X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Презентує навчальні посібники розділу “ Плодоовочеві товари ”

Завантажити презентацію

Презентує навчальні посібники розділу “ Плодоовочеві товари ”

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Харківський державний університет харчування та торгівлі Презентує навчальні посібники розділу “ Плодоовочеві товари ”

Слайд 2

Плодоовочеві та смакові товари: Довідник - короткий зміст книги

Слайд 3

Товарознавство плодоовочевих товарів, пряно-ароматичних рослин та прянощів: навчальний посібник – короткий зміст книги

Слайд 4

Укладачі: М'ячиков Олександр Васильович ст. викладач кафедри “Товарознавства в митній справі” Льовшина Людмила Дмитрівна директор бібліотеки ХДУХТ; відмінник освіти України Михайлов Валерій Михайлович проректор з наукової роботи, проф., д.т.н.

Слайд 5

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика плодів Лонган (перекладається як “очі дракона”) Належить до тропічних плодів. Батьківщиною його є країни Південно-Східної Азії, зокрема Таїланд. Лонган – це екзотичний плід. Смаком нагадує нашу смородину, але значно більший за розміром. Колір – жовто-брунатний. Продається з гіллям, зв'язаним у пучки. Цікавий факт - у лонгані багато вітаміну С, кальцій, фосфор, залізо, а також безліч біокислот, корисних для шкіри. Із-за високого вмісту цукру лонгани додають сил в разі хвороби.

Слайд 6

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика плодів Гуава Ягода світло-зеленого, зеленого або жовтого кольору. Залежно від сорту має овальну, грушоподібну або кулеподібну форму. Одним із видів гауви є відомий фрукт фейхоа. Це рослини сімейства міртових, які культивуються в Уругваї, Парагваї, Південній Бразилії, а також у Грузії, Азербайджані, в Україні (Крим). Цікавий факт - використання гуави дуже широке. Окрім кулінарії і народної медицини, деревину гуави використовують в дизайні для обробки інтер'єру приміщень, а листя застосовується для виготовлення чорної фарби.

Слайд 7

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика плодів Дуріан На Таїті його називають «королем фруктів». За розміром і формою – справжній їжак, тільки зелений. Через шпичаки розрізати плід непросто, але це залюбки роблять продавці. За смаком дуріан не схожий ні на що. Гурмани стверджують – вишуканішого фрукта на планеті не існує. Але – увага! Всі одностайно запевняють – ніщо в світі так огидно і сильно не смердить. Цікавий факт - цей фрукт багатий вуглеводами, білками, жирами і вітамінами. М'якоть дуріана містить багато комплексних вітамінів В, а кількість вітаміну С набагато більша, ніж міститься в солодкому апельсині. А його специфічний запах приписують до наявності органічної сірки, оздоровчі властивості якої ще вивчаються.

Слайд 8

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика плодів Інжир Інжир належить до субтропічних плодів. Має грушоподібну або сплюснуту форму,покриту тонкою шкіркою. Колір шкірки плодів білий, червоний, жовтий або фіолетовий. М’якоть ягоди солодкувата, щільна, ніжна, соковита, запашна з численими насінинами. За призначення інжир поділяють на десертні сорти і сорти для сушіння. Цікавий факт - з давніх часів з плодів інжира готують варення, пастилу, желе, повидло, джем і навіть роблять вино. А в Середній Азії, наприклад, зі свіжих плодів готують так званий душаб — інжирний сік, який непогано зберігається і використовується при різних кулінарних потребах. Крім того, інжир додають як начинку в пряники, торти і цукерки.

Слайд 9

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика плодів Ірга Висока холодостійкість та раннє достигання плодів – найбільш цінні властивості ірги. Відомо близько 25 видів ірги. Це плодові, медоносні та декоративні кущі або невеликі дерева. Плоди за формою нагадують яблука, мають до 12 мм у діаиетрі, лілово-чорні, червонувато-фіолетові із восковим нальотом. Шкірка плодів ніжна, м’якоть їстівна, солодкувата. Цікавий факт - екстракт з кори та листків застосовують як в`яжучий і обволікаючий засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, лікуванні гнійних ран. Плоди здатні попереджувати хвороби печінки, нирок, серця й шлунка, запальні процеси горла. Рекомендується для харчування людей старшого віку і дітей.

Слайд 10

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика плодів Карамбола Карамбола за морфологічними правилами класіфікації плодів рослин відносять до ягід. Плід карамболи має незвичайну для ягід форму і нагадує видовжену шестірню з п’ятьма зубцями. Плід – зірка жовтуватого кольору. Містить багато щавлевої кислоти, соковитий і добре вгамовує спрагу. Цікавий факт - про лікувальні властивості карамболи відомо мало. У народній медицині Азії в лікувальній меті використовують листя і квітки карамболи. Енергетична цінність 100 г їстівної частини плодів карамболи - 35-45 калорій. Органічні кислоти представлені переважно щавлевою. Мінеральний склад плодів представлений кальцієм, фосфором, залізом, натрієм, калієм. Вітамінний комплекс карамболи складається з вітаміну С, бета-каротину, вітамінів В1, В2 і В5.

Слайд 11

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика овочів Батат (солодка картопля) Батат належить до бульбоплідних овочів. Може мати такі форми: циліндричну, конічну, округлу. Колір шкірки: білий, жовтий, рожевий, фіолетовий. У стиглому стані має приємний солодкуватий смак. Середня вага бульби 0,3…1,5 кг, іноді становить до 5 кг. Цікавий факт - у Китаї батат називають плодом довголіття і вважають, що він володіє протираковими властивостями, відновлює еластичність судин, стимулює активність печінки і нирок, корисний при грипі. Здоровим людям його рекомендують як загальнозміцнюючий засіб.

Слайд 12

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика овочів Катран Новий вид овочевої рослини. Багаторічна рослина, що належить до капустяних овочів. Корнеплоди мають високі дієтичні та харчові якості. Листя катрану також придатне до споживання. За смаком та харчовими властивостями катран не відрізняється від хрону. Має гострий смак та запах, який обумовлений наявністю ефірної олії. Цікавий факт - здавна відомі лікувальні властивості цієї рослини. Як свідчать літературні джерела, з коріння катрану у суміші з молоком давньоримські легіонери Юлія Цезаря готували собі їжу, яка додавала сил і зміцнювала організм. У народній медицині його застосовують як фітонцидний, протицинготний засіб. Олією, виготовленою з насіння, змащують рани для швидкого загоєння, лікують гастрити.

Слайд 13

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика овочів Острогін (тархун) Належить до пряно-смакових овочів. Має розвинене корневище, яке добре перезимовує, тому ця рослина богаторічна. Щовесни від корневища відростають стебельця з листям, яке можна споживати. Листя має лінійно-ланцетоподібну форму. Використовується (молоде листя, стебла, гілочки) у дієтичному харчуванні,його додають до салатів, вінегретів, супів, борщів. Цікавий факт - острогін покращує апетит, стимулює травлення, застосовується при водянці як сечогінний засіб. Діє заспокійливо, покращуючи сон.

Слайд 14

Плодоовочеві та смакові товари Коротка характеристика овочів Фенхель Фенхель – пряно-ароматична рослина, відома людині багато років до нашої ери. Батьківщина фенхеля – Південна Європа, Мала Азія. Це багаторічна рослина до 2 метрів заввишки. За зовнішнім виглядом нагадує кріп, за смаком та ароматом схожий на аніс, але з більшсолодкуватим та приемним смаком.Свіжі листочки додають у салати, овочеві та рибні супи, майонези. Цікавий факт - поради шефа-кухаря: листя фенхеля краще використовувати свіжими, оскільки вони мало придатні для сушки; насіння фенхеля потрібно зберігати в щільно закритому скляному або фарфоровому посуді в сухому темному місці.

Слайд 15

Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Різне