X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
школа лірників

Завантажити презентацію

школа лірників

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ШКОЛА ЛІРНИКІВ

Слайд 2

Коси – краса замріяного степу

Слайд 3

Лі рники ( пол. lirnik ) — народні співці й музиканти, які супроводять свій спів грою на лірі.

Слайд 4

Колісна ліра — струнний смичковий музичний інструмент, у якому роль смичка виконує колесо. На трьох (іноді більше) струнах грають мелодію, притискаючи струни клавішами, а дві інші струни — бурдонні.

Слайд 5

У Мефодія на той час було близько тридцяти учнів різного віку. У дворі була влаштована велика хата-казарма, в котрій розташовувалися учні та вчителі, а власник школи Мефодій з родиною жив поруч, але в окремій хаті.

Слайд 6

Старші, вже вивчені Мефодієм, учні ставали вчителями новачків, і на двох вчителів приходилося по п’ять учнів, причому вчителі навчали по черзі: тиждень вони займалися з учнями, а тиждень ходили сусідніми селами та містечками на заробітки…

Слайд 7

…Учнів, зазвичай, віддавали Мефодієві на шість років, але «болвануваті», тобто нездібні, навчалися довше, а «хитренькі» ( здібніші) виучувалися швидше, і до завершення терміну залишалися вчителями та робітниками у Мефодія. Втім, ці, останні, могли ставати самостійними лірниками, попередньо домовляючись про це з господарем. Після смерті Мефодія школа перестала існувати.

Слайд 8

…Вересаєві властива особлива виконавська манера, що він умів передати глибину почуття «найдрібнішими, невловимими голосовими вібраціями» Остап Вересай - лірник XІX cт.

Слайд 9

Мороз Василь - народний музикант-лірник

Слайд 10

Забуті, обдерті, в старенькій свитині Сумними степами ідуть кобзарі; Незрячі, вони про свободу співають І сонце вітають на ранній зорі.

Слайд 11

Слайд 12

Богдан Сушинський

Слайд 13

Слайд 14

Сучасна школа лірників – школа життєвої компетентності

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура