X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
ДЕРЖАВНА ЖИТЛОВА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ

Завантажити презентацію

ДЕРЖАВНА ЖИТЛОВА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ДЕРЖАВНА ЖИТЛОВА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ Відділ соціальної політики НАЦІОНАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ СТРАТЕГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ Круглий стіл, 16 жовтня 2012 р.

Слайд 2

Конституційне право громадян України на житло Стаття 47 Конституції України «Кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожен громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону»

Слайд 3

В 2011 році рівень забезпеченості житлом в Україні в розрахунку на 1 особу складав 23,5 м2 За цим показником Україна поступається багатьом європейським країнам, де цей показник знаходиться в діапазоні від 24 м2 (Польща) до 74 м2 (Норвегія)

Слайд 4

Значна частина українських сімей забезпечена житловою площею меншою за норму, передбачену статтею 47 чинного Житлового кодексу – 13,65 м2 на одну особу. Кількість таких сімей складає майже 4,2 млн – 42 % від загальної кількості сімей в Україні. 1,7 млн сімей – 10 % – мали менше 7,5 м2 житлової плоші на одну особу

Слайд 5

Недостатнім є рівень забезпеченості населення України окремими кімнатами – 0,8 кімнати на 1 особу Понад 35 % домогосподарств країни мешкають в житлі з недостатньою кількістю кімнат. Серед них у майже 5 %, або 855 тис. домогосподарствах в одній кімнаті мешкало три та більше особи. За рівнем забезпеченості населення окремими кімнатами Україна поступається іншим європейським країнам

Слайд 6

Близько 1 млн українських сімей не мають власного окремого житла 460 тис. сімей проживають у гуртожитках 100 тис. сімей мешкають у комунальних квартирах 410 тис. сімей наймають житло у фізичних осіб

Слайд 7

Низька якість житлового фонду України Частка квартир та одноквартирних будинків в Україні обладнаних: опаленням – 62 % водопроводом – 60 % каналізацією – 57 % газом – 84 % гарячим водопостачанням – 44 %

Слайд 8

Значні обсяги застарілого та аварійного житлового фонду Застарілий і аварійний житлові фонди складають в Україні майже 5,3 млн м2 – понад половину нинішніх річних обсягів будівництва. Понад 125 тис. осіб проживають в будинках, що входять до складу застарілого та аварійного житлового фонду.

Слайд 9

Залежність рівня доступності іпотечного кредитування від розміру відсоткової ставки

Слайд 10

Динаміка будівництва житла в Україні в 2000-2011 рр. Протягом 2000-2011 рр. в Україні будували від 5,5 до 10,5 млн м2 житла – в середньому 7,8 млн. м2 щороку

Слайд 11

Квартирна черга та поліпшення житлових умов На квартирному обліку в Україні перебуває понад 1 млн сімей. Щороку житло отримують біля 11 тис. сімей-черговиків – 1 % їхньої загальної кількості. Для розв’язання житлової проблеми сімей-черговиків нинішніми темпами Україні знадобиться близько 100 років.

Слайд 12

Основні параметри Державної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 рр. Програмою передбачено: будівництво 16,6 млн. м2 доступного житла. На виконання Програми планується виділити 28,6 млрд грн. державних коштів; забезпечення доступним житлом 266 тис. українських сімей (середня загальна площа житла для сім’ї з трьох чоловік має бути 62,5 м2); фінансування будівництва (придбання) доступного житла на основі спільної участі громадян та держави за схемою 70% (кошти громадян) на 30% (державна допомога); вартість 1 м2 доступного житла в розрізі регіонів має бути від 4730 грн. (Кіровоградська обл.) до 5920 грн. (м. Київ) – в середньому 5182 грн. по Україні.

Слайд 13

Основні параметри Державної іпотеки Отримати пільговий – 3 % – кредит можуть: одинокі громадяни та сім’ї, що складаються з двох осіб, які (в залежності від місця проживання) мають сукупний місячний дохід в діапазоні від 3 до 5 тис. грн. та здатні сплатити «перший внесок» в розмірі від 40 до 70 тис грн.; сім’ї, які складаються з трьох та більше осіб, які (в залежності від місця проживання) мають сукупний місячний дохід в діапазоні від 4 до 7,5 тис грн. та здатні сплатити «перший внесок» в розмірі від 60 тис. до 100 тис. грн.

Слайд 14

Основні напрямки реформування державної житлової політики Збільшення обсягів фінансування державою будівництва доступного житла до 10-12 млрд грн. з подальшим виходом на рівень 1-1,5 % ВВП; Щорічне будівництво за рахунок бюджетних коштів 50-100 тис. одиниць житла “економ-класу”; Зниження вартості будівництва доступного житла до рівня показника опосередкованої вартості спорудження житла по регіонах України; Використання механізму оренди державного житла з правом його подальшого викупу для реалізації конституційного права на житло громадян із середньостатистичним рівнем доходів; Використання механізму “квартирної черги” для забезпечення безкоштовним житлом виключно сімей із низькими доходами.

Слайд 15

Очікувані результати реалізації соціально-орієнтованої державної житлової політики Забезпечити конституційне право на житло значної кількості українських сімей із низькими та середньостатистичними доходами; за 10-20 років повністю вирішити в Україні проблему існування “квартирної черги”; підвищити рівень доступності житла для всіх категорій сімей; збільшити загальні обсяги житлового будівництва на 2,5-5 млн м2 щорічно, що позитивно вплинуло б на роботу будівельної галузі та всієї економіки України; покращити соціальну та демографічну ситуацію в країні.

Слайд 16

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Політика