X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Софія Київська

Завантажити презентацію

Софія Київська

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Софія Київська

Слайд 2

Ярослав Мудрий 1019 – 1054 р. р.

Слайд 3

За 1037 рік київський літопис містив такий запис: «Заклав Ярослав місто велике Київ, у цього же міста є Золоті ворота, заклав також і церкву святої Софії, митрополію і по цьому — церкву на Золотих воротах святої Богородиці благовіщений, по цьому — святого Георгія монастир і святої Ірини»

Слайд 4

“І прийшли ми в Грецьку землю і повели нас туди, де вони служать богу своєму, і не знали ми чи на небі, чи на землі ми, нема на землі такого видовища та краси такої, не знаємо як розповісти про це” (Із доповіді послів Володимира у 987 році)

Слайд 5

Константинопольська Софія

Слайд 6

Київська Софія ХІ ст.

Слайд 7

Інтер'єр собору (живопис ХІ ст.) В центральній частині собору розташувалась гігантська фігура Софії Богоматері; на увігнутому зводі, немов схиляється вона над людьми, обіймаючи їх руками. Софія, опора світу,для всіх присутня в Ярославовім храмі.

Слайд 8

Мозаїка і фрески собору - вершина монументально-декоративного мистецтва Київської Русі.

Слайд 9

Фреска (італ.) - свіжий розпис стін водяними фарбами по свіжокладеній штукатурці, витвір мистецтва, виконаний цією технікою.

Слайд 10

Ярослав Мудрий підносить Христові модель Софіївського собору Фреска з Софіївського собору

Слайд 11

Портрет родини Ярослава Мудрого. Фрески.

Слайд 12

Напис княгині Олісави

Слайд 13

Мозаїка — це зображення на стіні чи підлозі з різнобарвних камінчиків — смальти (іт. - емаль), скла, дерева, заліза, емалі. Грунт для мозаїки готувався дуже ретельно. Мур вкривався трьома шарами штукатурки. І на верхньому з них художник малював кольоровими водяними фарбами той чи інший образ або орнамент. Відтак підбирали потрібну смальту, і вапняні проміжки таким чином зливались з кольором мозаїки (у київській мозаїці 18 основних кольорів із 143 відтінками та 25 золотих і срібних відтінків). Спочатку мозаїки займали велику площу — 640 кв.м, але збереглося лише 260. Майстерність виконання просто вражає.

Слайд 14

Марія Оранта. Мозаїка.

Слайд 15

Ярославова домовина

Слайд 16

Софіївський собор сьогодні

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура