X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Основи раціонального харчування.

Завантажити презентацію

Основи раціонального харчування.

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Основи раціонального харчування. Кафедра педіатрії та дитячої хірургії Доц. Шульгай О.М.

Слайд 2

Академiк О.Ф. Тур " Правильне харчування є суттєвим моментом в життi дитини i разом з тим одним з найважливiших та найефективнiших факторiв в системi суспiльних та iндивiдуальних профiлактичних заходiв, якi зберiгають здоров'я i життя дiтей".

Слайд 3

Серед факторів впливу на здоров’я  розрізняють: якість харчування  - 60% формування  імунітету; - міцність та лабільність нервової системи – 20%; - стан хребта – 14%; - дія вірусів – 6%.

Слайд 4

Формування здоров’я (ВООЗ)

Слайд 5

аналіз соматичної захворюванності дитячого населення показав, що вплив факторів соціальної природи, в тому числі аліментарних факторів на молоде покоління, проявляється неблагополучним станом їх здоров' я.

Слайд 6

Харчування — головний керований чинник, що забезпечує нормальний ріст та розвиток дітей, здоров’я та якість життя людини, працездатність, активне довголіття, творчий потенціал нації. Крім того, правильно організоване харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку хронічних неінфекційних захворювань, особливо так званих хвороб століття: серцево-судинних, онкологічних, діабету, ожиріння, остеопорозу, карієсу тощо.

Слайд 7

Їжа є одним із важливих факторів навколишнього середовища, який впливає на стан здоров’ я, працездатності, розумового та фізичного розвитку, а також на тривалість життя людини

Слайд 8

Їжа в організмі людини виконує різноманітні функції:

Слайд 9

В XVII ст. адмірал англійського флоту Джордж Ансон в боях з іспанською флотилією не втратив ні одного солдата, а від епідемії цинги, яка виникла на кораблях, у нього загинуло 800 людей из 1000.

Слайд 10

Після того, як на Алеутські острови в 1912 р. були завезені рафіновані продукти (цукор, борошно, консерви), у дітей швидко розповсюдився карієс зубів и вже в 1924 р. майже все молоде населення Алеут, що вживало нову завезену їжу, страждало від карієсу (з досліджень E. Nuron)

Слайд 11

Основні порушення в харчуванні надлишок в їжі вуглеводів і жирів тваринного походження дефіцит овочей, фруктів порушення режиму харчування

Слайд 12

Раціональне харчування Раціональний - від латинського «Rationalis» - розумний. Це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей, яке є різноманітним і збалансованим по всім компонентам.

Слайд 13

І-й принцип раціонального харчування : енергетична цінність харчування повинна відповідати енергетичним затратам организму. Епр = Е отр – Е вид = Е (чиста енегрія при засвоєнні продукта)

Слайд 14

ІІ-й принцип раціонального харчування відповідність хімічного складу харчових речовин фізіологічним потребам организму (поліненасичені жирні кислоти, мікроелементи, незамінні амінокислоти)

Слайд 15

ІІІ-й принцип раціонального харчування . щоденно в певній кількості і співвідношенні в організм повинно поступати близько 70 інгредієнтів, більшість з яких не синтезуються в організмі і тому є життєво необхідними. Оптимальне забезпечення організму цими харчовими речовинами можливе тільки при різноманітному харчуванні .

Слайд 16

IV принцип раціонального харчування . Режим харчування – це регулярність, кратність та чергування прийомів їжі. Режим харчування, так як і потреба в харчових речовинах і енергії, змінюється в залежності від віку, статі та физичної активності.

Слайд 17

ПІРАМІДА ХАРЧУВАННЯ (Програма ВООЗ)

Слайд 18

Піраміда створена з використанням кольорової схеми світлофора: зелений — вживай без обмежень; жовтий — споживай обачливо; червоний — поміркуй, чи варто вживати. Піраміда харчування рекомендована ВООЗ як дієтологічна модель побудови здорового харчового раціону. В основу її створення покладені необхідні для здорового харчування продукти, різноманітність та співвідношення яких вона ілюструє.

Слайд 19

За рекомендаціями ВООЗ, більше половини добової енергії повинно надходити з продуктами, що входять до двох нижніх зелених шарів піраміди, а саме: з хлібом, зерновими, макаронними виробами, рисом і картоплею

Слайд 20

Зелений шар Рослинна їжа повинна бути різноманітною, оскільки жоден з продуктів не може забезпечити організм всім необхідним. Наприклад, картопля забезпечує вітаміном С, але не забезпечує залізом, а зернові продукти — навпаки. Зелений шар піраміди ілюструє різноманітність рослинних продуктів, необхідних для здорового харчування.

Слайд 21

Зелений шар Із продуктів, що входять до верхнього зеленого шару піраміди, ВООЗ рекомендує споживати щодня не менше 400 г овочів (додатково до картоплі) та фруктів, тобто п'ять-шість порцій

Слайд 22

Зелений шар Одна порція рівноцінна одному яблуку чи груші, або овочам вагою приблизно 80 г. Краще вживати свіжі овочі та фрукти відповідно до сезону, бажано місцевого виробництва. Припустиме також споживання свіжозаморожених та сушених овочів і фруктів, корисні й консервовані, хоча вони і не містять вітаміну С.

Слайд 23

Більшість овочей, фруктів, насіння, горіхів і зернових є джерелами повноцінних білків, які засвоюються значно легше, ніж білки тваринного походження, і на відміну від тваринних білків, не містять токсичних домішків (дослідження, проведені в Каролінському інституті (Швеція) та в інституті Макса Планка (Німеччина) )

Слайд 24

Жовтий шар закликає до обачливості. В пропорційному співвідношенні для здорового раціону харчування продукти цієї зони необхідні в малих кількостях. З правого боку розташовані м'ясні і рибні продукти, яйця, горіхи та бобові. Жирні сорти м'яса і м'ясопродуктів доцільно заміняти квасолею, бобовими, рибою, яйцями, птицею та пісним м'ясом. Оскільки організм потребує щодня лише 0,8 г білка на кілограм ідеальної маси тіла, вживати ці продукти необхідно в малих кількостях. З лівого боку цієї зони знаходяться продукти з великим вмістом кальцію, а саме: сири, нежирне молоко та молочні продукти

Слайд 25

Доктор Пааво Айрола, ведучий спеціаліст в області дієтології та природознавчої біології, вважає: «20 років тому назад рахувалося, що щоденна норма вживання білку складає 150 г, а сьогодні офіційно признана норма знизилася до 45 г. Організм не потребує велику кількість білка, щоденна норма його складає не більше 30-45 г. Щоб отримати 45 г білка в день, зовсім не обовязково їсти м'ясо. Повноцінна вегетаріанська дієта, що складається із злаків, бобових, горіхів, овочей і фруктів, цілком забезпечує людину необхідною кількістю білка".

Слайд 26

Червоний шар На верхівці піраміди розташована червона зона продуктів, перед вживанням яких слід добре поміркувати. Адже сюди входять продукти з високою енергетичною цінністю і незначним вмістом мікроелементів. Продукти цієї групи в надзвичайно малих кількостях потрібні лише для забезпечення додаткової енергії понад ту, що вже забезпечена іншими групами продуктів.

Слайд 27

Основні принципи здорового харчування (ВООЗ ) здоровий харчовий раціон заснований на споживанні різноманітних харчових продуктів, в основному рослинного, а не тваринного походження; - кілька разів в день при кожному прийомі їжі потрібно їсти хліб, круп'яні продукти, макаронні вироби, рис або картоплю; - кілька разів в день необхідно споживати різноманітні овочі і фрукти, бажано вирощені місцево (не менше 400 г в день);

Слайд 28

щодня в раціоні повинні бути молоко з пониженим вмістом жиру і молочні продукти з малим його вмістом (кефір, кисле молоко і кисле молоко, сир і йогурт); - жирне м'ясо і м'ясні продукти потрібно замінювати квасолею, бобами, рибою, яйцями або рослинними білками. Слід споживати лише невелику кількість риби, птиці або м'яса: - загальне споживання жирів і рослинного масла, включаючи і жири в м'ясі, молоці і інші, що використовуються в кулінарії, повинні забезпечувати 15-30% денної потреби в енергії;

Слайд 29

корисний харчовий раціон з малим вмістом цукру (не більш 10% денного енергоспоживання); - загальне споживання солі, включаючи і сіль в хлібі, оброблених, копчених або консервованих продуктах, не повинне перевищувати 1 чайну ложку (6г) в день; слід розглянути питання про широку йодизацію солі; - ідеальною масою тіла повинна бути та, яка знаходиться в рекомендованих межах (ІМТ між 18,5 і 24,9); щодня дотримуйтеся принаймні помірних рівнів фізичної активності: М/h2 де: m — маса тіла в кілограмах h — зріст в метрах, и вимірюється в кг/м2.

Слайд 30

Слайд 31

вибирайте харчові продукти в свіжому, замороженому, висушеному вигляді, бажано вирощені у вашій місцевості, приготовані на пару, запечені, варені, приготовані кип'ятінням або в печі СВЧ, і використовуйте при їх приготуванні меншу кількість жирів, рослинного масла і цукру;

Слайд 32

Формула здорового живлення це сума рівнозначних доданків: економічні можливості + асортимент харчових продуктів + рівень освіти в питаннях раціонального харчування.

Слайд 33

Для раціонального здорового харчування необхідно взяти за правило заміну продуктів на наступні: Цукор рафінований Цукерки, солодощі Шоколад чай Сухі фрукти, березовий чи кленовий соки, мед, патоку ячмінну, кукурудзяну Сухі фрукти, мед Курагу Трави, тим’ ян

Слайд 34

Сіль – на морську сіль, морську капусту, запашні трави Варені зернові – на пророслі пшеницю, ячмінь, жито, люцерну, конюшину, соняшник, сочевицю, розмочену гречану крупу, пшоно, кукурудзу, рис Білий хліб – на сірий, чорний, на заквасці, прісні коржі

Слайд 35

Мясо тварин – горіхи, боби, жовток яйця Кава, какао – сурогат (цикорій), коріння, трави Газовані води – чисту воду чи талу Хімічні ліки – гомеопатію, натуропатію, фітотерапію Алкоголь – свіжі фруктові соки Смажені або рафіновані жири- олія холодного віджиму

Слайд 36

Консерви – свіжі продукти Рослини, вирощені на хімічних добривах – на свіжі, живі фрукти і овочі, вирощені без хімічних добавок Харчі варені – по можливості сирі Сало – поки що не заміняти (не переїдати) Старі звички – на перехідний період незбагненною радістю життя

Слайд 37

Катастрофічне скорочення тривалості життя і зростання рівня смертності населення, різке зниження якості життя окремої людини та індексу здоров’я нації при значному порушенні харчового статусу зумовлює гостру необхідність підняття питань про харчування населення України на державний рівень.

Слайд 38

Отже, в будь-якому випадку кожна людина самостійно обирає що, скільки, коли і як їсти. Головне – постійно пам’ятати, що від цього залежить стан нашого здоров’я, а відповідно – і якість життя.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Медицина