X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Українські храми в зображенні Тараса Шевченка

Завантажити презентацію

Українські храми в зображенні Тараса Шевченка

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Українські храми в зображенні Тараса Шевченка Керівник Іванченко Т.В., вчитель інформатики Консультант Гівчак З.Г., вчитель української мови та літератури Виконав учень 11 –А класу Жушман Владислав Жовтоводська СЗШ №10 з профільними класами 2014

Слайд 2

"Він був сином мужика - і став володарем в царстві Духа... Він був кріпаком - і став велетнем у царстві людської культури". І. Франко

Слайд 3

Слайд 4

13 травня 1843 року Шевченко з Петербурга виїхав до України. Побував на Чернігівщині і Полтавщині, відвідав Київ. Але в Україні він побачив тільки жахливі картини понівеченого селянства, яке знаходило відраду для свого серця в церковних храмах та соборах.

Слайд 5

Видубецький монастир у Києві. Під краєвидом зліва підпис автора і дата: Шевченко 1844. Справа від підпису назва:  «Выдубецкій монастырь || у Кыеви». Поруч назву повторено французькою мовою. 

Слайд 6

Воздвиженський монастир у Полтаві. Зліва внизу чорнилом рукою Шевченка напис: воздвиженскій монастирь в Полтаві. В літературі відомий під невірною датою (1843 — 1844 pp.) та під назвою «Хрестовоздвиженський монастир у Полтаві»

Слайд 7

Церква всіх святих у Києво-Печерській лаврі.  Очевидно, це один з тих малюнків, які Шевченко виконав після повернення з Седнева за своїм задумом «снять все замечательные виды Києва, внутренности храмов и интересные окрестности».

Слайд 8

Почаївська лавра з півдня. Справа внизу чорнилом підпис автора: Шевченко. На звороті зліва вгорі чорнилом напис: 1846 Почаївська лавра з півдня.

Слайд 9

В Густині. Церква Петра і Павла. Густинський чоловічий монастир в с. Густиня біля Прилук, на Полтавщині (нині село Прилуцького р-ну, Чернігівської обл.), заснований у 1600 p., остаточно збудований у 1674 р. Довгий час монастир був закритий і лише з 1843 р. почалася його реставрація.

Слайд 10

Брама в Густині. Церква св. Ніколая. Зліва внизу чорнилом напис рукою Шевченка: брама в Густыни. В літературі згадується під назвою «Брама с развалиной бывшей в ней церкви во имя св. Варвары — Густынский монастырь. 1844» («К рисункам Шевченка», «Киевская старина»)

Слайд 11

Михайлівська церква в Переяславі. Церква заснована в кінці XI ст., 1237 р. зруйнована під час навали Батия, відбудована 1749 р. Датується за листом А. О. Козачковського до О. М. Бодянського від 20.IX 1845 p., в якому Козачковський повідомляє, що в Переяславі недавно був Шевченко і «змалювавъ церквы Соборну Покрову и Михайла и Кресть у Каплыци».

Слайд 12

Вознесенський собор в Переяславі. Про цей собор є згадки у повісті «Близнецы»: «Это соборный храм прекрасной, грациозной, полурококо, полувизантийской архитектуры, воздвигнутый знаменитым анафемой, Иваном Мазепою, в 1690 году»

Слайд 13

Мотрин монастир. Мотрин, або Мотрининський, монастир знаходився у кол. Чигиринському пов., Київської губ. (нині Чигиринський р-н, Кіровоградської обл.), за 27 км від Чигирина. Монастир заснований у 1568 p., відновлений у 1707 р.

Слайд 14

Використані ресурси http://ukrainaincognita.com/ru/chernigivska-oblast/prylutskyi-raion/gustynya/gustynya http://images.yandex.ua/yandsearch?text http://www.ps-pokrov.ru/poezdki/palomnichestvo_v_Ukraine/fotografii.html http://litopys.org.ua/shevchenko/shevh.htm

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура