлення їжі та всмоктування поживних речовин у кров.

Слайд 34

Слизова оболонка вкрита ворсинками, які утворені виростами епітелію. Ці вирости циліндричної форми заввишки 0,2-1,2 мм. На 1 кв.мм їх може бути 30-40, а всього – 4 млн.

Слайд 35

Цей відділ кишечника від 1 м до 2,5 м, що розміщений у черевній порожнині у вигляді букви П. Поділяється він на сліпу кишку з червоподібним відростком, ободову кишку, сигмовидну та пряму.

Слайд 36

Товстий кишечник

Слайд 37

Останній відділ товстого кишечника, де відсутні ворсинки. В ній живуть корисні м\о, відбувається всмоктування води, NaCl, вітаміна В6, там розщеплюється клітковина. Туди надходять неперетравлені рештки. Випорожнення – дефекація - відбувається рефлекторно.

Слайд 38

Сфінктери – це міцні колові м’язи, які знаходяться у травній системі в певних місцях: пілоричний сфінктер - при виході зі шлунку: коли їжа перевариться до стану химусу, він рефлекторно відкривається; анальний сфінктер – при виході з організму, коли пряма кишка заповнюється і починає подавати імпульси (але існує можливість довільної затримки акту дефекації).

Слайд 39

- Чому їжа може рухатися по травному каналу тоді, коли людина лежить і, навіть, стоїть на голові? - Коли людина переїдає, то починається ікота. З чим це пов’язано? - Яка функція ворсинок тонкого кишечника?

Слайд 40

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. ………

Слайд 41

Зробити позначення

Слайд 42

Знаючи будову, функції та значення печінки в організмі людини, описати зображений малюнок.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія