X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Математика

Завантажити презентацію

Математика

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Відділ освіти Тлумацької районної державної адміністрації Районний методичний кабінет Івано-Франківська область с.Делева Делівська ЗОШ 1-3 ступенів вчитель хімії Гальчук Надія Петрівна

Слайд 2

Тема уроку: Загальна характеристика вуглеводів. Моно-, ди- і полісахариди. Будова, властивості, застосування Гальчук Н.П.

Слайд 3

- ознайомитися із класифікацією вуглеводів, - вивчити будову молекул глюкози, сахарози, - ознайомитися із загальною будовою молекул крохмалю та целюлози, - визначити значення вуглеводів для життєдіяльності живих організмів і людини, - вивчити поширення вуглеводів у природі, їх застосування, - навчитися виявляти вуглеводи за допомогою якісних реакцій. Цілі уроку:

Слайд 4

Який хімічний склад харчових продуктів? Які з перерахованих вами речовин є органічними? Які функціональні групи характерні для спиртів, альдегідів, карбонових кислот? Гальчук Н.П.

Слайд 5

Порівняння будови спиртів, альдегідів, карбонових кислот та нециклічної форми глюкози R-CH2-OH R-CH2- C=O R-CH2- C=O OH H спирт кислота альдегід глюкоза

Слайд 6

Вуглеводи — це органічні речовини, склад яких можна виразити загальною формулою Сn(Н2О)m 6СО2 +6Н2О → С6Н12O6 +6О2. Класифікація вуглеводів. моносахариди дисахариди полісахариди пентози гексози рибоза глюкоза дезоксирибоза фруктоза

Слайд 7

Класифікація вуглеводів моносахариди дисахариди (ізомери) полісахариди (ізомери) пентози гексози (ізомери) Рибоза Глюкоза Сахароза Крохмаль Дезоксирибоза Фруктоза Мальтоза Целюлоза Галактоза Лактоза Глікоген С5Н10O5(4) С6Н12O6 С12Н22O11 (С6Н10O5)n

Слайд 8

Глюкоза Фруктоза

Слайд 9

Альдегідна та циклічні форми глюкози

Слайд 10

Дисахариди Сахароза — багатоатомний спирт, добре розчинний у воді, здатний утворювати перенасичені розчини; розплавлена сахароза утворює аморфну, прозору масу — карамель. Сахароза складається із залишків циклічної глюкози та фруктози. Для сахарози характерна реакція гідролізу: С12Н22О11 + Н2О Н2SO4→C6H12O6 + C6H12O6 ГЛЮКОЗА ФРУКТОЗА ізомери сахарози — мальтоза й лактоза. Мальтозу називають солодовим цукром, а лактоза є складовою молока і називається молочним цукром. У результаті гідролізу мальтози утворюється альфа-форма глюкози, а лактози — бета-форма.

Слайд 11

Лабораторний дослід 11. Дослід 11. Розчинення купрум (ІІ) гідроксиду глюкозою (утворення купрум (ІІ) сахарату ) Налийте в пробірку 0,5 мл розчину глюкози та стільки ж їдкого натру, а потім додайте одну-дві краплі розчину купрум(ІІ) сульфату. Суміш струсіть. Одержаний розчин збережіть для наступного досліду. Опишіть спостереження. Поясніть, чому сталося розчинення купрум (ІІ) гідроксиду.

Слайд 12

Утворення сахарату

Слайд 13

Дослід 12. Окиснення глюкози купрум (ІІ) гідроксидом у процесі нагрівання До свіжоприготовленого осаду купрум (ІІ) гідроксиду добавте 1 мл глюкози, вміст пробірки розмішайте Опишіть спостереження Добавте 0,5 мл лугу і нагрівайте у полум'ї спиртівки так, щоб спочатку прогрілась лише верхня частина розчину, а потім і решта. Опишіть спостереження.

Слайд 14

Окиснення глюкози

Слайд 15

Інші хімічні властивості глюкози Спиртове бродіння глюкози: Молочнокисле бродіння глюкози Відновлювлення глюкози до шестиатомного спирту

Слайд 16

Дослід 13. Розчинення крохмалю у воді У пробірку на дно всипте трішки порошку крохмалю і долийте 4-5 мл холодної води. Суміш добре перемішайте скляною паличкою. Спостерігайте утворення суспензії крохмалю. В іншій пробірці нагрійте 2-3мл води і добавляйте невеликими порціями суспензію крохмалю. Рідину перемішайте. Опишіть зовнішній вигляд утвореного крохмального клейстеру.

Слайд 17

Дослід 14. Реакція крохмалю з іодом До 1 мл розчину крохмалю добавте 1 мл води і додайте одну краплю розчину іоду. Одержану забарвлену рідину нагрійте до знебарвлення, а потім остудіть у склянці з водою. Опишіть спостереження. Опишіть умови перебігу реакції між крохмалем і йодом.

Слайд 18

Застосування і біологічна роль вуглеводів. Міні-конференція (повідомлення учнів)

Слайд 19

Висновки 1. Вуглеводи — це природні речовини, які входять до складу рослинних і тваринних організмів, вони утворюються переважно в авто трофних організмах унаслідок процесу фотосинтезу з неорганічних речовин, що доводить нам єдність неорганічного та органічного світу і їх взаємозв'язок із космосом. 2. Залежно від будови вони поділяються на моно-, ди- та полісахариди. Ди- та полісахариди підлягають гідролізу до моносахаридів. 3. Властивості вуглеводів зумовлені їхнім складом і будовою. 4. В організмі людини виконують надзвичайно важливі функції, які необхідні для процесів життєдіяльності, входять до складу нуклеїнових кислот, що є носіями гене тичної, спадкової інформації. 5. Вуглеводи широко використову ються в різних галузях промисло вості. Хімічну формулу С12Н22О11 має не лише сахароза, але і її ізомери — мальтоза й лактоза. Мальтозу називають солодовим цукром, а лактоза є складовою молока і називається молочним цукром. У результаті гідролізу мальтози утворюється альфа-форма глюкози, а лактози — бета-форма. На відміну від сахарози, мальтоза й лактоза мають відновні властивості, для них характерна реакція «срібного дзеркала».

Слайд 20

Домашнє завдання Опрацювати матеріал параграфа 32 відповісти на запитання виконати письмово тести 2,3,4,8 (ст.219). Гальчук Н.П.

Слайд 21

Хімія часто обдаровувала мене найбільшими насолодами пізнання ще не розвіданих таємниць природи. Вона дала мені можливість служити людям... Я впевнений, що жоден з тих, хто зацікавиться хімією, не пошкодує про те, що вибере цю науку своєю спеціальністю. Н.Д. Зелінський Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Інформатика