X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Традиційні європейські страви

Завантажити презентацію

Традиційні європейські страви

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Традиційні європейські страви

Слайд 2

Яка країна відома такими стравами: Яблучний штрудель Кава по-… Австрія Штрудель готується з витяжного тіста. Його розтягують настільки тонко, що по товщині воно нагадує цигарковий папір. Вважається, що через правильно приготоване тісто для штруделя можна читати газету Ця країна – велика шанувальниця кави. В країні сьогодні відомо близько 50 способів приготування кави. Це і традиційний "меланж" (кава, молоко, збиті вершки і пластівці шоколаду), і "блондль" (кава, мед, абрикосовий шнапс, вершки), і "фіакер" (кава, ром, бренді або Кірш). Не менш знаменита кави "Марія Терезія" (кава, апельсиновий лікер, збиті вершки і різнобарвна цукрова пудра), "Моцарт" (кава, однойменний лікер, подрібнений мигдальний горіх), а також "Парізаер" (кава, какао, ром, збиті вершки , кориця, лимонні скоринки). Щорічно жителі країни випивають його більше 215 літрів в перерахунку на людину (включаючи непитущих немовлят) і переконані, що саме вони познайомили Європу з кавою.

Слайд 3

Яка країна відома такими стравами: Вафлі Картопля-фрі Бельгія Вафлі разом з шоколадом картоплею-фрі і пивом стали візитівкою кухні цієї країни. Існує два найпопулярніших виду вафель - тверді, овальної або круглої форми, досить ситні, з шматочками карамелізованого цукру всередині («цукрові перлини») та більш м'які і повітряні, прямокутної форми, що подаються теплими зі збитими вершками, кулькою морозива, шоколадом або фруктами, в першу чергу з полуницею або бананами. Ця країна є батьківщиною картоплі фрі. За легендою, раніше в районі Льєжа серед бідних верств населення були популярні невеликі рибки, вивуджені з валлонских річок і озер. В кінці XVII століття видалася особливо холодна зима, і водойми замерзли. Тоді власник корчми придумав замість риб смажити картоплю, нарізану приблизно такими ж шматочками.

Слайд 4

Яка країна відома такими стравами: Яєчня з беконом Пудинг Англія У кулінарії цієї країни жителі залишаються прихильниками традицій, як і в іншому. Ранок впродовж століть починався з яєшні із смаженим беконом, помідорами, грибами, сосисками і кров'яною ковбасою і часто починається так і сьогодні, особливо по вихідних. Традиційна різдвяна випічка в країні— це пудинг. Його не випікають, як ви можете подумати, а готують на пару. Його назва plum pudding (сливовий пудинг) говорить про те, що тоді коли його придумали, до нього додавали лише чорнослив, з часом, коли сухофрукти здешевіли, чорнослив практично перестали додавати, але назва залишилась. Історія пудинга сягає 17 століття. Цей класичний святковий десерт роблять зазвичай задовго Різдва, щоб він настоявся, після свята він може зберігатися в прохолодному приміщенні більше року, набуваючи все більш вишуканого смаку. Перед подачею на святковий стіл пудинг підігрівається, часто просочується бренді або іншим алкогольним напоєм і пари підпалюють за столом.

Слайд 5

Яка країна відома такими стравами: Шопський салат Соус Лютениця Болгарія Шопський салат вважається національним в цій країні і там його часто готують, розміщуючи інгредієнти в наступному порядку: внизу - помідори, потім - огірки і зверху - бринза. Біла бринза, зелені огірки і червоні помідори - виходять кольори прапора цієї країни. Лютениця - це повноцінне блюдо, яке зовні трохи нагадує нашу кабачкову ікру, але її головні компоненти- перець і помідори. Її можна намазувати на хліб або їсти ложками, використовувати як вишуканий гарнір до м'ясних і овочевих страв або просто закушувати нею ракію.

Слайд 6

Яка країна відома такими стравами: кнедлики Печене вепреве коліно Чехія Обов'язковими для традиційної кухні цієї країни є кнедлики — невеликі кульки з тіста, картоплі чи сиру. Саме кнедлики, вважають місцеві жителі, є ідеальним доповненням до різних страв. Адже самі по собі кнедлики не вживаються. А як гарнір до різних видів м'яса із соусами вони просто необхідні. Рецептів кнедликів дуже багато: картопляні кнедлики, кнедлики із сухої булки, кнедлики з м'ясом, тверді кнедлики із сирої картоплі і борошна, а також солодкі кнедлики з фруктами (найоригінальніші). А печене вепреве коліно являє собою запечене цілком на кістки свиняче коліно. Особливо гарно його подають в ресторанах або барах: на великій дерев'яній дощечці виносять величезний, покритий ароматною червонуватою скоринкою шматок м'яса, в який зверху застромлять значних розмірів ніж.

