X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Скло та вироби з нього. Асортимент та класифікація

Завантажити презентацію

Скло та вироби з нього. Асортимент та класифікація

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Скло – один з найпоширеніших матеріалів, який широко використовується в господарстві і побуті. Скляний посуд, пляшки, банки, електролампи, освітлювальна апаратура, дзеркала – необхідні предмети нашого побуту, які виготовляються саме з цього матеріалу.

Слайд 3

За складом скла розрізняють посуд з натрій-кальцій-силікатного, спеціального побутового й кришталевого скла. Столовий посуд виготовляють із натрій-кальцій-силікатного скла, кришталю різних видів, а також із глушеного боросилікатного скла; господарський посуд - з натрій-кальцій-силікатного скла з добавками, які підвищують хімічну й термічну стійкість; кухонний - зі спеціального побутового скла й ситалів. Якість скла визначається основним матеріалом, що входить в його склад, тональністю звучання, віддзеркаленням світла, формою і міцністю стінок

Слайд 4

Асортимент скляних товарів досить динамічний і змінюється у зв'язку з постійним розвитком науки, станом технології виробництва, характером споживчого попиту, зміною стильових напрямків. Асортимент виробів побутового призначення класифікують за призначенням й умовами експлуатації, складом і забарвленням скла, методом формування й характером термічної обробки, видами (найменуваннями), розмірами, фасонами виробів, методами і складністю декорування, комплектністю.

Слайд 5

За призначенням побутові скляні вироби поділяють на п’ять груп: побутовий посуд, художні вироби,господарський посуд, кухонний посуд, лампові вироби. Побутовий посуд поділяють на столовий, чайний, закусочний, для вина, пива, води, господарський та кухонний.

Слайд 6

За способом формування розрізняють посуд ручного, вільного, машинного видування, пресований, пресовидувний, багатостадійного формування, молірований, відцентрового виготовлення. Скляний видувний посуд декорують, що впливає на споживні властивості. За забарвленням розрізняють посуд зі скла безбарвного, кольорового (фарбованого) і накладного (двох- і багатошарового).

Слайд 7

Види скляного посуду Існує біля тридцяти найменувань посуду для сервіровки стола: це склянки, бокальчики, чарки, келихи, фужери, глечики, графини, склянки, цукорниці, масельнички, вази для сервіровки стола (для фруктів, варення, печива, крему, цукерок, салатники), менажниці, салатники, сортові вази та ін. Декоративні вироби - це скляна скульптура, вази для квітів (декорації інтер’єрів тощо), туалетні прилади, келихи у формі рога, блюда що відповідають самому вимогливому смаку

Слайд 8

Кожен вид виробів випускають декількох різновидів (артикулів), які відрізняються розміром і фасоном. За розміром посуд підрозділяють на дрібний, середній, великий і особливо великий. Розмір виробів характеризується діаметром, довжиною або висотою, а розмір порожніх виробів - місткістю.

Слайд 9

За фасоном вироби підрозділяють із врахуванням форми корпуса (куля, овал, конус й ін.), наявності приліпних (ручка, ніжка, кришка) і зйомних (корок, кришка) деталей, характером краю (рівний, вирізний) і дна виробів. Посуд випускають із дном звичайної товщини, потовщеним, а також на піддоні (виступ або уступ у нижній частині виробу). Ніжка виробів може бути різної висоти, форми (пряма або фігурна) і обробки (гранована й рівна).

Слайд 10

Скляні вироби розрізняються формою: А)Чашеподібні - ніжка з підставкою і висока чаша. Б)Шале - ніжка з підставкою і плоска широка чаша. В)Келихи- без ніжки і підставки, але на плоскому міцному дні. Г)Келихи на ніжках - чаша переходить в міцну ніжку. Вказані форми постійно видозмінюються. У всіх ресторанах і кафе найчастіше використовуються скляні келихи, які ставляться строго за призначенням. "Кожен напій має свій келих"

Слайд 11

В даний час торгівля представляє величезний вибір всіляких стаканів і келихів на будь-який смак і за будь-яку ціну. Келихи розрізняються за якістю використаних матеріалів: - Стакани масового виготовлення (прості стакани). - Кристалічні келихи і стакани. - Свинцево-кристалічні келихи і стакани. Кристалічні і свинцево-кристалічні стакани і келихи відрізняються один від одного по гравіюванню, шліфовці і малюнку орнаменту, монограмам, написам і він’єткам.

Слайд 12

Келихи і стакани можна також класифікувати по напоях, які в них подають. Стакани і келихи, призначені для безалкогольних напоїв. Підрозділяються на стакани і келихи для води, лимонаду і молока. Скляні вироби для води бувають розливні і настільні для простого і шведського столу. Їх виробляють з певного виду скла. Крім того, вони відрізняються від звичних за формою шліфовки і технології виготовлення. У сервісі використовуються для подачі різної води (питної, газованої, джерельної і мінеральної), а також інших видів безалкогольних напоїв. Келихи для води мають дві відмінні один від одного форми, а саме - у вигляді чашки і стаканів з ручкою.

Слайд 13

В залежності від призначення стакани і келихи підрозділяються на: Розливні (Schankglaser). Це прості стакани високої міцності масового виготовлення. Більшість з них з товстими стінками, які легко запотівають. Розливні стакани призначені для самих різних напоїв. Вони повинні відповідати стандартним розмірам.

Слайд 14

Їдальні (Tischglaser). За якістю вони вищі розливних, містять більше кристалічного скла (маються на увазі судини для води або келихи для всіляких напоїв: пива, білого і червоного вина, південних вин, шампанського). Їх подають на комплексних обідах в ресторанах або готелях.

Слайд 15

Настільні (Tafelglaser). Ці келихи кращі за якістю (виготовлені з свинцево-кристалічного скла), більш різноманітніші по формах. Скло тонке; вони елегантні і завжди мають ручку. Використовуються на святкових заходах (банкетах і т. д.). Келихи для шведського столу не можуть бути простими.

Слайд 16

Бокали і келихи для вина Келихи для вина звичайно підрозділяються на два типи: для розливного і для темно-зеленого. Келих для вина має, як правило, тільки дві форми – римську і кубкову. Для першої характерні прозорі скляні келихи з довгою або короткою, зеленою або коричневою ніжкою. Келихи такого роду поставляються французькою скляною фабрикою міста Шпессарт і, як правило, продаються під назвою "римських" на ринковій площі Франкфурта-на-Майні. Для другої характерне міцне скло і приземиста товста ніжка. В даний час їх використовують головним чином для розливного вина. Разом з цими типами келихів існують ще і інші: у формі кухлів, стаканів подовженої форми, кухлів з ручками, які знаходять застосування перш за все на святах, презентаціях і в простих готелях.

Слайд 17

На характер кожного сорту вин робить також вплив розмір і форма чаші. Існують різні форми: у вигляді яблука, тюльпана з прямою або опуклою лінією скла. Якщо келихи мають форму яблука або тюльпана, то аромат вин майже не відчувається, оскільки при такій формі він йде як би в глибини келиху. Тому такого типу посуд використовується в основному для важких насичених вин. Келихи прямої або опуклої форми задумані перш за все для молодих іскристих білих і рожевих вин, букет яких не такий різкий.

Слайд 18

Основні форми келихів Форма яблука Форма тюльпана Пряма форма Випукла форма

Слайд 19

Основні відмінності винних келихів, призначених для червоного і білого вина Келихи для червоного вина використовуються в більшості випадків для бургундських або бордоськіх червоних вин; вони завжди мають великий об'єм і високу ніжку. На відміну від келихів для білого вина у них широка і глибока чаша. Вино неохолоджене і може довгий час знаходитися в келиху. Ці келихи найрізноманітніших розмірів, в більшості своїй з кулястими чашами, проте наповнюють їх не повністю, тільки трохи прикривши денце (виняток становлять лише прості стакани). Форми келихів для білого вина в основному орієнтуються на бургундські і бордоські або мозельські вина, які відповідають по своїй характеристиці рейнським. Келихи для білих вин, як вже було сказано, мають менший об'єм, ніж для червоних, причому біле вино подається завжди охолодженим і не повинне довго стояти в келиху. Келихи для такого вина наповнюються на одну третину (за винятком простих стаканів). На характер кожного сорту вин робить також вплив розмір і форма чаші. Існують різні форми: у вигляді яблука, тюльпана з прямою або опуклою лінією скла. Якщо келихи мають форму яблука або тюльпана, то аромат вин майже не відчувається, оскільки при такій формі він йде як би в глибини келиху. Тому такого типу посуд використовується в основному для важких насичених вин. Келихи прямої або опуклої форми задумані перш за все для молодих іскристих білих і рожевих вин, букет яких не такий різкий.

Слайд 20

Слайд 21

Фужери

Слайд 22

Бокальчик

Слайд 23

Графин

Слайд 24

Вази для фруктів

Слайд 25

Вази для цукерок

Слайд 26

Вази для варення

Слайд 27

Художні вироби зі скла

Слайд 28

Завантажити презентацію