X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Великі люди-бібліотекарі

Завантажити презентацію

Великі люди-бібліотекарі

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Слайд 3

Слайд 4

Видатний письменник світової літератури, прекрасний оповідач, бібліотекар. Він займався класифікацією і каталогізацією бібліотечних фондів.

Слайд 5

"Філолог-славіст, поет, бібліотекар. А.Х.Востоков обслуговував читачів, брав участь в експертизі рукописів. Він зробив опис рідкісних і цікавих манускриптів.

Слайд 6

Поет, гуманіст, учений і мислитель, бібліотекар. Гете налагодив облік фондів, завів інвентарну книгу нових надходжень, ввів ревізію, нові правила користування бібліотекою. За його розпорядженням були розроблені карткові каталоги: алфавітний, каталог, біографій і портретів, гравюр.

Слайд 7

Автор "Десяткової класифікації“. Один з видатних бібліотечних діячів США . За допомогою Дьюї починає виходити «Бібліотечний журнал». Йому належить думка про стандарт на скорочення слів, про уніфікацію бібліотечного устаткування.

Слайд 8

Засновниця перших шкільних бібліотек на Русі. Черниця, російський просвітник. Евфросинія сама переписувала книги, складала літописи .

Слайд 9

В Єгипті при храмах були жерці. Вони спеціалізувалися на вивченні астрології, медицини, релігійних догмах. Жерці приносили обітницю чистоти і стриманості. .

Слайд 10

Один з перших бібліотекарів Александрійської бібліотеки. Під його керівництвом велася велика робота по визначенню справжніх і підробних творів, створенню різних словників, довідників, енциклопедій.

Слайд 11

Видатний книгознавець, бібліотекознавець і бібліограф досліджувач приватних бібліотек. Він написав ряд бібліографічних нарисів, статтей і рецензій по бібліографії і бібліотечній справі. Складав бібліографічні списки, робив огляди літератури, досліджував книжкову графіку, друкарське мистецтво.

Слайд 12

Слов'янський просвітник Кирило разом з братом своїм Мефодієм створили для західних слов'ян азбуку і переклали з грецької на слов'янську мову богослужебні книги. За допомогою учнів Кирила і Мефодія слов'янська писемність прийшла на Київську Русь.

Слайд 13

Великий російський математик, ректор Казанського університету. Лобачевский сам займався комплектуванням фонду бібліотеки, ввів суворі правила по збереженню книг.

Слайд 14

Відомий проповідник, публіцист, філософ, «премудрий книжник», бібліотекар. Він займався перекладом богослужебних книг.

Слайд 15

Французький книгознавець і бібліотекар, професор медицини. умілий практик-бібліотекар . Ноде запровадив у бібліотеках два види каталогів : систематичного (точно відтворюючого розташування книг на полиці) і алфавітного (авторського, який потрібний і читачеві і бібліотекареві) .

Слайд 16

Археолог, історик, художник, бібліотекар - директор Імператорської публічної бібліотеки. Оленін піклувався про склад і кількість фондів. Велике значення приділяв він комплектуванню бібліотеки на іноземних мовах.

Слайд 17

Слайд 18

Видатний англійський бібліотекар Британського музею. При ньому бібліотека Британського музею перетворилася на центральну наукову бібліотеку, з універсальним фондом. З нею не могла конкурувати жодна бібліотека світу.

Слайд 19

Слайд 20

Відомий автор безлічі книг для народу, творець бібліотек, бібліографічних посібників, рекомендаційних каталогів. По праву може вважатися видним бібліотекарем.

Слайд 21

Видатний російський мистецтвознавець, музичний критик, археолог, почесний академік. Пропрацював бібліотекарем більше 50 років в Імператорській публічній бібліотеці Петербургу.

Слайд 22

Радянський історик, академік історіографії, учений-просвітник, першовідкривач і публікатор пам'ятників історії і культури. Завідував бібліотекою в Богородську, в Самарі.

Слайд 23

Бібліофіл, археограф, бібліограф. Зібрав велику бібліотеку, яку заповів Румянцевскому музею. Він створив відділ рукописів старослов*янських книг.

Слайд 24

Складний і суперечливий мислитель-утопіст. Микола Федорович створив систематичний каталог книг бібліотеки Румянцевського музею, запровадив міжнародний книгообмін.

Слайд 25

Автор науково-популярних робіт, статей, оповідань, "Таблиць Хавкіної". З її ім'ям пов'язана організація першого в Росії Національного відділу бібліотекознавства, створення перших університетських посібників бібліотечної справи.

Слайд 26

Філолог, археолог, засновник і перший директор Музею витончених мистецтв (нині Державний музей образотворчих мистецтв ім. А.С. Пушкіна). Він склав великий каталог гравюр, видав каталоги колекцій музею.

Слайд 27

Перший ректор Московського університету. Мав 37 років стажу бібліотечної роботи. У бібліотеці Чеботарьов не просто видавав книги, а керував читанням студентів.

Слайд 28

Перший професійний бібліотекар за посадою, до цього було "звання бібліотекар«. Засновник першої Публічної бібліотеки. Він знайомився з роботою бібліотек різних країн, купував потрібні книги для Росії.

Слайд 29

Ератосфен, учень Каллимаха. Він сорок років керував Александрійською бібліотекою. Прагнучи бути корисним читачам бібліотеки, Ератосфен вивчив географію і написав працю "Землеопис". Він склав відомий календар під ім'ям "юліанський« (на честь Юлія Цезаря).

Слайд 30

Чудовий мислитель, філософ, психолог, історик, економіст та бібліотекар. Він 11 років писав “Історію Великобританії” У автобіографії Д.Юм написав: "майже усе життя пройшло в наукових працях і заняттях".

Слайд 31

Київський князь, син Володимира Святого, організував на Русі першу державну бібліотеку. До бібліотеки було зібрано повчання, пророчі бесіди, житія святих, а також хроніки, історичні повісті, слов'янські твори.

Слайд 32

Народна мудрість свідчить: «Не місце прикрашає людину, а людина – місце». Мало хто з наших сучасників знає, наскільки славні люди прикрашали своєю професійною діяльністю самі різні бібліотеки, в різних країнах світу і у всі історичні періоди.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура