X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Традиційне житло народів світу

Завантажити презентацію

Традиційне житло народів світу

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Традиційне житло народів світу Над презентацією працювали: Сіменик Роман Храпа Юрій Кондрашов Богдан Жабуровський Дмитрій

Слайд 2

Працюючи над презентацією,ми вирішили дізнатись про різні типи традиційного житла народів світу.

Слайд 3

Іглу Іглу - тимчасове житло, стіни якого викладаються з крижаних або снігових плит способом “равлик”.

Слайд 4

Чум Чум – одна із перших форм житла. Має за основу каркас із жердин, скошених до середини і обтягнутих оленячими шкірами. Посеред чуму ладнають вогнище,яке служить для обігріву та приготування їжі.

Слайд 5

Яранга Яранга – переносне житло народів Півночі та Сибіру. Всередині яранга розділяється пологами на холодну і теплу частини, які освітлювалися й опалювалися жировою лампою. Підлога викладається мохом, гілками,а поверх – оленячими шкірами.

Слайд 6

Юрта Юрта – універсальне житло народів, що проживають в степах Середньої Азії. Вона проста у збиранні і перевезенні, водночас надійно захищає від негоди:морозу, дощів, вітрів, спеки.

Слайд 7

Юрта Юрта має куполоподібний каркас з жердин, обтягнутий овечою повстю або шкірами тварин. В осередку ладнається вогнище, вгорі – димовий отвір. Сучасні юрти прикрашаються багатими килимами.

Слайд 8

Бунгало Народи жаркого поясу споруджують бунгало- тип будинку, що виник в Індії. Житло зроблено з легких матеріалів. Воно покрите соломою або очеретом і захищає від негоди,особливо – спеки.

Слайд 9

Хижа Для народів Африки властиві невеличкі хижі, збудовані з підручних матеріалів.

Слайд 10

Шале Такий будинок має терасу під собою, виступаючі карнизи. Стіни будують з дерева або каменю. Шале живописно виглядає на крутих гірських схилах

Слайд 11

Ізба Приваблює своїм затишком російська ізба – дерев’яний будинок, поділений на окремі кімнати. Ізба не мала фундаменту, підлога в давні часи була земляною, утоптаною. Найбільш поширеною була конструкція, що мала назву “шестистінок”.

Слайд 12

Українська хата Хата – означення традиційного українського житла. Вона стала прообразом будівель трипільців. Хоча хати будувались невеликими, проте були теплими, чепурними, бо прикрашались розкішними квітниками.

Слайд 13

Світлиця Хата мала просту внутрішню будову:темні сіни, з яких двері праворуч вели у простору світлицю, ліворуч – у невелику комору. Світлиця прикрашалась багатою вишивкою та розписом і мала певні меблі.

Слайд 14

Піч Гордістю кожної української господи була піч, яку завжди тримали в чистоті і порядку. Піч і обігріє, і нагодує, і обсушить. А ще вона важлива тому, що хліб пече.

Слайд 15

Українська хата Селяни любили свою хату, а тому називали її різними словами: господа, оселя. На будівництво хати йшло багато часу,більше року. Усі рідні,близькі, сусіди допомагали будувати житло.

Слайд 16

Криниця Отже,впродовж багатьох століть кожний народ виробив власний вид житла,яке відповідало природним умовам,способу життя і національному характеру. Подвір’я української садиби. Криниця

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура