X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Генрік Ібсен засновник нової драми

Завантажити презентацію

Генрік Ібсен засновник нової драми

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Генрік Ібсен засновник нової драми

Слайд 2

Видатний норвежський драматург, один із засновників національного норвежського театру.

Слайд 3

Народился у норвезькому портовому містечку Шієні, в родині купецької аристократії У 1850 році він переїздить до Кристіанії (сучасне Осло) і стає професійним літератором.

Слайд 4

У той час у норвезькій літературі панувала так звана національна романтика. Але Ібсен був переконаний, що «не дріб'язкове копіювання сцен побуту» робить письменника національним, а «той особливий тон», що несеться «назустріч нам із рідних гір із долин... але насамперед — із глибини нашої власної душі». 

Слайд 5

Побудовану на матеріалі давніх саг драму «Воїни у Хельгеланді» (1857)  Ібсен створює свою першу бунтарсько-романтичну п'єсу «Катіліна» (1849). І народно-історична драму «Боротьба за престол» (1863)

Слайд 6

Три періоди творчості Ібсена Перший (1848-1864): національно-романтичний Другий(1864-1884): реалістичний Третій(1884-1900): символістичний

Слайд 7

 "Нова драма" з'явилася під час панування "добре зроблених", але далеких від життя п'єс і із самого початку постаралася привернути увагу до її найбільш пекучих, животрепетних проблем. Драма ідей передбачає, що зіткнення різних уявлень про життя складає суть конфлікту в п'єсі.

Слайд 8

Найпопулярнішою п'єсою Ібсена в Росії став "Ляльковий дім" (Et Dukkehjem, 1879). П'єса закінчується відходом Нори. Однак її не слід сприймати як соціальну, для Ібсена важлива загальнолюдська проблематика свободи.

Слайд 9

З прізвища письменника утворилися такі слова “ібсенізм”, “ібсеніти”, це означувало школу та підкреслювало своєрідність художнього бачення і стилю майстра.

Слайд 10

Цікаві факти: Син Генріка Ібсена Сігурд Ібсен був відомим політичним діячем і журналістом, онук Танкред Ібсен - кінорежисером. На честь Генріка Ібсена названий кратер на Меркурії. З 1986 року в Норвегії вручається національна Премія Ібсена за внесок у драматургію, а з 2008 року - Міжнародна премія Ібсена. У місті Шієн діє Театр Ібсена.

Слайд 11

Більшість має за собою владу, але не право; меншість завжди має за собою право. Не може бути волі або краси в домашньому житті, що опирається на позики й борги. Чиста совість - найкраща подушка. Жінка - наймогутніша у світі істота, і від неї залежить направляти чоловіка туди, куди його хоче повести Господь Бог.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура