X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Йов Кондзелевич

Завантажити презентацію

Йов Кондзелевич

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Йов Кондзелевич Видатний художник, про якого в різні часи написано досить багато, та проте його ім’я й досі оповите легендами та гіпотезами. Скупі факти та дати його життя відомі тільки по декількох згадках в документах різного походження, а в першу чергу – по його роботах. Можливо багато документів, на основі яких можна було встановити багато фактів з життя Йова Кондзелевича згоріло в 1833 році під час великої пожежі, яка знищила велику книгозбірню в церкві Різдва Христового. Пожежа сталася в ніч з 17 на 18 травня. очевидно, що там було багато документів, що стосувалися життя міста Жовкви. Автор: Калембет Юлія, учениця 10 – А класу

Слайд 2

В особі Йова Кондзелевича поєднався майстер європейського рівня і водночас скромний чернець “недо – стойний ієромонах”, як він підписав себе на одній з ікон. Та насамперед він – автор вели- чного шедевру доби бароко – іконостаса церкви Воздвижения Чесного Хреста з монастиря Скит Манявський.

Слайд 3

Йов Кондзелевич народився 1667 року, неподалік Львова, у місті Жовкві, яке було на той час значним торгівельним та мистецьким осередком Західної України.Тривалий час батьківщиною Йова Кондзелевича вважалася Волинь, оскільки більша частина його життя й творчість пов’язані з цим краєм, найбільш відомі роботи створені саме на Волині.

Слайд 4

Лише 1996 року львівський дослідник Мечислав  Гембарович висловив думку про жовківське походження Йова Кондзелевича, посилаючись на запис з візитації Білостоцького монастиря під датою 24 травня 1740 року. Деякі дослідники припускають думку, що його батьки мали імена Текля і Андрій і що у родині вже були монахи Лука, Йона та Йоіль. Більше ніяких відомостей про жовківський період життя Кондзелевича нема. Невідоме його світське ім’я (Йовом він став після постриження в монахи). Невідоме його соціальне походження, невідомі також імена його вчителів. Всі ці припущення не мають документального підтвердження, хоч і не можуть бути категорично заперечені.

Слайд 5

У дев’ятна- дцятирічному віці він став монахом Білостоцького мо- настиря, що на Волині (біля суча- сного міста Торчин).

Слайд 6

На початку 1720-х років Йов Кондзелевич, напевне, перебував у Загоровському монастирі, для якого він свого часу розписував вівтар і де на замовлення волинських шляхтичів Чацького та Загоровського виконував Вощатинський іконостас, завершений у 1722 році та копію чудотворної Загоровської Богоматері, на якій стоїть дата: 1722 рік.

Слайд 7

Слайд 8

Пізніше Йов Кондзелевич перебував у Луцькому монастирі Хрестовоздвиженського братства, де, можливо, виконував досі невідомі роботи в церкві монастиря. У 1737 році він виконав на полотні ікону “Розп’яття” для дерев’яної монастирської церкві в селі Черчиці біля Луцька.

Слайд 9

Смерть Йова: Останньою згадкою про Йова Кондзелевича, що дає можливість приблизно визначити час його смерті, є інвентар монастиря в місті Дубно, датований 27 січня 1748 року, де йдеться про ікони “руки небіжчика Йова”  з іконостаса в монастирській церкві Св.Георгія. Отже, можна припустити, що Йов Кондзелевич помер десь між 24 травнем 1740 року і 27 січнем 1748 року, проживши понад 73 роки багатого на події та мистецькі звершення життя. На жаль, де помер і похований Йов Кондзелевич, невідомо, хоч можна припустити, що місцем його вічного спочинку є Білостоцький монастир.

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Культура