X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Велика користь маленької комахи

Завантажити презентацію

Велика користь маленької комахи

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Якось під час екскурсії ми вирішили відпочити під розквітлою акацією та тільки цього нам не вдалося, бо навколо дерева роїлися бджоли. Не звертаючи уваги на наші невдоволення, класний керівник запитала: “ А ви знаєте скільки користі від цієї маленької непримітної комахи ? Ні ?! А спробуйте дізнатися! А чия інформація буде найцікавішою? “. В своїх пошуках ми розділилися на групи: історики, біологи, медики, і навіть синоптики та кулінари. Ця презентація – підсумок нашої роботи.

Слайд 3

Здавна бджола на Україні вважається священною комахою. Це створіння і справді не може не викликати в кого цікавість, в кого здивування, в кого, навіть, острах. Спостерігаючи за життям бджолиної сім’ї людина знаходила в ньому багато повчального і для себе. Не дивно, що в народі стільки приказок про бджолину працьовитість, рішучість, з якою вони захищають своє житло від сторонніх посягань і, звичайно ж, про мед. Слово “бджола” дуже давнє. Перші звуки цього слова нагадують дзижчання бджоли, тому й назвали цю комаху за характером дзижчання під час польоту. У народі бджолу називають святою, тому що в Біблії вона згадується понад 60 разів.

Слайд 4

Медоносні бджоли – найдавніші мешканці нащої планети. Бо саме бджоли чи не найперші на нашій планеті (за 56 млн. років до появи первісної людини) вміли жити сімями (роями) та будувати собі житло з воску. Археологічними розкопками було встановлено, що бджоли зявились на Землі 60-80 млн. років тому. Древні словяни спочатку руйнувалигнізда диких бджіл, збираючи мед. Але вже у 7-10 століттях стали робити спеціальні бортні-житло для бджіл, яке робили із дуплистого обрубку дерева і вішали на певній висоті. У єгептян були вулики, виплетені із лози і вимазані мулом, а також великі горшки з випаленої глини.

Слайд 5

Бджола важить 100 міліграмів, а бере квіткового пилку 20 міліграмів. За літо бджолина сім’я назбирує 150 кг меду. 100кг меду використовує на власні потреби, а щоб мед не зіпсувався, бджоли літають над ним і вентилюють його. Бджоли живуть великими сім’ями. Між членами існує чіткий розподіл доручень. Наймолодші бджоли, яким минуло 3-4 дні від народження, прибирають у вулику. А коли трішки підростуть, зміцніють, починають годувати маленьких діток, навчають їх. Коли їм виповниться 2 тижні, вони залучаються до будівництва. А на 20-ий день свого життя вилітають збирати нектар. Старі бджоли теж працюють. Вони носять воду. Вода потрібна для приготування спеціальної кашки і для охолодження в спеку. Є в бджолиній сім’ї вартові. Головна бджола – матка. Вона відкладає яйця. Усі члени сім’ї ставляться до неї поважно: годують, оберігають її. Вік бджоли недовгий – усього 40 - 60 днів. Лише матка живе 3 -5 років. Бджілки – великі трудівниці. Вони весь час працюють. Є у бджілок і розвідниці. Вони відшукують медоносні рослини і негайно повідомляють про них бджолину сім’ю. Є в них і ледарі. Це – трутні. Вони з’являються навесні і живуть до кінця літа. Потім бджоли виганяють їх.

Слайд 6

Для отримання 1 кг меду бджола повинна виконати до 4500 вильотів і взяти нектар з 6-10 млн квіток. Сильна сім'я може зібрати в день 5- 10 кг меда (10- 20 кг нектару). Бджола може відлетіти від вулика на 8 км і безпомилково знайти дорогу назад. Бджола для наповнення медового зобика, що вміщає 40 мг нектару, повинна облетіти не менше 200 квіток соняшника, еспарцету або гірчиці, 15-20 квіток садових культур, 130-150 квіток рапса, коріандра.

Слайд 7

Мед - символ чистоти, Божого слова, натхнення, красномовства й поезії, їжа богів, безсмертних й поетів. У християн мед символізує земне пастирство Христа й солодкість Слова Божого. Акрідами й диким медом харчувався у пустелі Іоанн Предтеча. За біблейським описом, у Землі обітованій "тече молоко й мед".  Оскільки мед вважався пов'язаним із Великою богинею, покровителькою шлюбу, молодим рекомендувалося впродовж деякого часу після весілля вживати в їжу мед; звідси виник вираз "медовий місяць".

Слайд 8

Медичне застосування продуктів бджільництва відоме з тих часів, коли поняття "медицина" ще не існувало. Мед і бджолопродукти, поряд з багатьма корисними рослинами, упродовж тисячоліть довели свої цілющі властивості багатьом поколінням. Бджолиний мед — це природний продукт, незамінний за своїми якостями. Він займає перше місце серед усіх ліків, що нам дарує природа за допомогою квітів і лікарських трав. Мед містить вітаміни, які поновлюють кров, заспокоюють нерви і відновлюють життя. Мед також містить практично всі мінерали, що так необхідні для функціонування людського організму. Мед легко засвоюється і швидко звільняє необхідну енергію, відновлює сили, заспокоює нервову систему, добре впливає на шлунок та інші органи. Корисно вживати мед після фізичних навантажень і перед ними. Цінують мед за його бактерицидні властивості, про які знали ще в глибоку давнину.

Слайд 9

Бджолиним хлібом називають пергу, дивно ,але в цьому продукті є все. По-перше, це білкова речовина, говорячи умовно не “ бджолиний хліб “, а “ бджолинине молоко “ навіть “м'ясо”. Біологічна цінність перги перевищує цінність молока, м'яса, яєць. Цим продуктом бджоли вигодовують  потомство. Перга –це бджолині “консерви”. За своєю біологічною активністю перга займає одне з перших місць серед речовин природного походження.

Слайд 10

Будьте здорові ! Мед - найкращий лікувальний засіб від застуди Малина з медом. 1 ст. ложка меду, 1 ст. ложка шипшини, 1 ст. ложка малини, 1 ст. ложка смородини, залити 100 мл окропу. Витримати 15 хвилин. Пити 3 рази по 1 / 2 склянки перед їжею. Часник з медом. Суміш натертого часнику з натуральним медом у співвідношенні 1:1 (приймають на ніч 1 / 4 ложки суміші, запиваючи кип'яченою водою). Гаряче молоко з медом і вершковим маслом.

Слайд 11

Будьте уважні, коли гуляєте на лузі влітку. Якщо не навмисне потривожити бджолу, вона може вжалити своїм жалом, яке знаходиться на кінчику тулуба. Обов'язково скажіть вашим батькам якщо вас вкусила бджола. Вони видалять жало, легким натисканням двох пальців, промийте опухле місце водою з милом, покладіть лід на хворе місце і якщо необхідно дадуть вам ліки.

Слайд 12

Останньою до нас приходить біологічна весна, 30 березня, на свято Теплого Олекси. У цей день пасічники виставляють вулики на пасіку. 1.Вранці бджоли не вилітають на роботу, сильно гудуть - чекай дощу. 2. ЯкВиявляється, що, спостерігаючи за поведінкою бджіл, можна передбачати погоду. Як на один-два дні, так і на великий строк. Ось які прикмети склали пасічники: 3. Якщо що бджоли сідять на передній стінці вулика - чекай спеки. 4. Якщо бджоли сильно летять до вулика, то це на дощ. 5. Якщо бджоли сердиті, часто кусаються, то це на посушливу погоду. 6. Бджоли активно зранку включились ів роботу - день буде гарний, сонячний. 7. Зранку хмарно, але бджоли працюють. Отже, дощу не буде. 8. Ранній виліт бджіл, то й і весна буде рання. 9. Якщо в січні бджола з вулика вилітає, то рік буде неврожайний. 10. Бджоли у вулику восени щільно заліплюють льоток, залишаючи маленький отвір, отже зима буде дуже холодною

Слайд 13

Бджоли – цінні комахи. Тому не дивно, що їм поставлено пам’ятники. Один із них символізує бджіл, які загинули разом з людьми під час атомного бомбардування в серпні 1945 року міст Хіросіми і Нагасакі.

Слайд 14

Смачного ! Фрукти з медом  • Айва з медом. Айву почистити від шкірки, розрізати, видалити серцевину, нарізати дольками, покласти в каструлю, залити холодною водою (щоб вода покрила дольки) і варити до тих пір, поки дольки не стануть м’якими. Тоді вийняти, відвар процідити. У посуд для приготування варення покласти мед із розрахунку 2 кг на 1 кг відварених дольок, влити 1,0-1,5 склянки відвару і варити на слабкому вогні до тих пір, поки дольки не стануть прозорими. . • Яблука, мочені в медовій воді. В 10 л води розвести 600 г меду і 3 столові ложки солі, закип’ятити. Цією сумішшю залити яблука, складені в емальований (скляний) посуд. Через місяць яблука готові до вживання. • Печені яблука. Яблука помити, вирізати серцевину разом із плодоніжкою, щоб утворилось конічне заглиблення. Налити в це заглиблення мед. На лист із яблуками налити трохи води і запекти в духовці. Подавати яблука з варенням, сиропом, медом. • Чорна смородина з медом. 1 кг ягід чорної смородини (попередньо промитої і просушеної) заливають 1 кг меду і закривають пластмасовою кришкою. Зберігають у прохолодному місці.

Слайд 15

Бджола, ця маленька комашка Сіла, якось, на білу ромашку. Ромашку, що росла собі в лузі, В ромашки були, там, ще друзі. На жовтогарячу голівку присіла, Попила нектару і полетіла До вулика, де жили подруги, Запросити їх на ромашкові луги. І бджоли роєм на луг полетіли, А там на лузі від ромашок все біле І тільки серединки жовтим горять - Це серця ромашок бджілок манять.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Виховна робота