X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Нітрати – токсичні речовини

Завантажити презентацію

Нітрати – токсичні речовини

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Нітрати – токсичні речовини

Слайд 2

У всіх країнах широко застосовуються різні хімічні та природні сполуки з метою подовження строку зберігання продуктів, прискорення технології виробництва та поліпшення якості продуктів харчування.

Слайд 3

Слайд 4

Ці сполуки називаються харчовими добавками.

Слайд 5

Нітрити та нітрати входять до складу харчових добавок.

Слайд 6

Нітрати— безбарвні кристалічні речовини, солі і ефіри азотної кислоти HNO3. Вони утворюються при взаємодії нітратної кислоти з відповідними металами, або їх оксидами та гідроксидами.

Слайд 7

Нітрати використовуються в якості мінеральних азотних добрив.

Слайд 8

Харчова промисловість також використовує нітрати та нітрити як консерванти і підсилювачі кольору.

Слайд 9

Слайд 10

Слайд 11

Продукти харчування містять велику кількість біологічно-активних речовин, які характеризують харчову цінність продуктів (білків, жирів, вуглеводів), а також різних хімічних забруднювачів: токсичні елементи, нітрати, нітрити, N-нітрозосполуки, мікотоксини, пестициди.

Слайд 12

Слайд 13

Слайд 14

Концентрація цих хімічних забруднювачів у продуктах може бути безпечною для людини та небезпечною.

Слайд 15

80 % нітратів надходять до організму людини з харчовими продуктами, в основному з рослинними.

Слайд 16

Самі по собі нітрати в рослинах присутні завжди, тому що вони представляють собою природне джерело азоту в будь-якому рослинному організмі.

Слайд 17

Слайд 18

Нітрати асимілюються в різних частинах рослин. Цей процес відбувається в три етапи:

Слайд 19

1) надходження нітратів у рослинну клітину; 2) відновлення NO3‾ до NH4‾; 3) включення нітрогену у відновленій формі до складу амінокислот, з яких далі утворюються білкові сполуки.

Слайд 20

Слайд 21

Слайд 22

Для людини досить безпечною добовою дозою нітратів є 150-200 мг. Для дорослої людини гранично допустима добова доза становить 500 мг, а 600 - є токсичною.

Слайд 23

Слайд 24

Нітрити пов'язують гемоглобін крові, в результаті чого еритроцити втрачають здатність переносити кисень. Це порушує обмін речовин, дестабілізує нервову систему, послаблює захисні здібності організму. При регулярному їх надходженні організм втрачає йод.

Слайд 25

Нітрити також сприяють виникненню пухлин шлунково-кишкового тракту і викликають розвиток шкідливих кишкових бактерій, які виробляють токсини, що може призвести до отруєння організму.

Слайд 26

Слайд 27

Слайд 28

При підвищеному рівні нітратів знижується вміст вітамінів в їжі, що також негативно впливає на обмін речовин.

Слайд 29

Нітритів у свіжих продуктах утримується не дуже багато.

Слайд 30

Слайд 31

Їхня кількість зростає в процесі зберігання овочів і фруктів за певних умов, наприклад якщо зберігати биті, ушкоджені або брудні овочі в сирому приміщенні при кімнатній температурі.

Слайд 32

Таке середовище сприяє розмноженню мікроорганізмів, а заодно і збільшенню кількості нітритів.

Слайд 33

При здрібнюванні і перетиранні овочів нітрати теж починають активно відновлюватися в нітрити.

Слайд 34

Із цієї причини, на думку лікарів, відбувається отруєння дітей при годівлі дитячим харчуванням (пюре зі шпинату з морквяним соком і т.п.).

Слайд 35

Слайд 36

Не тільки діти чутливі до нітратів, але й особи похилого віку, хворі на анемію, з захворюванням дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.

Слайд 37

Запобіжні засоби, до яких потрібно вдаватися, аби уникнути отруєння нітратами:

Слайд 38

1) дотримання правил агротехніки вирощування сільськогосподарських культур;

Слайд 39

2) споживання води, молока, що пройшли аналіз на вміст у них нітратів;

Слайд 40

3) обмежене споживання овочевих культур, що виросли у теплицях;

Слайд 41

4) дотримання рекомендацій щодо зменшення вмісту нітратів у процесі приготування овочевих страв.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія