X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Проект "Сувенір рідного краю"

Завантажити презентацію

Проект "Сувенір рідного краю"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ВИКОНАЛА: Богодиста Наталія – учениця 11-А класу КЕРІВНИК: Курмаз Л.Г. – вчитель трудового навчання Мачухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів МАЧУХІВСЬКА ЗОШ І–ІІІ СТУПЕНІВ на тему:

Слайд 2

Рушник подарунковий, виконаний в техніці «простий хрестик» червоно-чорними нитками, призначений для оформлення інтер’єру в побуті, використовується як оберіг. Вишиті рушники здавна були поширені в Україні як неодмінний атрибут народного побуту, весільної та святкової обрядовості, як традиційна окраса селянського житла. Важливі події в житті народу ніколи не обходилися без рушників, які, крім декоративного навантаження, мали великий образно-символічний зміст. У всьому декоративно-прикладному мистецтві немає іншого такого предмета, який би концентрував у собі стільки різноманітних символічних значень. Рушники - це відбиття культурної пам'яті народу, в їх візерунках збереглися прадавні магічні знаки, образи «дерева життя», «берегині», символіка червоного кольору, які знайшли подальше своєрідне переосмислення й оновлення. Полтавщина здавна славиться своєю вишивкою. Саме тому вишитий рушник і був обраний нами у якості сувеніру рідного краю.

Слайд 3

Вимоги до конструкції Основною вимогою до рушника є створення святкового настрою. Виріб повинен мати форму прямокутника, на обох кінцях полотна зображений рослинний орнамент, виконаний у техніці «простий хрестик» червоно-чорними нитками. Краї виробу оброблені білою бахромою. Рушники мають розміри 36х150 см, 40х200 см, 45х250 см. Для них використовують в основному льняну, бавовняну тканину або вишивальне полотно. Виконаний рушник має розміри 36х150 см. Виготовлений з вишивального полотна (канви). Вимоги до матеріалів Тканина повинна бути міцною, легкою, з високими гігієнічними властивостями, бажано полотняного переплетення. Вона має бути зносостійкою, гігроскопічною, термостійкою. Фізичні та оптичні властивості не повинні погіршуватися під час експлуатації. Тканина має легко пратися і прасуватися, повинна мати достатню повітропроникність, бути приємною на дотик, мати білий колір. Тканина має бути доступною, мати помірну ціну. Нитки мають відповідати кольоровій гамі обраного орнаменту, бути міцними, мати гарні експлуатаційні показники, бути термостійкими, не линяти в процесі прання виробу, бути доступними за ціною. В результаті для проектованого виробу обрана тканина полотняного переплетення – канва і акрилові нитки червоного та чорного кольорів.

Слайд 4

СИМВОЛІКА ФАРБ Червоний – радість життя, любов, для молодих надію на одруження. Чорний – негоду, нещастя, чорну ворону. Зелений – воскресіння природи, весна. Жовтий – присвячений сонцю, зорям та місяцеві, в господарстві – урожай, тепло, приріст покоління. Червоний з білим – пошану до духів за охорону від злих сил. Чорний з білим – жалоба, пошана до духів.

Слайд 5

Аналіз зразків-аналогів Зразок №1 Зразок №2 Зразок №3 Аналіз конструктивної побудови зразків-аналогів Вимоги до конструкції Номери зразків № 1 № 2 №3 1. Кількість деталей у виробі 1 1 1 2. Призначення виробу подарунковий, оберіг для весільного обряду подарунковий, оберіг 3. Матеріал деталей канва , шерстяні нитки полотно, нитки муліне полотно, акрилові нитки 4. Габаритні розміри виробу, см 38 х 150 40 х 200 36 х 150 5. Складність конструкції деталей середня середня середня 6. Надійність роботи у виробі висока висока висока 7. Відповідність вимогам пропорційності форми і ліній (вимогам дизайну) добра добра добра 8. Естетичний і оригінальний вигляд середній середній високий 9. Технологічність виготовлення деталей середня середня середня 10. Простота і надійність з’єднань деталей відсутня відсутня відсутня

Слайд 6

Визначення майбутньої конструкції виробу Аналіз методів технологічної обробки зразків – аналогів Усі узори на зразках-аналогах вишивають поверхнево-нашивними рахунковими техніками (вишивання на поверхні тканини, рахуючи нитки). Одна з найпоширеніших технік цієї групи – хрестик. У виконанні узорів рушників використовують простий хрестик, який утворюється від схрещення двох діагональних стібків у квадраті. Виконують його на кількості ниток 2X2, 3X3, 4X4, 5X5, але коли нитки основи тонші то для зрівнювання розмірів хрестика їх беруть більше. Від точності та порядку накладання стібків залежить краса цього шва. Треба, щоб усі верхні стібки хрестика перекривали нижні лише в одному напрямку. Вимоги до конструкції Номер зразка 1. Кількість деталей у виробі Зразок № 3 2. Призначення деталей Зразок №3 3. Матеріал деталей Зразок №1,3 4. Габаритні розміри виробу Зразок №3 5. Складність конструкції деталей Зразок №3 6. Надійність роботи у виробі Зразок №3 7. Відповідність вимогам пропорційності форми і ліній (вимогам дизайну) Зразок № 1 8. Естетичний і оригінальний вигляд Зразок №3 9. Технологічність виготовлення деталей Зразок №3 10. Простота і надійність з’єднань деталей відсутня

