X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Афини за Перікла

Завантажити презентацію

Афини за Перікла

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Афини за Перікла

Слайд 2

Після Греко-перських воєн починається розквіт Афін. На чолі них в цей час стояв Перікл. У 443 р. до н.е. афіняни вперше вибрали його на вищу посаду в своєму полісі. Потім його переобирали ще 15 разів.

Слайд 3

Перікл був видатним державним діячем і патріотом. Він віддавав всі свої сили і час турботі про Афіни і їх громадян. Він був чесний і безкорисливий. Він славився як чудовий оратор (володів красномовством – мистецтвом правильно і переконливо говорити).

Слайд 4

Перікл вніс декілька змін до управління Афінським полісом, в права громадян. Тим самим він продовжив реформи Солона. За Перікла в Афінах остаточно затвердилася демократія.

Слайд 5

Головним органом управління було народне зібрання. У ньому брали участь всі громадяни. Громадяни – чоловіки, що досягли віку 20 років, в яких і мати, і батько були афінянами. Будь-який громадянин мав право висловити свою думку з обговорюваних питань.

Слайд 6

Час, відведений ораторові для виступу, вимірювали за допомогою клепсидри (на малюнку): вода з верхньої посудини перетікала в нижній.

Слайд 7

Після обговорення громадяни голосували. За запропоноване рішення вони кидали білий камінчик, а проти – чорний. Народне зібрання вибирало багато посадових осіб поліса: через рік вони звітували перед зборами. Тих, хто погано працював, карали: вони повинні були сплатити штраф.

Слайд 8

Управління Афінським полісом за Перікла:

Слайд 9

Управління Афінським полісом за Перікла:

Слайд 10

Велику роль грав суд. У його роботі могли брати участь всі громадяни, що досягли 30 років. Щорік обирали 6000 суддів, але вони засідали не всі разом. Судді голосували за допомогою жетонів. Жетон з отвором означав, що людина винна, а жетон без отвору – невинен.

Слайд 11

Ні у одному з грецьких полісів народ не мав стільки прав, як в Афінах. Але це були права меншості. Всього в Аттіці жило приблизно 200 тисяч чоловік, а громадян налічувалося лише 30-40 тисяч. В управлінні не могли брати участь жінки (це було недопустимо). Жодних прав не мали раби, а також вільні люди з інших полісів.

Слайд 12

За Перікла в Афінах будуються храми, громадські будівлі, укріплення. Афіни перетворилися на найкраще місто Греції. Будівництво дало роботу багатьом грекам. Афіняни освоїли багато видів ремесел. Поступово багато хто з них став фахівцями.

Слайд 13

Перікл багато що зробив для зміцнення могутності Афінського полісу. Головну силу Афін він бачив у флоті.

Слайд 14

Щороку протягом восьми місяців флот плавав по всьому Середземному морю. Морякам в цей час платили гроші. Афінський флот знищив піратів. Настав час розквіту морської торгівлі.

Слайд 15

Афінський порт Пірей перетворився на найбільший центр торгівлі. Тут збиралося інколи до 400 кораблів. Від торгівлі афіняни отримували дуже велику вигоду.

Слайд 16

За Перікла було завершено будівництво стін від Афін до Пірея (їх називали Довгими стінами). У Пірєї було багатолюдне і шумно. Тут укладали торгівельні операції, продавали і купували великі партії товарів.

Слайд 17

Значну частину жителів Афін складали раби. Вони працювали на полях, в майстернях, в будинках громадян. Більш всього рабів використовували на срібних копальнях, де вони працювали день і ніч.

Слайд 18

Головним джерелом рабів була війна. В основному рабів привозили з інших країн – Фракії, Північного Причорномор'я і Малої Азії. У Греції було декілька відомих ринків рабів. У перший день кожного місяця торгували рабами і на афінській агорі. Раб піднімався на поміст, і глашатай вихваляв його достоїнства з метою підвищити ціну.

Слайд 19

Раб був абсолютно безправний. Він не мав ні майна, ні сім'ї. У ньому не бачили людини, його називали знаряддям, що говорить. Інколи раби тікали від господарів. Спійманих били батогами і випалювали на лобі напис: «Тримай мене. Я втікаю».

Слайд 20

Висновки За часів Перікла Афіни були наймогутнішою державою Еллади, її культурним центром. За часів Перікла розквіту в Афінах досягла демократія.

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Культура