Слайд 7

Яка країна відома такими стравами: Фрікадельки Плюшки Швеція Фрікадельки – маленькі м'ясні тефтелі - ціле поняття в цій країні, а рецептів їх приготування безліч. Одні вважають, що у фарш треба класти сиру натерту цибулю, інші вважають, що його треба попередньо посмажити. Хтось віддає перевагу подавати тефтелі з коричневим соусом, хтось з підливою. Ця страва – улюблена страва відомого казкового героя Карлсона. А чи пам'ятаєте ви велику фразу: «А ми тут плюшками балуемся»? Так, плюшки з корицею - улюблені ласощі дітей цієї країни. Якось тут навіть вирішили провести потішні вибори президента. Ним стане той, хто зможе набити свій живіт більшим кількістю булочок, ніж його суперник. Взагалі, всі жителі цієї країни, від мала до велика, люблять солодку випічку. Так що не дивуйтеся, дізнавшись, що більшість сортів хліба тут - солодкі. Якщо вірити статистиці, кожен житель країни з'їдає щороку сорок сім кілограмів цукру. Тут цукор кладуть практично в будь-яку страву, навіть у печінковий паштет і маринованого оселедця.

Слайд 8

Яка країна відома такими стравами: Салати з фетою мусака Греція Це один з найлегших і низькокалорійних салатів, і при цьому він виключно корисний і смачний! На батьківщині його зазвичай називають «хоріатіки». Основу салату складають козячий сир «Фета», оливкова олія, маслини і зелень. Ще одна традиційна страва мусака — традиційна страва з баклажанів. Встановити точну дату появи мусаки неможливо. важають, історія цієї страви налічує близько трьох тисяч років. Мусаку часто готують на деку з високими бортами, на який шарами викладають баклажани і м'ясо, чергуючи ці шари.

Слайд 9

Яка країна відома такими стравами: Паста Піцца Італія Для мешканців цієї країни паста - це щось на кшталт релігії. Це вам не стандартні макаронні вироби. Це паста. Це релігія. Якщо ви опинилися в цій країні, від пасти (що в перекладі означає «тісто») вам нікуди не подітися. Вона присутня в меню всіх кафе і ресторанів. Вона продається на кожному розі. Сувенірні магазини торгують пастою - вона красиво упакована, завита різнокольоровими спіральками, і виглядає іноді, як твір мистецтва, а не як продукт, який можна відвезти додому і там їсти з соусом. Піцца - національне блюдо у вигляді круглого відкритого коржа, покритої в класичному варіанті томатами і розплавленим сиром. Справжня піца, на думку місцевих жителів, має тонкий корж, а її начинками є сир моцарелла, виготовлений з молока буйвола і спеціальні сорти томатів. У вигляді добавок, за оригінальними рецептами, допускається тільки оливкове масло, базилік, материнка і часник.

Слайд 10

Яка країна відома такими стравами: Ескарго Фуагра Франція Ескарго (виноградні равлики) - вишукане блюдо з равликів, що подається з білим сухим вином. Ескарго практично ніколи не готують на домашній кухні, вважаючи рідкісним делікатесом. Його можна зустріти в меню дорогих ресторанів і в якості закуски до білого вина на банкетах і прийомах. М'ясо равликів за своїм складом маложирне, дуже поживне, містить комплекс незамінних амінокислот, завдяки чому вважається дієтичним продуктом. А високий вміст вітаміну В6 сприяє його легкому засвоєнню. Фуа – гра - «жирна печінка», і, для того щоб печінка була дійсно жирної, гусей і качок годують примусово. Цей паштет з гусячої печінки і символ гастрономічного шику - вважається атрибутом розкоші і традиційним різдвяним блюдом у країні. Виробництво фуа-гра регулюється законодавством.

Слайд 11

Яка країна відома такими стравами: Ковбаски, сосиски Тушкована капуста Німеччина Цю країну називають країною сосисок та сардельок. Там місцеві мешканці виготовляють понад півтори тисячі різновидів цих м’ясних виробів. Різноманітність ковбасок, сосисок, сардельок (Bratwurst), включаючи всесвітньо знамениті білі ковбаски (Weisswurst), призначені не лише для вживання у вигляді закусок або бутербродів, але і в якості інгредієнтів до приготування других страв. Наприклад, для іншої традиційної страви: відомої у всьому світі Sauerkraut - тушкованої квашеної капусти з сосисками. За традиційну любов до квашеної капусти англійці іноді звуть місцевих жителів "krauts", від "kraut" - "капуста". Для позначення рок-музики з цієї країни навіть термін такий придумали - kraut-rock. Є в країні і зовсім несподівані страви: Hackepeter - сирий м'ясний фарш з сіллю, перцем, яйцем і прянощами. Можна мазати на хліб. На смак фарш він і є фарш. Нічого страшного. А ще млинці з мармеладом всередині. Однак у святково-карнавальні дні млинці можуть бути з сюрпризом. У них кладуть ... гірчицю. Для сміху.

Слайд 12

Яка країна відома такими стравами: Паелья Тортилья Іспанія Паелья - національне блюдо з рису, підфарбованого шафраном, з додаванням оливкової олії. Крім цього в паелью можуть додаватися морепродукти, овочі, курка, ковбаса і т. д. Назва походить від латинського слова patella - «сковорода». За легендою в маленьке містечко прибув якийсь знатний гість. Гостинні жителі обдарували всім, що мали - кожен приніс жменьку рису і шматочки курки, риби, різноманітного м'яса, морепродуктів, овочів і так далі. Коли всю цю розкіш було підсмажено на загальній величезній сковороді і заправлене квітками крокусу, шафраном, вийшло ситне блюдо, від якого гість прийшов в невимовний захват. Тортилья (tortilla espanola) або картопляний омлет - одна з найвідоміших національних страв цієї країни. Немає нічого простіше приготувати тортилью, і немає нічого складніше цієї нехитрої страви для тутешнього кухаря. Тортилья зробила крок в ресторани з домашньої кухні. І до цих пір в тих будинках, де жінки і чоловіки все ще щось готують, тортилья залишається найголовнішим стравою. Її їдять теплою на сніданок, подають на закуску охолодженою до обіду і вечері. Без неї не обходиться ні святковий стіл, ні повсякденний перекус.

Слайд 13

Яка країна відома такими стравами: Майтокалакейтто (риба, тушкована у молоці) Мяммі Фінляндія Жителі цієї країни - любителі нестандартного, незвичного і непоєднуваного. Це стосується всього: і активного відпочинку, і розваг, і кулінарії. Наприклад, блюдо з довгою складною назвою майтокалакейтто - рибу, тушковану в молоці. Багатьом не прийшло б і в голову поєднувати ці два продукти, але місцеві куховари експериментувати не бояться, отримуючи в результаті оригінальну, а головне, смачну страву. Незвичним є і традиційна в цій країні різдвяна страва – мяммі. Мяммі це ласощі з солодового тіста. За смаком нагадує хлібний квас або домашнє пиво, подають її з цукром і збитими вершками. Мяммі запікається на слабкому вогні в картонних коробках, які нагадують берестяні кошики Готується з солоду, житнього борошна і води. Оголосивши пошук типових національних символів, народ цієї країни включив мяммі до цього списку одним з перших.

Слайд 14

Яка країна відома такими стравами: Бігос Журек Польща Ця страва традиційно подається в цій країні на Різдво. Основний компонент бігосу - м'ясо та капуста ( квашена або в суміші зі свіжою). Так само можуть додаватися й інші компоненти, наприклад, томати, гриби, червоне вино, чорнослив. Готують його відразу багато. Кажуть, що чим частіше бігос розігріваєш, тим смачніше він стає, а найсмачнішим робиться лише на третю добу. Їли бігос всюди: і в бідному селянському будинку, і в багатому шляхетському палаці, їли на полюванні, їли в далекому поході. Пускаючись взимку в дорогу, прихоплювали з собою заморожений бігос, а на стоянці просто відрубували потрібний шматок і розігрівали. Журек– оригінальний суп, зустрічається з часів правління Володимира Мономаха. Найважливішою складовою є закваска з борошна (житнього) без якої неможливе приготування будь-якого журека. Цю традиційну страву по-своєму готують у кожному регіоні. Є дуже багато рецептів журека – від безлічі компонентів: грибів, хліба, копченостей до пісних варіантів з грибами. Існує легенда, що цей кислуватий суп є найпершим стравою в кулінарній історії країни. Це легенда про скупого власника корчми, який регулярно обманював своїх відвідувачів. Незадоволені жителі округи домовилися і найняли людину, яка прийшла до корчми з мішком, повним грошей. Він сказав її власнику, що готовий з'їсти найгірший суп, який той йому приготує, і якщо ніяких проблем з шлунком у нього не виникне, то забере рецепт цього супу і саму корчму. Якщо ж суп надасть якийсь негативний вплив на здоров'я незнайомця, то власник корчми отримає мішок грошей. Скупий пекар вирішив приготувати саме несмачне вариво на світі, використовуючи залишки закваски для житнього хліба, які залив окропом. В отриману суміш він порізав овочі, старі гриби, шматок несвіжого бекону, а щоб забити неприємний смак і запах, додав часнику і, задоволений собою, подав незнайомцеві вийшло блюдо. Захоплений гість моментально з'їв повну тарілку супу, вигравши тим самим парі, а слава журек - а саме його вигадав скупий пекар - передавалася з вуст у вуста ще довгі годи. Сьогодні суп журек присутній в меню будь-якого місцевого кафе, а в деяких автентичних ресторанах журек можуть подавати в буханці хліба.

Слайд 15

Яка країна відома такими стравами: Суп-гуляш Паприкаш Угорщина Культова страва для місцевих та іноземців. Без неї немислима місцева кухня. Гуляш – це майже золота середина між густим супом та м’ясним рагу. Завдяки універсальності рецепту, його можна їсти як на перше, так і на друге. В країні щорічно проводиться "Фестиваль гуляшу" - споконвічного пастушого супу (саме слово в перекладі означає "пастух"), під час якого він вариться під відкритим небом аж у кількох сотнях котлів кращими кухарями країни. Папрікаш - це не назва конкретного блюда, а скоріше спосіб приготування. Паприкашем в країні називають будь-яка, заправлена червоним перцем страва з соусом з заквашеною сметани. Папрікаш готують як з яловичини або телятини, так і зі свинини, баранини, з курки і кролика, є овочевий і навіть «фальшивий» папрікаш.