X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Харчування і здоров'я

Завантажити презентацію

Харчування і здоров'я

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Слайд 3

Слайд 4

Слайд 5

Слайд 6

Слайд 7

Слайд 8

Слайд 9

Слайд 10

Найсмачніша частина мови

Слайд 11

Слайд 12

Їжа є основним джерелом життєвої енергії, яку людина невпинно витрачає, навіть під час сну. Ми знаємо, що: Усі необхідні поживні речовини для нормальної життєдіяльності людина отримує з їжею. З їжею людина отримує понад 60 різних поживних речовин: білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів, води.

Слайд 13

Ми вирішили дослідити: 1. Яке значення для організму людини мають білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода? 2. Що таке збалансоване харчування? 3. Яка їжа корисна, а яка шкідлива? 4. Які правила здорового харчування? 5. Від чого залежить потреба в продуктах харчування?

Слайд 14

Білки – основа життя, оскільки вони входять до складу всіх клітин і виконують різноманітні функції. Тому безперервне надходження білків є цілком необхідне для будови, росту й відновлення тканин м'язів і шкіри. Це основний будівельний матеріал клітин організму. Білкове голодування призводить до затримки, а потім до повного припинення росту організму, а надлишок білків – до перевантаження діяльності печінки і нирок.

Слайд 15

Головні джерела енергії для організму людини. Тваринні жири за своїм складом є більше повноцінними, ніж рослинні. Забезпечують організм енергією, сприяють регуляції проник-нення у середину клітин води, солей, цукру та інших речовин і виведення з них продуктів обміну. Надлишок споживання жирів сприяє виникненню серцево-судинних захво-рювань, а недостаток – затримує ріст і розвиток молодого організму.

Слайд 16

Вуглеводи – основне джерело енергії, що забезпечує 50-70% загальної калорійності раціону. Недостатня кількість вуглеводів у харчуванні приводить до роз-щеплення білків, а надлишок – до ожиріння. На вуглеводи особливо багаті продукти рослинного поход-ження (крупи, овочі, фрукти).

Слайд 17

Входять до складу людського організму і регулюють життєві проце-си організму людини. Найбільш вивченим є значення для організму кальцію, магнію, фосфору, заліза, натрію та калію. Загальні потреби організму в мінеральних речовинах не є великою й задовольняється повністю, якщо харчування склада-ється з різноманітних продуктів тваринного і рослинного походження. Брак в організмі одного з них призводить до виникнення різних захворювань.

Слайд 18

Сприяє протіканню хіміч-них реакцій в організмі. Без води людина гине через декілька діб, а надлишок її споживання сприяє виведенню з організму мінеральних солей, вітамінів й інших корисних сполук.

Слайд 19

Для нормальної життєдіяльності і доброго засвоєння їжі людський організм повинен одержувати усі поживні речовини у певних співвідношеннях. Наприклад, нормальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів має бути 1 : 1,1 :4,1 – для молодих чоловіків та жінок, зайнятих розумовою працею, і 1 : 1,3:5 –для тих самих людей, якщо вони зайняті важкою фізичною працею. Ці речовини не мають однакової поживної цінності і кожна з них має своє особливе значення для організму.

Слайд 20

Порушення збалансованості поживних речовин у раціоні також призводить до вітамінної недостатності організму. Навіть у разі достатнього щодо середньої норми споживання вітамінів, але тривалого дефіциту повноцінних білків може виникати недостатність в організмі багатьох вітамінів. Тривалий дефіцит або надмір у харчуванні одного з вітамінів може порушити використання інших. Підвищена потреба організму у вітамінах може спричинятися особливостями праці, побуту, клімату, фізичним станом та рівнем активності людини. У цих випадках нормальний для звичайних умов вміст вітамінів в їжі виявляється малим. Наприклад, в умовах дуже холодного клімату потреба у вітамінах підвищується на 30—50%.

Слайд 21

Для нормального функціону-вання організму щоденний раціон повинен включати сім основних складових: вугле-води, білки, жири, вітаміни, мінеральні речовини, груба волокниста їжа й вода. Що ж стосується продуктів, що приносять у наш організм білки, жири й вуглеводи, то тут не все так просто. Фактично кожний другий з нас, купуючи в магазині той або інший продукт, мало замислюється про його калорійність або корисність для організму. На жаль, технічний прогрес не завжди сприяє появі здорової їжі на нашому столі. Індустріалізація сільського господарства привела до появи штучних видів ґрунту, синтетичних стимуляторів росту рослин, у результаті чого вирощені в таких умовах фрукти й овочі не здатні синтезувати й накопичувати вітаміни на відміну від культур, вирощених природним шляхом. До того ж, сучасні технології, застосовувані в харчовій промисловості, знищують більшу частину вітамінів, які входять до складу овочів і фруктів. Купуючи їх, ми постачаємо свій організм лише клітковиною й мінеральними солями, але не необхідною дозою вітамінів

Слайд 22

Слайд 23

Слайд 24

Слайд 25

Слайд 26

Весь мій сніданок прийшов до мене з ферми яйця бекон тости масло сік молоко

Слайд 27

Піцца… Нам привезли – 5 великих піцц та лимонад для всього класу. Я мала визначити, яка частина піцци буде з'їдена, а яка частина залишиться після свята, якщо кожен отримає по 2 шматочки піцци. Кожна піцца була вже порізана на 12 шматків. Якщо я вирішу задачу Піцци вірно, я не тільки буду переможцем, я зможу отримати в нагороду всі шматочки піцци, які залишаться!

Слайд 28

Що я знаю… У нас є 5 великих піцц. Кожна піцца поділена на 12 шматочків. В нашому класі 27 учнів. Кожен учень отримає по 2 шматки піцци.

Слайд 29

Рахуємо Дроби Кожна піцца поділена на 12 шматків, тобто дванадцятих частинок. Кожен шматок

Слайд 30

Засвоївши принципи здорового харчування, ви не тільки зарядите свій організм енергією, позбудетеся зайвих кілограмів, але й переконаєтеся в тому, що краса й здоров'я нероздільні. Більше того – правильне харчування – це не просто гарна фігура. Здорова їжа допоможе уникнути цілого букета найпоширеніших захворювань XXI століття: серцево-судинних порушень, гіпертонії, діабету, карієсу. 1. Їжте менше жирної їжі. 2. Частіше вживайте в їжу крупи й інші багаті крохмалем продукти. 3. У вашому раціоні повинно бути більше фруктів і овочів.

Слайд 31

Слайд 32

Слайд 33

Вступна частина. / Звучить пісня "Калина". Дівчина в українському костюмі виконує танець/. Вишита колоссям і калиною, Вигойдана співом солов'я, Зветься веселково Україною, Нене зачарована моя! Україно! Одне тільки слово – і ми входимо у світи сивої, мов жито, історії і барвінкової юності, у світи трагедійного епосу і поетичного відродження, у світи героїчних діянь і глибинної краси. Через століття проніс український народ дорогоцінне багатство свого генія – народні традиції та звичаї. І на сьогоднішній день в усьому світі знають і цінують українську народну кухню, українську гостинність. 2. Мотивація навчальної діяльності. 3. Повідомлення теми, мети, завдань уроку. Тема: "Харчування і здоров’я" Мета: поглибити знання учнів про корисну та якісну їжу та її позитивний вплив на збереження й зміцнення здоров’я дітей; вчити встановлювати зв'язок між харчовою цінністю і корисністю продуктів та фізичним розвитком, самопочуттям; вчити планувати свої дії щодо визначення якості їжі; виховувати прагнення берегти своє здоров’я.

Слайд 34

Робота над темою уроку. - Від того, що і як ми їмо, залежить здоров'я, розвиток організму, настрій і самопочуття. І наші предки і ми знаємо, що їсти потрібно, щоб жити. А їжа наших пращурів була простою, але біологічно цінною та калорійною, вміщувала багато вітамінів та інших життєво необхідних речовин. /Повідомлення учнів про історію виникнення, різноманітність, технологію приготування та валеологічне значення українських страв/. /Сценка "Кум та сало", уривок із твору Квітки-Основ'яненко "Сватання на гончарівці"/. - Над усі найсвятіші святині, Щоб душею ніхто не осліп, – найдорожчі, красою єдині: рідна Мати і чесний Хліб. - Цілий світ нам дарує Мати. Хліб його береже день при дні. Як же маємо їх шанувати неповторних – вони ж нам одні! – Рідна Мати і чесний Хліб! /Повідомлення учнів про значення хліба/

Слайд 35

Будь-який обряд, не обходився без хліба: і родини, і весілля, і поминки, і виряджання в дорогу. І дорогих гостей зустрічали хлібом-сіллю. /Підносимо гостям на рушнику хліб-сіль. Звучить мелодія "Добрі люди"/ Який був режим харчування у наших предків? Сиві діди розповідали, що колись люди жили повільніше, розміркованіше, а головне – харчувалися ситніше і частіше: снідали, підобідували, обідали, полуднували, підвечерювали і нарешті вечеряли. Потім стали лише снідати, обідати і вечеряти. І то не кожний день. Чи харчів поменшало, чи люди здрібнили, але прийшов час і мешканці селищ, та хуторів стали дотримуватись постів – днів, коли церквою заборонялось вживати м'ясну їжу. А як ми харчуємося сьогодні? По-різному. Хто ситніше, хто бідніше. Постів майже не дотримуємось. Але є правила, які повинні знати і виконувати всі. їжа дає організму людини енергію; їжа забезпечує побудову і відновлення клітин організму; їжа - життєдіяльність організму; їжа повинна бути різноманітною і забезпечувати організм 6 основними складовими: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, водою, мінеральними солями.

Слайд 36

/Аналіз таблиць "Основні поживні речовини", "Вітаміни"/ "Піраміда здорового харчування". Дуже важливо дотримуватись режиму харчування: /таблиця – на дошці/ /Учні записують в зошити про значення їжі, її складові частини, та режим харчування./ 4. Підсумок уроку. Відповісти на запитання: Для чого людині потрібно їсти? Які страви споживали наші предки? Які основні поживні речовини входять до складу їжі? Яким повинен бути режим харчування? Висновок: Правильно харчуйтесь - будете здорові! 5. Домашнє завдання: 1. Записати: Всі продукти, які були спожиті протягом одного дня. Як в вашій родині готують борщ. /Вчимося господарювати/. 2. Індивідуальні завдання – на карточках. 3. Вам на допомогу – виставка книг "Українська кухня". Пам'ятаємо: від того, що і як ми їмо, залежить наше здоров'я, наш розвиток, наш настрій і самопочуття. Тож будемо здорові та щасливі! /Пісня "Бажаю щастя!.."/

Слайд 37

Колісниченко Т.О., Вельможко Л.П. Дослідження організації раціонального харчування школярів молодших класів у загальноосвітній середній школі №97 міста Дніпропетровська. Актуальні проблеми харчування: технологія та обладнання, організація і економіка. Міжнар. наук.-техн. конф.: [тези доп.]. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2009. – С. 119–121. 2. Грищенко І.М., Кравчук Н.М. Дієтичне та дитяче харчування: Навч. посіб. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2003. – 288 с. 3. Нелепа А.Є., Гутіков В.В., Колупова О.А. Безпечне харчування в умовах екологічної кризи. Обладнання та технології харчових виробництв. Тематичний збірник наукових праць. – Донецьк: ТОВ “КІТІС”. 1998. – 226 с. 4. Будна Н.О., Головко З.Л. Уроки з курсу “Основи здоров’я”, 4 клас. Тернопіль, 2005. – 159 с. 5. Вельможко Л.П. Мультимедійна презентація уроку з предмету “Основи здоров’я”, 4 клас “Харчування і здоров’я”.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Основи Безпеки Життєдіяльності (ОБЖ)