X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Здобутки архітектора Т. Тальовського, декана львівської Політехніки.

Завантажити презентацію

Здобутки архітектора Т. Тальовського, декана львівської Політехніки.

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Здобутки архітектора Т. Тальовського, декана львівської Політехніки. Вклад реставраторів у збереження його творчої спадщини

Слайд 2

Теодо р-Мар'я н Тальо вський (23 .03 1857 Зассів — 1 .05 1910 Львів) — вихованець та професор Львівської політехніки. Художник, архітектор, орнітолог.

Слайд 3

Творчий шлях архітектора Навчався у Кракові у реальній школі, у Львові, на архітектурному відділі Львівської політехніки у професора Юліана Захаревича де й отримав диплом архітектора. Свою освіту поглибив у професора Кароля Кьоніга у Відні. Архітектурну практику у розпочинає Львові, У 1881 р. переїздить до Кракова, працює асистентом будівництва, а з 1886 р. професором малювання і будівництва у Краківській Вищій Промисловій школі. Від 1900 р. працює у Львівській політехніці. З 1901 р. керівник кафедри малюнку, з 1906 р. – декан відділу архітектури. Ще у студентські роки Тальовський зарекомендував себе як талановитий аквареліст.

Слайд 4

АКВАРЕЛІ: Казімєж та Лікарня у Кракові

Слайд 5

Житлові споруди, 16 з них у Кракові Забудова вулиці Реторика у Кракові: Будинок «Під жабою, що співає». Будинок «Festina lente» (1887). Будинок у Кракові для Яна Гьотца. Будинок «Під ослом» в Кракові (1889). Будинок «Під павуком» в Кракові. Будинок К. Залевського в Кракові (1898) . Вілла М. Домбковських у Бохні (1900) [2]. Вілла Юліана Ванґа (Львів, 1899) - вулиця Франка, 114 (Св. Софії, 30), Палац графа Чосновського в Оборах біля Шумська. Палац Романа Міхаловського у Добжехові (1899) .

Слайд 6

Будинки у Кракові

Слайд 7

Сакральні споруди: понад 70 проектів костелів Костел святої Єлизавети у Львові, збудований в 1903—1911 роках. Костел Успіння Богородиці у Кам'янці-Бузкій (проект 1901 р.,). Костел в Добжехові (1887—1894) . Костел в Лібйонжі (1903 ?). Костел у Ланьцуті. Костел у Камені. Костел у Бібрці. Костел у Сухій-Бескидзькій (1901).. Костел у Новому Сончі (1898). Костел святої Анни у Скалаті (1901). Костел у Білоскірці (1905). Костел у Качіці (Румунія) (1904) . Костел у Лубзині (1903) . Костел у Ляшках Мурованих (Підкарпатське воєводство)(1905).

Слайд 8

Костели св. Єлизавети у Львові та св. Анни у Скалаті

Слайд 9

Тернопільський парафіяльний костел

Слайд 10

Костели: у Новому-Сончі та Кам'янці-Бузькій

Слайд 11

Каплиці Каплиця у Хшанові Каплиця у Гряді під Львовом. Каплиця усипальниця в Кобилянці (1898) . Каплиця в Ліб'язі на Лемківщині(1899) . Каплиця в Чрзенові на Лемківщині (1899) . Каплиця в Кросєнках на Лемківщині (1899)

Слайд 12

Характерні риси архітектури Т.Тальовського індивідуальність, небуденність та ексцентричність, мальовничість, шорсткість, рухливість, нерегулярність, різноманітність та складність, поєднання історизму з сецесією, експресіонізм і символізм.

Слайд 13

Проекти усипальниць

Слайд 14

Проекти костелів

Слайд 15

Деталі до проектів костелу

Слайд 16

Проект школи в Окоцімі

Слайд 17

Реставраційні роботи Костел домініканського монастиря у Богородчанах на Станіславщині (1904—1905) . Костел у Вижнянах під Львовом (1906) . Перебудова замку XVII ст. у Висічці біля Борщева на палац ордината Чарковського-Голейовського. Наприкінці XIX ст. архітектор видозмінив башти Скалатського замку, надавши їм неоготичного забарвлення. Башта Скалатського замку

Слайд 18

Збереження творчої спадщини архітектора Теодора Тальовського В Інституті досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Львівської національної наукової бібліотеки України (ЛННБУ) ім. В. Стефаника зберігається Праця Т.Тальовського, яка засвідчує початок його професорської карєри: Альбом фотографій (70) творчих робіт архітектора: Унікальний архітектурний проект костелу в Сєдлісках, виконаний Т. Тальовським у 1905 р. : двадцять рисунків, що відображають план будівлі у різних проекціях.

Слайд 19

Аркуші до реставрації

Слайд 20

Дореставраційні дослідження : оцінювання довжини волокон, встановлення товщини паперу, тестування фарбового шару та кислотності паперу

Слайд 21

Реставраційні операції: нейтралізація, зміцнення аркушів та виповнення втрат, дублювання та пресування

Слайд 22

Аркуші проекту до та після реставрації

Слайд 23

З висловлювань про Т.Тальовського: Теодор Тальовський створив велику кількість проектів, багато з яких були завершені. Тальовський був відомий за життя, і, хоча не всім подобалася його робота, його оригінальність оцінили його сучасники. Bałus, W. (1988). Historyzm, analogiczność, malowniczość. Rozważania o centralnych kategoriach twórczości Teodora Talowskiego .

Слайд 24

Дякуємо за увагу

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Культура