X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
ТАРАС ШЕВЧЕНКО. Роздуми автора про власну долю, долю України

Завантажити презентацію

ТАРАС ШЕВЧЕНКО. Роздуми автора про власну долю, долю України

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ТАРАС ШЕВЧЕНКО “ДУМИ МОЇ, ДУМИ МОЇ…”,“МЕНІ ОДНАКОВО, ЧИ БУДУ…” ( із циклу “В казематі” ). Усвідомлення власної місії поета. Роздуми автора про власну долю, долю України Учитель української мови і літератури Івано-Франківської ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Рущак Н.О.

Слайд 2

Очікувані результати: Знатимемо: причини арешту Т.Шевченка, його перебування в казематі, про життя поета в період заслання, усвідомлення поетом власної місії в суспільстві, види лірики (громадянську і філософську). Вмітимемо: застосовувати знання про життєвий і творчий шлях поета, порівнювати поезії різних періодів творчості, аналізувати вірші, декламувати їх напам′ять, визначати види лірики.

Слайд 3

“Історія мого життя складає історію моєї Батьківщини”. Т.Шевченко. “Дзеркало історії” (біографи) “Шляхами заслання” (екскурсоводи) “Літературні обрії” (літературознавці)

Слайд 4

Бліц - опитування Місце народження Тараса Шевченка? Соціальний стан поета в дитинстві ? У яке місто пан Енгельгардт отримав призначення на службу і забрав із собою Тараса? Вирішальне значення для Шевченка мала зустріч у Літньому саду із земляком…

Слайд 5

Для викупу із неволі Карл Брюллов намалював портрет поета… Назвіть суму викупу Тараса Шевченка із кріпацтва. Заклад, у якому навчався поет, отримавши вільну ? Яким віршем починається перша збірка Шевченка “Кобзар” 1840 р. ?

Слайд 6

Завдяки зусиллям яких митців Шевченко був викуплений із кріпацтва? У 1846 році Тарас Шевченко повернувся в Україну. Назвіть антикріпосницьке братство, в якому брав участь поет. Як назвав поет один із періодів своєї творчості і видав збірку ? Серія картин, які видав Т.Шевченко на власні кошти після завершення навчання в Академії.

Слайд 7

Літературний хронограф 9 березня 1814 р. 22 квітня 1838 р. 1840 рік 1845 рік 1847 рік 1857 рік 1861 рік

Слайд 8

Самодиктант 9 березня 1814 р. народився поет 22 квітня 1838 р. викуп із неволі 1840 рік вихід першого “Кобзаря” 1845 рік закінчив Академію мистецтв 1847 рік перший арешт Т.Шевченка 1857 рік поета звільнено із заслання 1861 рік помер поет

Слайд 9

Робота з підручником (автор О.Слоньовська) Він був сином мужика і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим. Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри, а для волі Росії зробив більше, ніж десять переможних армій. Доля переслідувала його в житті скільки могла, та вона не зуміла перетворити золота його душі в іржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду, а віри в Бога у зневіру і песимізм. Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя. Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті - невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко. Іван Франко.

Слайд 10

Слайд 11

Коли написана поезія 1939 рік 1847 рік Період творчості Рання творчість Період заслання Місце написання Петербург Орська фортеця Тема поезії Розуміння власної місії поета Звернення Шевченка до своїх дум Жанр поезії громадянська лірика громадянська лірика Художні засоби звертання :думи мої, квіти мої звертання:думи мої, мої голуб′ята Нащо стали на папері сумними Не кидайте хоч ви мене рядами?.. при лихій годині. Компаративний аналіз поезій

Слайд 12

Літературна студія “Дзеркало історії” - причини арешту Т.Шевченка. “Шляхами заслання” - перебування поета на засланні. “ Літературні обрії” - “Невольничі поезії”.

Слайд 13

“ Дзеркало історії”

Слайд 14

Слайд 15

В казематі (ІІІ відділ)

Слайд 16

“ Садок вишневий коло хати…” В.Касіян “Садок вишневий коло хати” Шевченківська хата

Слайд 17

“Під найсуворіший нагляд із забороною писати і малювати”. Караюсь, мучусь, але…не каюсь! Караюсь, мучусь, але…не каюсь!

Слайд 18

Оренбург

Слайд 19

“Шляхами заслання” Орськ “Шляхами заслання”

Слайд 20

Слайд 21

Слайд 22

Слайд 23

Казахстан

Слайд 24

Каспійське море

Слайд 25

Слайд 26

“Тепер я в Нижньому Новгороді на волі, - на такій волі, як собака на прив′язі”.

Слайд 27

“Літературні обрії”

Слайд 28

«Моїм соузникам посвящаю»: «Не кидай матері — казали...», «Чого ти ходиш на могилу?..», «Ой три шляхи широкії», «Мені однаково, чи буду...», “За байраком байрак”, “Згадайте, братія моя…” «Садок вишневий коло хати…» та інші.

Слайд 29

“ Мені однаково…, чи буду…”

Слайд 30

Слайд 31

Слайд 32

Словникова робота Громадянська лірика – поезія, в якій виражені думки і почуття, викликані суспільно-політичними тогочасними явищами.. Філософська лірика – поезія, в якій виражаються думки і почуття, викликані складними роздумами над проблемами буття.

Слайд 33

“ Літературний футбол ”

Слайд 34

Найбільше мене вразило те… Трагізм долі Тараса Шевченка у… Для мене творчість великого Кобзаря - це… Рефлексія

Слайд 35

Очікувані результати: Знаємо: причини арешту Т.Г.Шевченка, його трагічне перебування на засланні, прояв патріотичних почуттів у “Невольничих поезіях”, відмінності між громадянською та філософською лірикою поета. Вміємо: застосовувати знання про життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка, порівнювати поезії різних періодів творчості, аналізувати вірші, декламувати їх напам′ять, визначати види лірики.

Слайд 36

Домашнє завдання: прочитати поезії Т.Шевченка “Ой три шляхи широкії”, “Минають дні, минають ночі…”, (визначити, до якого виду лірики належать); написати твір-мініатюру ”Патріотичні мотиви Шевченкових поезій”; скласти сенкан до слова “воля”.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура