X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Фрески, мозаїка та графіті Софії Київської.

Завантажити презентацію

Фрески, мозаїка та графіті Софії Київської.

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Фрески , мозаїки та графіті Софії Київської

Слайд 2

"Христос-Вседержитель" (Христос-Пантократор. Мозаїчне зображення). Головний купол

Слайд 3

Слайд 4

Мозаїчна сцена "Благовіщення": зліва — архангел Гавриїл, справа—діва Марія.

Слайд 5

Чудовий ансамбль мозаїк прикрашає головний вівтар Софіївського собору. Погляд кожного, хто входить до собору, привертає велична монументальна постать богоматері — Оранти, вписаної у склепіння вівтаря.

Слайд 6

Портрет родини Ярослава Мудрого

Слайд 7

Головний вівтар Софіївського Собору

Слайд 8

середньому ярусі апсиди широко розгорнута багатофігурна композиція "Євхаристія"— символічна сцена причащання апостолів, що розкриває основний догмат християнського віровчення. До цієї сцени тяжіють за смислом фрески на стінах центрального нефа, трансепта і на хорах Софіївського собору.

Слайд 9

Значне місце у живописному оздобленні київського Софіївського собору займають орнаменти, які прикрашають віконні та дверні прорізи, облямовують окремі фрескові та мозаїчні композиції, підкреслюють основні архітектурні лінії інтер'єра. Найчастіше вони мають рослинний характер і складаються із стилізованих пальметок, пагонів лози, завитків та бруньок. Рідше зустрічаються геометричні орнаментальні побудови. Пишні та барвисті, вони також вносять світське начало у загальну систему розписів Софії Київської.

Слайд 10

Нижній ярус апсиди займають зображення "отців церкви" — святителів та архидияконів (мозаїка збереглася тільки у верхній частині постатей). Це неперевершені за майстерністю виконання, глибиною характеристики та психологічною насиченістю портрети.

Слайд 11

фреска "Зішестя Христа в пекло" ("Зішестя в пекло"). Трансепт. Північний бік

Слайд 12

Зустріч Авраамом трьох подорожніх

Слайд 13

Цілування Марії та Єлизавети

Слайд 14

Скоморохи

Слайд 15

"Кінь". Графіті. XI ст. На стінах Софійського Собору до цього часу збереглися понад 300 графіті. Найпомітнішим дослідником та відкривачем більшості графіті був історик Сергій Висоцький. Графіті - це цінні знахідки давньоруської письменності, оскільки найдавніші з них виконані не кирилицею, а глаголицею.

Слайд 16

Повідомлення про смерть Великого Київського князя Ярослава Мудрого Автограф Володимира Мономаха

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура