Катран
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Зовнішній вигляд катрана Як і всі акули, катран має обтічну форму тіла, що вважається однією з досконалих для риб. Довге і струнке тіло легко розтинає воду і може пливти з великою швидкістю. Розміри не перевищують 150 см, а маса досягає 15-20 кг.
Зовнішній вигляд катрана Паща міститься на нижньому боці загостреного рила і півмісяцем загинається назад у постійному лютому оскалі. Всередині пащі є кілька рядів зубів, якими вони хапають, рвуть, ріжуть, подрібнюють їжу. Зуби в акул виростають на зміну вирваним, сточеним або тим, що випали.
Тіло вкрите дрібною плакоїдною лускою. На спинних плавцях розташовано по одній добре розвиненій колючці. Спина і боки найчастіше темно-сірі, іноді усіяні невеликими білими плямами. Забарвлення сірувато-коричневе, спина темніша, з боків тіла поодинокі білі плями, черево світле. В основі спинних плавців є кістяні загнуті шипи, уколи якими можуть викликати некроз тканин. Зовнішній вигляд катрана
Для людини ця акула не становить небезпеки. Людина може лише поранитися колючками або променями плавців під час необережного перебирання улову. З тих пір, як людина оселилася на берегах Криму, на було описано жодного випадку нападу цих акул ні на рибалок, ні на людей, що купаються. Зовнішній вигляд катрана
Тримається зграями в придонних шарах води, але зустрічається і біля поверхні. Поява його біля берегів збігається з температурою води близько +14…+ 15 °C, тобто навесні та восени. Взимку зграї з риб різних розмірів (від 60 до 135 см) тримаються на глибинах 100-200 м, де температура води +7…+8 °С. Тут вони живляться хамсою й ставридою. Ареал катрана
Влітку, з травня по серпень, на глибинах 40-45 м переважають самиці завдовжки понад 100 см. У цей час дорослі самиці та молодь тримаються на глибинах понад 40 м. Тут вони живляться переважно шпротом і мерлангом, які не витримують значного прогрівання води й опускаються в придонні шари води. Катран - живородна акула. Самиця народжує понад 15 малят завдовжки 22- 27 см. Дорослими вони стають через 13-17 років. Ареал катрана
З м'яса катрана можна виготовляти консерви й балики. З печінки, маса якої становить до 30 % маси тіла, виробляють технічний і медичний жир, багатий на вітаміни А і D. З хвостів, голів та плавців виготовляють клей. Плавці також ціняться як харчовий продукт, а яйця, що досягають в діаметрі 4 см, можна споживати. Господарча цінність катрана
Схожі презентації
Категорії