X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Коломийки

Завантажити презентацію

Коломийки

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

КОЛОМИЙКИ – ПЕРЛИ РОЗСИПАНОГО НАМИСТА

Слайд 2

КОЛОМИЙКА – це коротка, найчастіше дворядкова пісня, кожен рядок якої складається з 14 складів з паузою після восьмого складу.

Слайд 3

ПОХОДЖЕННЯ КОЛОМИЙКИ Поширеною є думка, що коломийка походить від назви міста Коломия. Інші вчені вважають, що слово давнього походження і виникло на позначення пісень, що супроводжували український гуцульський танець - коломийку, основною фігурою якого є коло. З часом коломийки стали виконуватись окремо, без танцю, навіть без музичного супроводу. Вони мають усталену мелодію і можуть бути приспівками до танцю. Коломийка дуже давня за походженням. Цей жанр мав широке розповсюдження по всій території України. Про це свідчать рукописні збірники (співаник кінця XVIIст.), де маємо закінчені зразки коломийкового циклу.Історія коломийок сягає в давню українську пісенну творчість, побутували у XVII і протягом ХІХ ст., вони живуть і розвиваються і в ХХтс. Як самостійний жанр. Серйозні дослідження, присвячені цьому жанру, належать І. Франку, Ф. Колессі, М. Грінченкові та ін.

Слайд 4

Особливості побудови коломийки Коломийки мають двопланову будову: образ природи першого рядка за аналогією або контрастом підсилює й емоційне значення думки, висловленої у другому рядку. Іноді перший рядок виконує роль традиційного зачину, зміст якого не завжди пов”язаний з наступним рядком. У повторах помітна тенденція до уникання подібних зачинів, що пояснюється публіцистичним спрямуванням більшості сучасних коломийок. Часом дві – три чи більше коломийок об”єднуються в одну пісню, яка знов може розпадатися на окремі дворядкові пісні.

Слайд 5

У коломийках розкривається світ дзвінкої краси, чистих, піднесених почуттів, дотепів, жартів – доброзичливих або й дошкульних, вуличних спостережень побутового характеру, глибоких соціальних узагальнень.

Слайд 6

Слайд 7

Слайд 8

ЛЮБЛЮ ТЕБЕ, БУКОВИНО, ЗА ПОЛЯ РОДЮЧІ, ЛЮБЛЮ ТЕБЕ, ЯК ДІВЧИНУ, ЯК САДИ ПАХУЧІ ВЕРХОВИНА ЗЕЛЕНЕНЬКА БАГАТА ЛІСАМИ, І ГОРАМИ, І РІЧКАМИ, МОВ НАРОД ПІСНЯМИ.

Слайд 9

ОЙ ПОЇ ХАВ МІЙ МИЛЕНЬКИЙ НА УГРИ МОЛОТИ, МЕНЕ ЛИШИВ, МОЛОДЕНЬКУ, ПШЕНИЦЮ МОЛОТИ. ВОНА ПОЛЕ ПШЕНИЧЕНЬКУ,КУКІЛЬ ВИБИРАЄ, ВОНА СВОГО МИЛЕНЬКОГО З УГРІВ ВИЗИРАЄ.

Слайд 10

ОЙ ЩЕБЕЧЕ СОЛОВЕЙКО У МЕНЕ НА ГРУШІ, КОЖЕН ТАК СОБІ СПІВАЄ, ЯК ЙОМУ НА ДУШІ. ОЙ ПІДУ Я НА ГУЛЯННЯ, ТА НА ГУЛЯНЕЧКО, ТА ТАМ БУДЕ ТАНЦЮВАТИ МОЄ КОХАНЕЧКО.

Слайд 11

НА ВИСОКІЙ ПОЛОНИНІ ІЗГРЕБЛЕНО ПЛАСТЯ, ЖЕНИХОВІ Й МОЛОДИЦІ , ДАЙ ЇМ, БОЖЕ, ЩАСТЯ. ОЙ ПОСІЮ ЖИТО, ЖИТО, ВРОДИТЬСЯ, ВРОДИТЬСЯ, НА ВЕСІЛЛЮ ЗАСПІВАТИ ГОДИТЬСЯ, ГОДИТЬСЯ.

Слайд 12

ОЙ СКАЖІТЕ, ДОБРІ ЛЮДИ, ЧИМ АНДРІЙ ХВОРІЄ; НА РОБОТІ ЗАМЕРЗАЄ, КОЛО МИСКИ ПРІЄ. ОЙ СКРИПОЧКА БИ НЕ ГРАЛА, ЯКБИ НЕ ТОЙ СМИЧОК, НЕ БУЛА БИ ЖІНКА БИТА, ЯКБИ НЕ ЯЗИЧОК

Слайд 13

Слайд 14

ТЕЧУТЬ СПЛАВИ ЧЕРЕМОША В ДАЛЕКУ ЧУЖИНУ, ПОКИДАЄ БІДНИЙ ГУЦУЛ СВОЮ ВЕРХОВИНУ. ЯК КИДАВ Я СЕЛО РІДНЕ, БУЛО МЕНІ ТЯЖЕНЬКО. Я ПРОЩАВСЯ З РІДНОВ ЗЕМЛЕВ, З МОЙОВ РІДНОВ НЕНЬКОВ.

Слайд 15

1.УСНА НАРОДНА ТВОРЧІСТЬ – ЦЕ … 2.ЩО Є ОБРАЗОМ ПЕРШОГО РЯДКА КОЛОМИЙОК? 3.ОДИН ІЗ ТЕМАТИЧНИХ РІЗНОВИДІВ ЦИХ ПІСЕНЬ? 4.У ЦИКЛІ “ДОВКІЛЛЯ МОЛОДІ” КОЛОМИЙКУ НАЗВАНО …. 5.ЯКИЙ ХУДОЖНІЙ ЗАСІБ ВИКОРИСТАНО У РЯДКУ:”ТА ХОЧ БИ ВСІ ЗОРІ ВПАЛИ”? 6.ЯКИМ БУЛО ПЕРВІСНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ КОЛОМИЙКИ? 7.ПРО ЯКОГО ПТАХА ЗГАДУЄТЬСЯ У КОЛОМИЙКАХ? 8.ЯКИЙ МУЗИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ЗГАДУЄТЬСЯ У “ЖАРТІВЛИВИХ КОЛОМИЙКАХ”? 9.ПРІЗВИЩЕ ОДНОГО ІЗ ДОСЛІДНИКІВ КОЛОМИЙОК. 1 К 2 О 3 Л 4 О М 6 И 7 Й 8 К 9 А

Слайд 16

Ф О Л Ь К Л О Р П Р И Р О Д А Ж А Р Т І В Л И В І С П І В А Н О Ч К А М Е Т А Ф О Р А П Р И С П І В К А С О Л О В Е Й К О С К Р И П К А Ф Р А Н К О

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура