X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
ФЕРМЕНТИ

Завантажити презентацію

ФЕРМЕНТИ

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ФЕРМЕНТИ

Слайд 2

Ферменти (ензими)– білки-каталізатори суфікс – аза Продукти Cубстрат Фермент ФЕРМЕНТИ

Слайд 3

КОФЕРМЕНТ (НЕБІЛКОВА ЧАСТИНА) ПРОСТІ СКЛАДНІ АПОФЕРМЕНТ (БІЛОК) ФЕРМЕНТИ

Слайд 4

Гемоглобін гем ФЕРМЕНТИ Слайд проф. О.В. Саблиной

Слайд 5

Класифікація ферментів в її основі група тип реакції, що підлягає каталітичному впливу приклади ферментів оксидоредуктази каталізуютьреакції окиснення-відновлення каталаза,оксидаза трансферази каталізуютьреакції перенесення функціональних груп або залишків молекул від однієї сполуки до іншої фосфотрансфераза, амінотрансфераза гідролази каталізуютьреакції гідролізу (розщеплення) складних речовин на більш прості шляхом приєднання води всі травні ферменти (амілаза, ліпаза, трипсин) ліази каталізуютьпроцесинегідролітичноговідщеплення або приєднання групи атомів декарбоксилаза,альдолаза ізомерази каталізуютьвнутрішньомолекулярніперебудови (утворення ізомерів) ізомераза лігази(синтетази) Синтез речовин з використанням енергії АТФ синтетаза ФЕРМЕНТИ

Слайд 6

Фермент Субстрат Фермент-субстратний комплекс Робота фермента Каталіз Продукти реакції ФЕРМЕНТИ Слайд проф. О.В. Саблиной

Слайд 7

Ферменти знижують енергію активації реакцій ФЕРМЕНТИ

Слайд 8

Молекули ферментів у багато разів більші від молекул субстратів, в контакт із субстратом вступає лише невелика частина молекули фермента активний центр, який утворюють декілька (близько десятка) амінокислот, що містяться не поруч в первинній послідовності амінокислот Иле 9 Асп 41 Мет 118

Слайд 9

Активний центр фермента Білок може мати декілька активних центрів ФЕРМЕНТИ

Слайд 10

Субстрат Активний центр ФЕРМЕНТИ

Слайд 11

Активний центр Гіпотеза«ключа і замка»(Фішер, 1890) Висока специфічність зумовлена особливою формою молекули фермент, яка точно відповідає формі молекули субстрату фермент Субстрат 2 Субстрат 1 ФЕРМЕНТИ

Слайд 12

Гіпотеза«руки і рукавички»(Кошланд, 1859) Субстрат, сполучаючись з ферментом, змінює його структуру. Внаслідок цього амінокислоти активного центру набувають певної форми, при якій найефективніше виконують каталітичну функцію. активні групи фермента ФЕРМЕНТИ

Слайд 13

Фактори, що впливають на активність ферментів Активний центр Денатурація Оптимальна температура Концентрація Н+ (рН) та інших йонів Концентрація субстрату та ферменту Активний центр відсутній ФЕРМЕНТИ Слайд проф. О.В. Саблиной

Слайд 14

Інгібітори ферментів – це природні або синтетичні речовини, що пригнічують активність ферментів або повністю припиняють їхню діяльність. ФЕРМЕНТИ

Слайд 15

Застосування ферментів Ферментативні процеси є основою багатьох виробництв: хліба, виноробства, пивоваріння, сироваріння, виробництва спирту, чаю , оцту.

Слайд 16

Каталаза широко застосовується в харчовій і гумовій промисловості, а ферменти, що розщеплюють полісахариди целюлазу і пектидазу - для освітлення фруктових соків

Слайд 17

За допомогою ферментів отримують лікарські препарати та складні хімічні сполуки.

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Медицина