Слайд 7

ПРОСТИЙ ХРЕСТИК Прийоми виконання операцій Графічне зображення операцій По горизонталі 1– й спосіб По діагоналі в петлю закріплюємо вишивальну нитку, утворюючи перший стібок на трьох нитках тканини. Голку вколюємо у місце першого виколу, а виколюємо вертикально вверх за три нитки піткання. Виконуємо другий стібок спрямовуючи голку по діагоналі знизу вверх у точку виколу. Так само шиємо наступний хрестик і весь ряд справа наліво. 2 – й спосіб Зліва направо виконуємо ряд діагональних стібків, спрямовуючи голку вертикально зверху вниз. У зворотному напрямку виконуємо другий ряд діагональних стібків, утворюючи хрестик. По вертикалі Виконуємо ряд діагональних стібків знизу вверх, спрямовуючи голку горизонтально справа наліво. Перекриваємо перший ряд другим рядом діагональних стібків зверху вниз, утворюючи хрестик. По діагоналі Виконуємо взаємно перпендикулярні стібки по діагоналі, постійно спрямовуючи голку знизу вверх. У зворотному напрямку один стібок перекриваємо, а під другим протягуємо вишивальну нитку, спрямовуючи голку зверху вниз.

Слайд 8

Висновок за технічною пропозицією: Зразки-аналоги мають різне призначення, різні габаритні розміри, відрізняються за видами орнаментів, але всі виконані у червоно-чорній гамі технікою «простий хрестик». В якості зразка-прототипу для подальшого проектування вибрано зразок №3. Він не дуже складний у виконані, вишивається технікою «простий хрестик» у червоно-чорній гамі.

Слайд 9

Рушник подарунковий, призначений для оформлення інтер’єру в побуті, використовується як оберіг. Виріб має форму прямокутника, на обох кінцях рушника зображений рослинний орнамент, який виконаний у техніці «простий хрестик» червоно-чорними нитками. Краї виробу оброблені білою бахромою. Рекомендовані розміри: 36х150 см. Рекомендована тканина – полотно, канва. Рекомендовані нитки – муліне, акрилові нитки чорного і червоного кольорів.

Слайд 10

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА ВИГОТОВЛЕННЯ ВИРОБУ № Послідовність виконання робіт Графічне зображення та технічні умови виконання операції Інструменти і обладнання 1 Розмічання рушника олівець , лінійка 2 Розкроювання тканини ножиці 3 Вишивання орнаменту швом «простий хрестик» голка, наперсток, акрилові нитки червоного і чорного кольору 4 Обробка бічних країв рушника швом упідгин з закритим зрізом голка, наперсток, котушкові нитки білого кольору 5 Обробка кінців рушника бахромою голка, наперсток, акрилові нитки білого кольору

Слайд 11

Витрати на матеріали Розрахунки собівартості та договірної ціни виробу 1. Вартість витрат на електроенергію під час ВТО виробу: 0,2 кВт/год.х22,5 коп =4,5 коп. (при потужності праски 0,6 кВт та часу роботи з нею - 20хв). 2. Розрахунок оплати праці: Оплата вишивальниці 3 розряду складає 4 грн. за годину. прирівнюємо працю учня до праці вишивальниці третього розряду. Практична робота тривала 18 годин. Виходячи з цього, оплата праці робітника складає 72 грн. 3. Визначення амортизаційних відрахувань на інструменти і обладнання: Амортизаційні відрахування за використання ножиць, ручних голок, за 18 годин роботи становить 1 грн. 80 коп. 4. Визначення загальної собівартості виготовлення виробу: 50,5 грн.( матеріальні затрати) +0,04 грн. (електроенергія) +72 грн. (оплата праці)+ 1,8 грн. (амортизаційні відрахування) = 124,32 грн. 5. Визначення величини прибутку внаслідок реалізації виробу, який складає 10-25 % від собівартості. 124,32 грн.х10%=12,43 грн. 6. Визначення договірної ціни реалізації виробу як суми за пунктами 4-5: 124,32 грн.+ 12,43 грн.= 136,75 грн.

Слайд 12

Полтавщина славиться своєю вишивкою. Здавна майже у кожній хаті вишивали. Особливо старанно вишивали рушники, якими прикрашали хати. Рушники є неодмінними атрибутами народного побуту, весільної обрядовості, вони застосовуються як традиційна окраса житла. Важливі події в житті українського народу ніколи не обходилися без рушників. Мабуть, в усьому декоративному мистецтві немає іншої такої речі, яка концентрувала б у собі стільки різноманітних символічних значень. Саме тому рушник і був обраний нами у якості сувеніру рідного краю.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура