X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Забобони у нашому житті

Завантажити презентацію

Забобони у нашому житті

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Забобони у нашому житті

Слайд 2

Все частіше чуємо слова типу "Ой чорний кіт побіг" або ще краще - "Не вітайся через поріг - посваримося". Таке звичне і буденне явище як забобони насправді не таке вже і просте. Виявляється сьогодні кожна четверта людина вірить або прислухається до них. Виходить це доволі серйозна тема, якщо мільйони людей, в залежності від різних таких прикмет, планують своє життя.

Слайд 3

Що ж таке забобони? Це - марновірство. Віра у щось просте з вкладанням складного змісту. Це переконання, в силу яких деякі явища і події подаються ознакою майбутнього і проявом надприродних сил.

Слайд 4

Довкола забобонів, їх достовірності та ролі вже давно точаться суперечки. Одні вва жають, що в забобонах таїться мудрість предків та містичні знаки долі, інші — що це фальшиве наслідування справжньої побож ності. Але якби там не було, забобони існують здавна і це невід’ємна частина україн ської культури та фольклору.

Слайд 5

У чому ж причини такої тривалої і масової окупації забобонами світу? Перша - усна народна творчість. З покоління в покоління передавались легенди про те, як сонячне затемнення стало причиною краху цілої імперії, або як після зустрічі з вороном людина померла. Друга - це небажання людини визнати свою нікчемність і звалити всі проблеми на Марс, який пройшов біля землі під кутом 50 градусів і це, звичайно, стало причиною того, що людина розлила на себе каву. Люди завжди любили звалювати свої проблеми на чужі плечі . Так легше.

Слайд 6

Забобон про чорного кота Взяти хоча б того самого чорного кота. В слов’янських країнах це створіння викликає лише неприємні мурашки і страх. Чорний кіт, що перебіг дорогу, означає біду і нещастя. Причиною тому, наша усна народна творчість. Чорний кіт в народних переказах часто шпигує за людьми за наказом відьом і демонів. А от в Англії чорна кішка вважається символом успіху, у Шотландії - успіху і багатства. А що робити слов’янській людині, що потрапила у Об’єднане королівство? Чекати лиха? Чи все таки щастя? Різноманітні ролі чорних котів у різних народів світу це ще одне свідчення того, що це не більше, ніж казка чи легенда , яка у іншому племені по іншому закінчується, хоча сюжет схожий.

Слайд 7

Забобон «Розсиплеш сіль - посваритесь» Колись наші предки дуже важко працювали для того, щоб видобувати сіль. І звичайно вона коштувала дуже дорого. Одна маленька щіпка солі здобувалася важкою працею і втраченим здоров’ям. І, якщо дружина вдома все-таки розсипала сіль, зрозуміло було те, що увечері буде гучний скандал. Реально? Дуже. Проходять роки , сіль стає доступною, але забобон все ще актуальний.

Слайд 8

П’ятниця «13» Віра в жахливий день, п'ятницю 13-те, імовірно з'явилася з вільного трактування Старого завіту. Нібито саме в цей день Каїн убив свого брата А веля. З часом ця легенда обросла величезною кількістю домислів, перетворивши цифру 13 у знак бід і нещасть. Наприклад, в таємній вечері нарахували 13 учасників, а зрада Іуди вперше згадується в 13-му розділі Євангелія. З часом боязнь цифри 13 тільки посилилася. Так, наприклад, Франклін Рузвельт ніколи не подорожував 13-го числа, в деяких лікарнях немає тринадцятої палати, а в деяких готелях 13-го поверху. А в родині, де є тринадцять дітей, один із них обов'язково виросте злочинцем.

Слайд 9

Чому нічого не можна передавати через поріг? Скажіть, хіба ви не знайомі з людьми, які ніколи не вітаються і тим більше не передають нічого через поріг? Як думаєте: звідки це дивне марновірство взялося? Справа в тому, що в давні часи прах предків зберігався під порогом дому, і тривожити їх, передаючи щось через поріг, вважалося вкрай небезпечним. Саме тому не можна і сидіти на порозі, який до цих пір вважається межею між двома світами – безпечним будинком і ворожим світом, або й того страшніше – світом живих і світом мертвих.

Слайд 10

Чому не можна дарувати годинник? Навіть зараз такий подарунок вважається небажаним. Чому ж? Повір'я це прийшло до нас із Китаю, де вважають: годинник у подарунок – запрошення на похорон. У нас же вважають, що подарований годинник буде відраховувати строк дружби з людиною, а то й і час до смерті. Крім того, стрілки годинника відносяться до гострих предметів, які, разом з колючими, дарувати вкрай не рекомендується, щоб уникнути сварок і взаємних образ. Щоб нейтралізувати руйнівну дію годин, потрібно попросити за них монетку – тоді буде вважатися, що годинник ви не подарували, а продали.

Слайд 11

Чому не можна повертатися з півдороги? Цей забобон так само пов'язаний з порогом і саме з його функцією кордону між світами. Не досягнувши мети, людина повертається додому ослаблена, і саме на порозі-кордоні його може чекати що завгодно: від ображених зайвим занепокоєнням духів предків до сутностей, які мріють просочитися в наш світ. Щоб нейтралізувати невдачі, притягнуті поверненням, знову йдучи, варто подивитися в дзеркало, здатне подвоювати сили і енергію людини.

Слайд 12

Чому не можна ходити в одному черевику? Дану прикмету дотримувалися в усі часи. Старі люди кажуть, що якщо людина дозволяє собі ходити в одному черевику, то вона дуже рано стає сиротою. Ще в Біблії сказано: «Кожній тварі по парі». Взуття завжди символізувало єднання. Роз'єднуючи пару взуття, ви роз'єднуєте тих, хто дав вам життя. Півбіди, якщо у ваших батьків не склалася спільне життя, і вони просто розійдуться. А якщо в сім'ї справжня любов, то крім смерті нічого не зможе роз'єднати люблячі серця.

Слайд 13

Отже ВАМ вирішувати вірити у забобони чи ні. Але точно не варто сильно приділяти цьому увагу.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура