X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Фактори ризику здоров'я людини"

Завантажити презентацію

"Фактори ризику здоров'я людини"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Фактори ризику здоров'я людини

Слайд 2

Здоров'я ніколи не може втратити своєї ціни в очах людини, тому що і в достатку, і в розкоші погано жити без здоров'я. Н. Р. Чернишевський

Слайд 3

Фактори ризику – чинники життєвого середовища, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших пошкоджень організму або окремих його органів, погіршення самопочуття, зниження працездатності, що призводить навіть до раптової смерті, а також виникнення різних захворювань.

Слайд 4

Класифікація факторів ризику - Біологічні; - фізичні; - хімічні; - природо-кліматичні; - антропогенні.

Слайд 5

Біологічні фактори ризику Отруйні рослини і гриби Отруйні тварини Патогенні організми

Слайд 6

Отруйні рослини У своєму складі містять різні сполуки, які належать переважно до алкалоїдів, глюкозидів, кислот, смол, вуглеводнів і можуть викликати важкі чи смертельні отруєння людей. Нараховується близько 700 видів отруйних рослин. Блекота чорна Цикута отруйна Дурман

Слайд 7

Отруйна рослина Час дії Характеристика впливу на організм людини Блекота чорна Через 30 – 40 хв. Почервоніння обличчя і шиї, збуджений стан, судоми рук та ніг, галюцинації, слинотеча, а згодом сухість у роті. Цикута отруйна Через 5 – 8 хв. Сильна слинотеча, часте блювання, запаморочення, блідість шкіри, з'являються сильні судоми. Дурман Через 10 – 15 хв. Сильний головний біль, сухість у роті, нервове збудження, психічні розлади.

Слайд 8

Отруйні гриби У сирому та приготованому вигляді викликають тяжкі отруєння, які часто закінчуються смертю. Протягом поточного року за даними МОЗ України від отруєнь грибами потерпіло 161 людина, з них 25 – діти. Померло 16 осіб, в тому числі 1 дитина. Бліда поганка Свинушка тонка Мухомор зелений

Слайд 9

Отруйні гриби Час дії Характеристика впливу на організм людини Бліда поганка Через 8 – 40 хв. Блювання, понос, зневоднення організму, нестерпна спрага, синіють губи, нігті, холонуть руки і ноги, виникають судороги. Згодом отрута паралізує нерви, які регулюють роботу кровоносних судин. Судини розслаблюються, в них затримується кров і кров'яний тиск падає, відбувається жирове переродження печінки, нирок, серця. Майже завжди в таких випадках настає смерть. Свинушка тонка Мухомор зелений

Слайд 10

Серед тваринних організмів отруйні форми трапляються частіше, ніж в рослинних організмах. Отрути, що виробляються тими чи іншими організмами, є хімічними чинниками, які беруть участь у міжвидових взаємодіях. Отруйні тварини Кліщ Бджола Павук-тарантул Скат Гадюка степова

Слайд 11

Тваринний організм Вплив на організм людини Павук – тарантул Надзвичайно сильні больові відчуття, головний біль, слабкість, порушення свідомості, судоми, тахікардія, підвищення тиску, летальні випадки. Кліщі Укуси, почервоніння, стан загального отруєння. Оси, бджоли, мурашки, жуки Алергічні реакції, анафілактичний шок, неврози шкіри, запалення, больові відчуття, летальні випадки. Скати, морські дракони, скорпени Уколи, слабкість, втрата свідомості, діарея, судоми, порушення дихання, зниження тиску, летальні випадки. Змії Параліч скелетної й дихальної мускулатури, пригнічення функцій центральної нервової та дихальної систем, в’ялість, апатія, гальмування рефлексів, патологічний сон, летальні випадки.

Слайд 12

Збудники інфекційних захворювань, які проникають у організм людини і викликають різні розлади клінічного та анатомічного характеру. Шляхи потрапляння інфекцій в організм людини - через верхні дихальні шляхи (з повітрям); - через шлунково-кишковий тракт (повітряно-крапельним шляхом); - через проникнення у кров (переважно кровососними паразитами); - через шкіру та слизові оболонки. Патогенні організми

Слайд 13

Здатність викликати захворювання внаслідок контакту здорової людини із хворою або з певними зараженими предметами; здатність проникати в негерметизовані приміщення, інженерні споруди і заражати в них людей. певні труднощі з визначенням окремих видів збудників; наявність певного інкубаційного періоду, тобто з моменту зараження до прояви повного захворювання (від декількох годин до десятків днів); Властивості патогенних організмів

Слайд 14

Збудник Хвороба Вплив на організм людини Бактерії Чума Морозить, підвищується температура, сильні головні болі, втрата свідомості. Сибірка Підвищення температури, специфічні карбункули на шкірі та слизових оболонках, сепсис, смерть. Холера Дія на слизові оболонки, втрата води та солей призводить до шоку. Ботулізм Зниження температури, нудота, блювота, в очах двоїться, порушується дихання та мова. Віруси Натуральна віспа Підвищення температури, сильний головний біль, блювота, набухання слизової оболонки очей та ротової порожнини, висип, гнійні пухирці. Жовта лихоманка Підвищення температури, сильний головний біль, біль у печінці, м’язах та кістках, жовте забарвлення шкіри, кровотеча з носа, блювота, кривавий понос. Рикетсії Висипний тиф Підвищення температури, сильний головний біль, морозить, втрата свідомості, лихоманка. Грибки Бластомікоз Ураження шкіри та легень, кісток, внутрішніх органів, м’язової оболонки. Кокцидіодомікоз Розповсюдження по всьому тілу сухота, нагадує грип, вражає центральну нервову систему.

Слайд 15

Фізичні фактори ризику Шум Електромагнітне випромінювання Світло

Слайд 16

Шум – це одна з форм фізичного (хвильового) забруднення навколишнього середовища. Джерела шумового забруднення Усі види транспорту; промислові об'єкти; гучномовні пристрої; ліфти; телевізори й радіоприймачі; музичні інструменти; скупчення людей. Шумове забруднення

Слайд 17

Негативні наслідки шумового забруднення: Знижує продуктивність фізичної праці на 30%, а розумової – на 60%. Пониження працездатності і розвиток ранньої втоми. Спричинює захворювання нервової, ендокринної, серцево-судинної систем, а також органів слуху (поява шумової хвороби: головний біль, нудота, дратівливість, які досить часто супроводжуються тимчасовим зниженням слуху).

Слайд 18

Основні характеристики джерел шуму Джерело шуму Відстань до джерела, м Рівень звукового тиску, дБ Шелест листя, тихий шепіт 1 10 – 15 Цокання будильника 1 30 Струмінь води з крана 1 40 – 45 Телевізор 4 80 – 95 Автомобіль 10 60 – 80 Крик людини 1 100 – 105 Концерт рок-музики 5 – 100 110 – 120 Відбійний молоток 1 110 – 120 Двигун гелікоптера 10 110 Реактивний двигун 10 130 Постріл із гармати 100 120 – 150

Слайд 19

Небезпечним для організму людини є шумове забруднення у 80 дБ. Шум у 100 дБ викликає нервові розлади, дратівливість. Коли рівень шуму перевищує 110 дБ, спочатку настає шумове «сп'яніння», яке часто супроводжується спалахами безпідставної агресії, або, навпаки, загальною депресією (крик людини, двигун гелікоптера). Шум у 110 – 120 дБ призводить до необоротних ушкоджень нервових закінчень слухового аналізатора, дуже негативно впливає на серце, нервову систему, органи дихання (концерт рок-музики, відбійний молоток). Шум у 130 – 140 дБ викликає нестерпний фізичний біль, а його тривалий вплив призводить до смерті (постріл з гармати, реактивний двигун).

Слайд 20

Раціональне освітлення має велике значення для нормального росту і розвитку, зміцнення здоров'я, підвищення загальної працездатності, профілактики порушень зору, попередження травматизму. Природнім джерелом світла є сонце. Штучні джерела: розжарювальні та люмінесцентні лампи денного світла. Світло

Слайд 21

Вплив ультрафіолетового випромінювання (УФВ) на організм людини: Пожвавлення обміну речовин; підвищення загальної та імунологічної реактивності, що зумовлює опірність організму проти інфекційних і застудних захворювань; збільшення вмісту вітаміну Д в шкірі; бактерицидна дія сонячного світла (промені здатні вбивати збудників захворювань); покращення самопочуття (створюють позитивний емоційний стан). За тривалої відсутності УФВ в організмі людини розвивається негативне явище, яке отримало назву "світлового голодування".

Слайд 22

За гігієнічними вимогами освітлення повинно бути достатнім, рівномірним, не створювати блиску і надмірної яскравості на робочих поверхнях, що погіршує умови зорової роботи. Не дотримання вимог до освітлення погіршує загальне самопочуття, зменшує фізичну і розумову працездатність, підвищує ризик отримання травм, сприяє порушенню діяльності органів зору.

Слайд 23

Хімічні фактори ризику Промислові отрути – використовуються у виробництві, джерела небезпеки гострих і хронічних інтоксикацій при порушенні правил техніки безпеки (ртуть, свинець, ароматичні сполуки, розчинники, барвники). Отрутохімікати – використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур’янами та гризунами (гербіциди, пестициди). Хімічні речовини побуту – використовуються як харчові добавки, засоби санітарії, особистої гігієни, косметичні засоби. Хімічна зброя – вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин, які призначені для ураження людей, тварин і зараження місцевості на тривалий період (іприт, фосген, синильна кислота та інші).

Слайд 24

Класифікація хімічних речовин за характером їх дії на організм людини : - Токсичні речовини — викликають отруєння всього організму людини або впливають на окремі системи людського організму, наприклад на кровотворення, травну, видільну, центральну нервову систему (чадний газ, селітра, концентровані розчини кислот та лугів тощо). - Подразнюючі речовини – викликають подразнення слизових оболонок, дихальних шляхів, очей, легень, шкіри (пари кислот, лугів, аміак тощо). - Мутагенні речовини – призводять до порушення генетичного коду, зміни спадкової інформації (свинець, радіоактивні речовини тощо).

Слайд 25

Природо – кліматичні фактори ризику Посуха Повінь Вітрові маси Атмосферний тиск