X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Виборчі системи"

Завантажити презентацію

"Виборчі системи"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Презентація учениці 11-П класу Міхєєвої Анастасії Виборчі системи

Слайд 2

Мажоритарна Мажоритарна виборча система (лат. majorite — більшість) — виборча система, згідно з якою переможцем є той кандидат, котрий набрав встановлену законом більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Тут головним суб'єктом виборів є особа (кандидат).

Слайд 3

Залежно від способу встановлення переможця, виділяють: Мажоритарну систему абсолютної більшості (переможцем стає той кандидат, котрий набрав понад 50 % голосів виборців). Мажоритарну систему відносної більшості (переможцем стає кандидат, котрий набрав найбільшу кількість голосів, порівняно з іншими кандидатами, але не обов'язково більше половини). Мажоритарну систему кваліфікованої більшості (кандидату потрібно набрати встановлену законом кваліфіковану більшість, зазвичай 2/3чи 3/4 голосів виборців).

Слайд 4

Переваги мажоритарної виборчої системи: наявність постійного зв'язку між кандидатом і виборцями округу; виборці голосують за конкретну людину, яку можуть оцінити; потенційний демократизм, оскільки переможця підтримує більшість виборців; простота у підрахунку голосів; наявність у кандидата значної свободи у діях, оскільки він завдячує своїм обранням виборцям округу, а не партійному керівництву; можливість контролю за діяльністю депутата, персональна його відповідальність перед виборцями.

Слайд 5

Мажоритарна виборча система має й низку недоліків: суттєва розбіжність між кількістю отриманих голосів та кількістю депутатських мандатів, тобто викривлення результатів голосування; неврахування голосів значної кількості виборців; перешкоджання розвитку малих і середніх партій.

Слайд 6

Пропорційна Пропорційна виборча система (лат. proportionalis — співрозмірний) — система, за якої мандати розподіляються між списками політичних партій (блоків) пропорційно до кількості отриманих голосів. Вона характеризується створенням багатомандатних виборчих округів або єдиного багатомандатного округу. У такому разі виборці голосують за партійний список кандидатів у депутати.

Слайд 7

За впливом виборця на розташування кандидатів у списку розрізняють такі види пропорційної системи: із жорсткими списками; з напівжорсткими списками; з преференціями. Для того, щоб не допускати швидкого зростання малих непредставницьких партій та роздрібненості парламенту, застосовують виборчий поріг — певний відсоток голосів виборців, набрання якого є умовою участі в розподілі місць у парламенті.

Слайд 8

Переваги пропорційної виборчої системи: голоси виборців розподіляються пропорційно, мінімізується їх утрата; враховуються інтереси різних суспільних груп; відбувається сприяння розвитку партійної системи та партійної ідеології існує менше можливостей для фальсифікацій результатів волевиявлення громадян.

Слайд 9

Недоліки пропорційної виборчої системи: виборці голосують не за конкретних людей, а за партійний список, у якому можуть виявитися прізвища невідомих, некомпетентних, непопулярних політиків; відсутність тісного зв'язку, контактів між депутатами і виборцями; доволі складна система підрахунку голосів; обмеження свободи дій депутата, його залежність від партійного керівництва, якому він завдячує своїм обранням.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Політика