X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
МИСТЕЦТВО ВИСОКОГО ВІДРОДЖЕННЯ

Завантажити презентацію

МИСТЕЦТВО ВИСОКОГО ВІДРОДЖЕННЯ

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ТЕМА. МИСТЕЦТВО ВИСОКОГО ВІДРОДЖЕННЯ урок-екскурсія

Слайд 2

МЕТА УРОКУ: Ознайомитися з розвитком образотворчого мистецтва, архітектури в Західній Європі в ХVІ-XVII ст.; Дати уявлення про творчість італійських художників цієї епохи; З’ясувати, які принципи культури Відродження втілилися у творчості західноєвропейських митців.

Слайд 3

Принципи культури Відродження Гуманізм-повага до людини, віра в її сили та здібності; Реалізм-бачення світу таким, який він є; Інтерес до античності; Критика ктолицької церкви.

Слайд 4

Образотворче мистецтво епохи Відродження Художник Країна Жанр, твори

Слайд 5

Леонардо да Вінчі Видатний італійський вчений, ерудит, художник, архітектор, анатоміст, винахідник і інженер, одна з найвизначніших постатей італійського Відродження.

Слайд 6

Перші кроки Леонардо Приблизно з 15 років навчався у майстерні Верроккіо. Майстерня Верроккіо містилася в інтелектуальному центрі тодішньої Італії, місті Флоренції, що дозволило Леонардо навчитися гуманітарним наукам, а також набути деяких технічних навичок.

Слайд 7

Загадкова особистість Сучасникам Леонардо в першу чергу відомий як художник. Крім того, не виключено, що Леонардо Да Вінчи міг бути і скульптором. Проте сам в різні періоди свого життя вважав себе інженером або ученим. Він віддавав образотворчому мистецтву не дуже багато часу і працював поволі. Тому художня спадщина Леонардо кількісно не велика, а низка його робіт втрачена або сильно пошкоджена. Проте його внесок в світову художню культуру є важливим.

Слайд 8

Шедеври Леонардо да Вінчі

Слайд 9

Наука і техніка Важливим джерелом для вивчення поглядів Леонардо да Вінчі є його записні книжки і рукописи (близько 7 тисяч аркушів), написані розмовною італійською мовою.

Слайд 10

Наукові винаходи

Слайд 11

«Хто знає все, той може все»

Слайд 12

Пропорції ідеальної людини Пропорції людського (чоловічого) тіла, строрені Леонардо по записам у трактатах античного римського архітектора Вітрувія. Зображення іноді називають Вітрувіанською людиною.

Слайд 13

Цікаві факти Леонардо першим пояснив, чому небо синє. У книзі «Про живопис» він писав: «Синь неба досягається за допомогою шару освітлених частинок повітря, яка розташована між Землею та чорнотою, яка знаходиться зверху». Вважається, що Леонардо був вегетеріанцем. Часто повторював: «Якщо людина так прагне свободи, то чому вона тримає тварин у клітках».

Слайд 14

Захоплення митця В числі захоплень Леонардо були навіть кулінарія та мистецтво серверування. В Мілані на протязі 13-ти років він був розпорядником свят. Він винайшов декілька кулінарних винаходів, які полегшують працю повара. Оригінальним блюдом «від Леонардо» - тонко нарізане тушковане м’ясо, з покладеними зверху овочами, -користувалось великим попитом та популярністю.

Слайд 15

Мікеланджело Буонаротті Італійський скульптор, живописець, архітектор, поет, мислитель. Один з величніших майстрів епохи Ренесансу.

Слайд 16

Геній Мікеланджело Він залишив слід не тільки в мистецтві Ренесансу, але й на всю подальшу світову культуру. Діяльність його пов’язана з двома італійськими містами – Флоренцією та Римом. Він був перш за все скульптор. Це відчувається навіть в картинах майстра, вони багаті на пластичність рухів, вирізняються чіткістю та об’ємністю. У Флоренції Мікеланджело створив безсмертний зразок Високого Відродження - статую «Давид» (1501—1504). Статуя 5, 5 м заввишки з мармуру.

Слайд 17

Шедеври митця У Римі створено скульптурну композицію «П’єта » («Оплакування Христа»)(1498-1499) -одне з перших зображень у скульптурі мертвої людини. Однак найбільш грандіозні замисли він реалізував як художник, тому що саме у живописі, він виступив новатором кольору та форми.

Слайд 18

Картинна галерея

Слайд 19

Архітектурна спадщина

Слайд 20

Рафаель Санті Італійський живописець, графік і архітектор епохи Відродження. Втілив у своїх творах гуманістичні ідеали високого Відродження.

Слайд 21

Образи Рафаеля В 1504 році художник приїхав до Флоренції — центру тогочасного Відродження у мистецтві (з містом пов'язана творчість да Вінчі, Мікеланджело, Філліппо Брунеллескі та інших).

Слайд 22

Шедеври Рафаеля Санті Твори Рафаеля зображають переважно Мадонн, яких художник малював поетично і водночас просто за своєю композицією. Ні до ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і при цьому різноманітих картин із зображенням Мадонни з немовлям. Діва Марія на його картинах то зовсім юна і ніжна, то зображена у вигляді простої напрацьованої та стомленої селянки. Мадонна чи надійно тримає немовля Ісуса у руках чи бавиться з ним на тлі різноманітих пейзажів.

Слайд 23

Сікстинська Мадонна

Слайд 24

Античні персонажі

Слайд 25

Джорджоне Зберіглося мало документів з відомостями про творчу діяльність Джорджоне. Мистецтво Джорджоне збагатило венеціанський живопис новим розумінням кольору, розумінням проблем композиції, а також розширено коло сюжетів. Сучасники писали про нього як про найвидатнішого італійського художника. На жаль немає жодної підписаної картини художника.

Слайд 26

Видатні картини художника

Слайд 27

Образи художника

Слайд 28

Альбрехт Дюрер Німецький живописець та графік, визнаний великим майстром західноєвропейського мистетцтва Ренесансу.

Слайд 29

Гравюри Дюрер був талановитим і як живописець, і як гравер. Спадок Дюрера- нараховує більш ніж 900 листів. Малювання було частиною життя майстра. Він володів відомими графічними техніками – від срібного шрифта до вугля та акварелі.

Слайд 30

Всебічна обдарованність Малюнок став важливим етапом роботи над композицією, який включав ескізи голів, рук, ніг.

Слайд 31

Галерея

Слайд 32

Портрети в житті Дюрера Важливе місце займає портрет. Ще в ранньому віці Дюррер блискуче передає характер, внутрішню енергію

Слайд 33

Релігійна тема

Слайд 34

Узагальнення Що дозволяє називати митців доби Високого Відродження титанами? Чим пояснюється популярність портретного живопису? Назвіть художників, які зображували образи Мадонни у своїх картинах?

Слайд 35

Домашнє завдання Опрацювати § 7, конспект

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура