X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Що їли наші предки?

Завантажити презентацію

Що їли наші предки?

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Чи потрібні нам давні звичаї? Підготували учениці 9 – А класу Керівник вчитель трудового навчання Колосунова Т.І.

Слайд 2

Після уроку трудового навчання ми вирішили дослідити про традиційні основи харчування українців та символічне значення їжі української кухні. Аліна та Катя вивчають символічне значення каші в обрядовій їжі української кухні. Іринка та Олена – про хліб та вироби з тіста в українській обрядовості. Потім вони по одному з рецептів готують обрядову страву.

Слайд 3

Розпитавши бабусь та навідавшись до архіву Аліна та Катя дізнались: “бабиною кашею”зустрічали новонародженого; кашу варили наречений і наречена, це було частиною весільної церемонії, звідси пішло: з ним (з нею) каші не звариш; кашею “коливом” поминали померлих, проводили їх в останню путь; каша “кутя” є неодмінною стравою на Святий вечір (багата кутя) і на Водохреща (голодна кутя)

Слайд 4

Іринка та Оленка сходили на екскурсію до хлібопекарні, вивчили допоміжну літературу і дізнались, що: Коровай – це обрядовий весільний хліб, який оздоблюють виробами з тіста: шишками, голубками, жайворонками, квіточками та колосками. Калита – це обрядовий хліб, який готували на свято Андрія (13 грудня). Паска – це весняний обрядовий хліб, готували до Великодня. Мандрики – це обрядове печиво, що готували на Петра (12 липня)

Слайд 5

Калита від Оленки та Іринки Готуємо її так: 3 яйця розтираємо з 3 ложками меду, з 1 склянкою цукру та 100 грамами масла, додаємо запарений мак та 12 ложок молока. Все це виливаємо у 6 склянок борошна і замішуємо круте тісто. Розкачуємо його завтовшки 4см, вирізаємо круглі коржі з діркою посередині та витискуємо орнамент вишнями, посипаємо маком та горіхами. Смачного!

Слайд 6

Кутя на Святвечір від Аліниної бабусі. Вимочуємо пшеничну крупу. Кип’ятимо воду (3,7л на 1кг крупи). Солимо воду і всипаємо в неї крупу. Варимо на слабкому вогні і час від часу помішуємо. Промиваємо кашу і заправляємо молотим маком, медом, горіхами, родзинками, узваром. Смачного!

Слайд 7

Провівши це дослідження ми можемо зробити висновки: Багато страв традиційної української кухні побутують і в наш час. В українських обрядах та традиціях бринить душа народу. Однак в обрядовій їжі послаблюється чи зовсім втрачається релігійно-магічна символіка. В той же час посилюється естетична та розважальна функції.

Слайд 8

Література, яку ми вивчали: Дмитренко М.К. Уроки народознавства. К., Редакція часопису “Народознавство” 1995. Павлюк С.П. Українське народознавство. Л., “Фенікс” 1994. Артюх Л.Ф. Українська народна кулінарія.К., 1977.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура