X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Пам'ятники Тарасові Шевченку

Завантажити презентацію

Пам'ятники Тарасові Шевченку

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Пам'ятники Тарасові Шевченку

Слайд 2

На сьогодні налічується 1384 пам’ятники Тарасові Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах. Загалом, в Україні і світі понад 1100 пам'ятників поету. Це найбільша кількість монументів, встановлених одній особі, якщо не враховувати вождів тоталітарного режиму і невідомих солдатів. За інформацією видання «Вголос», в Україні 1256 пам'ятників Тарасові Шевченку.

Слайд 3

Із 1990-х років Т. Шевченкові встановлені пам’ятники в усіх обласних центрах України, багатьох містах і селах держави, а також у численних столицях і містах за кордоном (в тому числі у пострадянських державах, встановлені за ініціативи і коштом української еміграції, як дарунки від України).

Слайд 4

Вшанування Кобзаря В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (102) області. За кордоном найбільше пам’ятників встановлено у Росії – 30 (10 пам'ятників та 20 меморіальних дошок), Казахстані – 16, США – 9 та Канаді – 9, а також у Білорусії (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3) та ін.

Слайд 5

Перші пам’ятники В Україні перший пам’ятник Шевченку (його погруддя) було встановлено в Харкові у садибі Алчевських у 1881 році.

Слайд 6

Родина Алчевських

Слайд 7

Пам’ятник Т. Шевченкові було відкрито у 1881 році до 20-річчя від дня смерті митця у м. Форт- Шевченко (Казахстан) під керівництвом І.О. Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення, коли Шевченко перебував там на засланні. З 1990-х років Т. Шевченка почали зображувати у молодому віці. Музей-меморіальний комплекс несе до відвідувачів непереможний образ Тараса Шевченка, що має велике значення не лише для українського народу, а й для казахського...

Слайд 8

Слобожанська земля - генієві Харківська область Харків. У Харкові є два пам'ятники Шевченку, і ще один існував раніше: вважається, що перший в Україні пам'ятник Кобзарю — мармуровий бюст — був встановлений са ме в Харкові. Ініціаторами створення першого пам'ятника Шевченкові в місті (і Україні) виступила родина Алчевських, а автором — відомий російський скульптор В. О. Беклемішев. Пам'ятник Т. Г. Шевченку було споруджено на території харківської садиби Алчевських — в пров. Касперовському(пізніше Совнаркомівська вул., 13). Саме там у саду О.Алчевського і стояв перший пам'ятник Кобзарю. Нині він зберігається у Київському музеї Т. Г. Шевченка.

Слайд 9

Слайд 10

Величний пам'ятник, що вважається одним із найкращих у світі, розташований у саду Т. Г. Шевченка на вулиці Сумській. Він являє багатопланову композицію, домінантою якої є статуя Т. Г. Шевченка заввишки 5,5 м на 11-метровому постаменті, яку за спіраллю оточують 16 динамічних скульптур, що зображують персонажів творів Кобзаря і уособлені образи трудового народу. В результаті 3 конкурсів на спорудження монумента Шевченка, перший з яких був оголошений ще 1929 року, в березні 1934 розпочато втілення проекту відомого радянського скульптора М. Г. Манізера. Архітектурну прив'язку здійснив архітектор Й. Г. Лангбард. Урочисте відкриття монумента відбулося 24 березня 1935 року.

Слайд 11

Пам'ятник Т. Г. Шевченку в Кулиничах (колишньому приміському селі, з 2012 частина міста) було відкрито 2003 року на території Кулиничівської селищної ради. До цього монумент 10 років знаходився у складському приміщенні одного із транспортних підприємств селища Бабаї. Завдяки зусиллям Харківської районної державної адміністрації, голови Кулиничівської селищної ради пам'ятник було викуплено (не за бюджетні кошти) і відкрито до 189-річниці з дня народження Великого Кобзаря

Слайд 12

Пам'ятник Т. Г. Шевченку у Балаклії відкрито 2003 року з нагоди 80-річчя Балаклійського району та 340-річчя Балаклії перед будівлею районної адміністрації. Автор композиції — харківський скульптор, член Національної спілки художників України, лауреат міжнародної відзнаки ім. Сократа Сейфаддін Гурбанов. Пам'ятник об'єднує дві скульптури: Кобзар, котрий присів відпочити, і дівчинка поруч із ним із голубом у руках, як молодість держави України.

Слайд 13

Пам'ятник Шевченку в Змієві Погруддя Шевченка в Лозовій

Слайд 14

Пам'ятник Шевченкові у Золочеві Дергачі. Пам'ятник Шевченкові. Ск. О. Демченко, В. Семенюк,О. Шауліс; арх. В. Лаптєв. Пам'ятник споруджено за ініціативою народного депутата України О. Бандурки за підтримки почесних меценатів на кошти Дергачівського районного благодійного фонду соціального розвитку. Відкриття відбулося 19 серп. 2001 (в рік 140 річниці смерті Т. Шевченка) і було приурочене до десятої річниці незалежності України. Нескладна сюжетна композиція пам'ятника розміщена на невисокому простому гранітному постаменті. Т. Шевченко зображений сидячим на відлитій з бронзи лаві. Пам'ятник виконано в традиціях поширеного з 1960-х гіперреалізму. Автори застосували принципи камерного рішення, що, в першу чергу, втілюється в можливості кожного, хто присяде на край бронзової лави, відчути відсутність грані між середовищем пам'ятника і реальним оточенням.

Слайд 15

Слайд 16

Цікавим також є пам’ятник у Чернігові (1992, автор – Андрій Чепелик – Народний художник України (1992), лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2000). Шевченко тут – молодий та статний франт, яким він і був, навчаючись у Петербурзькій академії мистецтв.

Слайд 17

Пам'ятник Тарасу Шевченку у Римі Автор пам’ятника Уго Мацеї одягнув Тараса Григоровича в римську тогу, зобразив його трибуном-оратором, який, піднісши руку, звертається до присутніх із полум’яним словом. Таке «переодягнення» – образна констатація того, що Шевченко та його твори належать не лише Україні, а й усьому людству.

Слайд 18

Молодий Шевченко, в його постаті – напруження та пристрасне звернення до людей, поряд – скульптурна група «Гайдамаки», що є своєрідною ілюстрацією до образу поета. Це мистецьке рішення особливо вдале для пам’ятника, що знаходиться в іншому етнічному середовищі: супутні персонажі містять додаткову інформацію для глядачів,які мають обмежені знання про Україну, Шевченка, його твори. Автор – Леонід Моложанин.

Слайд 19

Аргентинський пам’ятник (Буенос-Айрес, 1971)

Слайд 20

ШЕВЧЕНКО У БУДАПЕШТІ Тбілісі. Грузія

Слайд 21

Вінніпег, Канада Вашингтон, США

Слайд 22

Штат Нью-Йорк, США Прудентополіс, Бразилія Курітіба, Бразилія

Слайд 23

Софія, Болгарія

Слайд 24

Живи, поете, в бронзі і граніті, - Живи, поете, в пам’яті людській, Живи в піснях, живи у “Заповіті”, У слові праведнім, у славі віковій!

Слайд 25

Презентацію підготувала Губська Ольга Володимирівна, вчитель української мови та літератури Валківського ліцею Харківської області Джерела 1.Інтернет-ресурси.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура