X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Роль білків, жирів, вуглеводів та вітамінів в організмі

Завантажити презентацію

Роль білків, жирів, вуглеводів та вітамінів в організмі

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Роль білків, жирів, вуглеводів та вітамінів в організмі

Слайд 2

Жири (ліпіди) — речовини, які використовуються організмом дляенергетичних і пластичних цілей. При окисленні 1 г жирів в організміутворюється 37,3 кДж (9 ккал), тобто удвічі більше порівняно зенергоцінністю білків або вуглеводів. Жири (тваринні та рослинні)забезпечують в середньому 33 % добової енергоцінності харчових раціонів. Жири входять до складу клітин, беруть участь в обміні речовин. Резервний(запасний жир) накопичується під шкірою, у черевній порожнині, навколонирок; він є джерелом для оновлення структурного жиру. В організмілюдини повинно міститися не більше 10 ... 20 % резервного жиру.Жири складаються з гліцерину та вищих жирних кислот, які поділяються нанасичені та ненасичені. Насичені жирні кислоти (масляна, стеаринова,пальмітинова) містяться у тваринних твердих жирах — воловому, баранячомута ін. Чим більше насичених жирних кислот у жирі, тим вища температурайого топлення, а отже, він довше перетравлюється та гірше засвоюється.Свинячий і курячий жири засвоюються ліпше, а найліпше — молочний.Ненасичені жирні кислоти входять до складу рідких жирів — олій, а такожжирів морських тварин і риб.

Слайд 3

Вуглеводи — це органічні сполуки, до складу яких входять вуглець, воденьі кисень. Вуглеводи поділяються на прості (моносахариди, дисахариди) таскладні (полісахариди). До моносахаридів належать глюкоза, фруктоза,галактоза, манноза, до дисахаридів — сахароза, лактоза, мальтоза.Полісахариди — це крохмаль, глікоген, клітковина, геміцелюлози,пектинові речовини. Основним джерелом вуглеводів у харчуванні людини єрослинна їжа. Тільки лактоза та глікоген містяться в продуктахтваринного походження.

Слайд 4

Слайд 5

Вітаміни. Значення вітамінів, незважаючи на малу потребу в них організму,надзвичайно велике через те, що вони беруть активну участь в обміннихпроцесах. Білки, жири та вуглеводи трансформуються в організмі людинипри безпосередній участі багатьох вітамінів. Вони також входять доскладу численних ферментних систем, що дають змогу організму раціональновикористовувати основні поживні речовини. Під час окислення поживнихречовин, у якому беруть участь вітаміни, організм людини отримує нетількиенергетичний, але й пластичний матеріал для побудови тавідновлення клітин.Вітаміни сприяють підвищенню стійкості організму до несприятливих умовнавколишнього середовища, підвищують імунобіологічні реакції таопірність організму до інфекційних захворювань. При достатній кількостівітамінів у харчуванні людини зменшується несприятливий вплив деякихліків під час лікування певних захворювань.