X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Берлінський мур

Завантажити презентацію

Берлінський мур

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Берлінський мур

Слайд 2

В ніч на 13 серпня 1961 року в Берліні починається зведення Берлінської стіни – залізобетонного муру 4 метри заввишки й 155 кілометрів завдовжки. Він став справжнім прикордонним пунктом – з колючим дротом й військовим блок-постом.

Слайд 3

Мур – символ холодної війни, попід яким, протягом наступних 28 років, загинуло щонайменше 136 людей – вони намагались потрапити до ФРН.

Слайд 4

1961 рік. В Європі тривала боротьба між двома панівними системами. Завдяки Другій Світовій війні, Радянський Союз отримав можливість поширити свій вплив в країнах Східної Європи. Втім, в одній з них – Німецькій Демократичній республіці, НДР, – існував шматок, що підпорядковувася Заходу, – Західний Берлін. Його утворення також було наслідком Другої Світової війни.

Слайд 5

Тоді як інші прикордонні території, що розділяли Захід та держави коммуністичного блоку, перебували під особливим контролем військових, тут у Берліні треба було лише перетнути вулицю. Й цьому ніщо не заважало. Таким чином, протягом 12 років понад три мільйони людей – це майже 16 відсотків населення – перейшли до західної частини Німеччини – ФРН – у пошуках ліпшої долі. Все це відбувалося у той час, коли країні дуже не вистачало робочої сили, необхідної для відбудови зруйнованих війною міст.

Слайд 6

Слайд 7

Для відвідування Західного Берліна громадянам НДР був потрібен спеціальний дозвіл. Право вільного проходу мали тільки пенсіонери. Спроби нелегального перетину кордону каралися, згідно з параграфом 213 карного законодавства НДР, позбавленням волі на строк до 8 років. 2007 року було оприлюднено письмовий наказ, датований 1 жовтня 1973, що наказував прикордонникам стріляти на ураження по всіх втікачах без винятку.

Слайд 8

Незважаючи на сувору заборону, протягом 17 років існування стіни, в західну частину втекло 175287 чоловік. Найвідоміші випадки втеч із НДР такими шляхами: масовий вихід по тунелю завдовжки 145 метрів, перельоти на дельтаплані, на повітряній кулі з нейлонових фрагментів, по мотузці, перекинутою між вікнами сусідніх будинків, на машині з відкидним верхом, за допомогою тарану стіни бульдозером. Разом з тим відомі й численні жертви Берлінської стіни. За різними даними, загальне число людей, вбитих при спробі втечі з НДР на Захід становить від 125 до 1245 чоловік. 8 прикордонників НДР було вбито порушниками кордону і пострілами з території Західного Берліна.

Слайд 9

Першим при спробі втечі був розстріляний 24-літній Гюнтер Литфин У 1966 прикордонники НДР розстріляли 40 пострілами 2 дітей (10 і 13 років) Останньою жертвою режиму, що діяв на прикордонних територіях, став Кріс Геффрой, якого розстріляли 6 лютого 1989.

Слайд 10

12 червня 1987 Президент США Рональд Рейган, виголошуючи промову біля Бранденбурзьких воріт на честь 750-річчя Берліна, вітаючи прагнення радянського керівництва до змін закликав Генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова знести Стіну, що символізувало би правдиве прагнення радянського керівництва до змін. Зокрема він сказав: «Генеральний секретарю Горбачов, якщо Ви шукаєте миру, якщо Ви шукаєте процвітання для Радянського Союзу та Східної Європи, якщо Ви шукаєте лібералізації: приїжджайте сюди! Пане Горбачов, відкрийте ці ворота! Пане Горбачов, Зруйнуйте цю стіну!»

Слайд 11

Після того як у травні 1989 року під впливом перебудови в СРСР Угорщина знищила укріплення на кордоні зі своїм західним сусідом — Австрією, а 11 вересня 1989 року угорський уряд оголосив про відкриття кордонів, берлінська стіна втратила свій сенс — лише протягом трьох днів НДР покинули через територію Угорщини 15 тисяч громадян. У країні почалися масові демонстрації з вимогою цивільних прав і свобод. У ніч з 9 на 10 листопада було прийнято рішення про відкриття пунктів перепуску між частинами міста.

Слайд 12

Слайд 13

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Культура