X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Посуд із скла

Завантажити презентацію

Посуд із скла

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Скляний посуд

Слайд 2

Історична довідка У Західній Європі перший скляний посуд з’явився в Італії у м. Венеції. Це скло виготовлялося за особливою технологією, від чого воно отримало назву «венеціанського». Багато століть венеціанські майстри тримали в таємниці секрет його виготовлення. За технологією виготовлення скло можна поділити на гутне, пресоване та видувне. Гутне скло (гута — це піч, в якій варять скло) отримують ручним способом. Майстер при допомозі довгої трубки набирає на її кінець трохи розплавленого скла і видуває виріб (келих, вазу, тощо). Але цей спосіб малопродуктивний, тому ним зараз користуються лише тоді, коли виготовляють дорогі або художні вироби зі скла. Механізація процесу видування скла дозволила налагодити масовий випуск, доступного за ціною, скляного посуду різних форм та об’ємів. Ще дешевший скляний посуд отримують методом пресування. Такий посуд масивніший, більш простих форм, і витриваліший до механічних ударів.

Слайд 3

Класифікація посуду За складом скляної маси посуд буває кольоровий, безколірний та з кришталю. У ресторанах використовують скляний посуд з безколірного скла та кришталю. Використання кольорового скла небажане, оскільки воно змінює природний колір напоїв у гіршу сторону, до того ж офіціант не бачить, чи випив гість напій. Для урочистих прийомів та банкетів використовують кришталевий посуд, він відрізняється високою прозорістю, грою світла, що відбивається в гранях і дзвоном.

Слайд 4

Форма скляного посуду Скляний посуд випускають в широкому асортименті. Він служить для подачі різних видів солодких страв та напоїв. Ємність келихів та чарок залежить від типу напою – чим він міцніший, тим меншою має бути ємність чарки; У залежності від конфігурації скляний посуд може мати такі основні чотири форми: чашеподібну (ніжка з основою і висока чаша); шале (ніжка з основою і плитка широка чаша); бокали (без ніжки і основи, але на плиткому міцному денці); бокали на ніжках (чаша переходить в міцну ніжку).

Слайд 5

В залежності від призначення склянки і бокали поділяються на: розливні, столові і настольні (сервірувальні). Розливний посуд (посуд для подавання напоїв) належить до посуду масового виготовлення, він у більшості випадків товстостінний і відповідає стандартним розмірам (з пресованого скла). Столовий посуд (посуд для сервірування) призначений для попереднього сервірування столів та подавання напоїв при повсякденному обслуговуванні. Це посуд для води і бокали для білого і червоного вина, міцних вин і шампанського, пива тощо. За якістю вони кращі ніж попередні, більш прозорі та естетичні. Настольний (святковий посуд) виготовлений з свинцево-кристалічної маси, різноманітний висотою ніжки тонких і вишуканих форм. Бокали для шведського стола також використовуються з високоякісного скла. Класифікація посуду

Слайд 6

Скляний посуд для сервірування столів 1. Чарка коньячно-лікерна — об’єм 25—35 мл (для коньяку та лікеру). 2. Чарка горілчана — об’єм 50 мл (для горілки та гірких настоянок). 3. Чарка мадерна — об’єм 75 мл (для міцних вин). 4. Чарка рейнвейна — об’єм 100 мл (для білих столових вин). 5. Чарка лафітна — об’єм 125 мл (для червоних столових вин). 6. Келих для шампанського — об’єм 125 мл (для ігристих вин). 7. Креманка на високій ніжці — об’єм 125 мл (для ігристих вин). 8. Фужер для води — об’єм 150 мл (для прохолоджувальних напоїв).

Слайд 7

Чарка лікерна Для подачі лікеру Об"єм 25 мл Лікерною чаркою стіл попередньо не сервірують

Слайд 8

Чарка лікерна Лікерна чарка може мати форму креманки на високій ніжці

Слайд 9

Чарка горілчана Для подачі горілки та міцних настоянок, наливок Має об"єм 35-50 мл Може мати різну форму чаші і висоту ніжки

Слайд 10

Інгалятор-тюльпан Чарка для подачі коньяку в барах, за кавовим столом, на прийомах Може мати об"єм до 425 мл Має форму тюльпана, розширена донизу і звужена зверху В неї наливають не більше 25 мл

Слайд 11

Чарка коньячна Має тюльпаноподібну форму або форму діжечки Об"єм 25 мл Коньячною чаркою стіл попередньо не сервірують

Слайд 12

Чарка мадерна Для подачі кріплених та десертних вин (портвейну, мадери, хересу, мускату, кагору та інших) Ємкість 75 мл

Слайд 13

Чарка рейнвейна Для білих столових вин (сухих і напівсухих) Може бути зеленого або жовтого кольору, або мати зелену ніжку Ємкість 100 мл

Слайд 14

Чарка лафітна Служить для подачі червоних столових вин(мукузані, сапераві, бордо та інших) Об"єм 125 мл

Слайд 15

Келих для шампанського Має конусоподібну форму Ємкість 100-150 мл Для подачі шампанського та ігристих вин

Слайд 16

Фужер Об“єм 200-250 мл Застосовують для подачі безалкогольних напоїв(фруктових та мінеральних вод)

Слайд 17

Келих флюте Для подачі шампанського Ємкість 100-125 мл Має форму тюльпана на високій ніжці

Слайд 18

Склянки і бокали, що призначені для б